ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις
Βαγδάτη
Τουλάχιστον 33 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 99 τραυματίστηκαν σοβαρά, από δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά πιστών που πήγαιναν να παρακολουθήσουν μια σημαντική σιιτική γιορτή στη Βαγδάτη.
Οι δυο επιθέσεις καμικάζι βομβιστών που έγιναν παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδήγησαν στον θάνατο προσκυνητές που πήγαιναν στην σιιτική γιορτή στο τέμενος Μούσα αλ-Καντίμ, στο βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας
Οι δύο επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν πολύ κοντά στη γέφυρα όπου το 2005 χίλιοι σιίτες πιστοί έχασαν τη ζωή τους όταν άρχισαν να τρέχουν ποδοπατώντας ο ένας τον άλλο για να σωθούν επειδή ακούστηκαν φήμες ότι κάποιος είχε τοποθετήσει βόμβες στη γέφυρα.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ
Επτά χρόνια κάθειρξη
Παρίσι
Σε 7 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα χρημάτων καταδικάστηκε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Νοριέγκα, από το Πλημμελειοδικείο του Παρισιού.
Ο Νοριέγκα, 76 ετών, που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στις 26 Απριλίου, έπειτα από 20 χρόνια κράτησης σε φυλακή στο Μαϊάμι για διακίνηση ναρκωτικών, παρουσιάστηκε ενώπιον του Πλημμελειοδικείου του Παρισιού για ξέπλυμα χρημάτων στη Γαλλία ύψους περίπου 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από εμπόριο ναρκωτικών.
Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στους γαλλικούς λογαριασμούς του Νοριέγκα. Ο Νοριέγκα είχε καταδικαστεί ερήμην του το 1999 από δικαστήριο του Παρισιού σε 10 χρόνια κάθειρξη και σε πρόστιμο 13,5 εκατομμυρίων ευρώ για ξέπλυμα χρημάτων. Είχε εφεσιβάλλει την απόφαση και γι? αυτό έγινε και αυτή η δεύτερη δίκη.
ΙΤΑΛΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Καταγγέλλει συγκάληψη για τα… UFO
Για συστηματική συγκάληψη των πληροφοριών που αφορούν Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, κατηγορεί τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Μάριο Μποργκέζιο, ο οποίος ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών ώστε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά.
“Πιστεύω ότι, σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας, οι χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν χρέος να δημοσιοποιήσουν και να καταστήσουν διαθέσιμα για όλους τα επιστημονικά δεδομένα για τα ΑΤΙΑ, τα οποία σήμερα αποκρύπτονται εν μέρει ή καθ? ολοκληρία”, δήλωσε ο Μποργκέζιο στο Associated Press.
Υποστήριξε ότι οι αναφορές πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα ευρωπαϊκό αρχείο τύπου «X Files» και να εξεταστούν από ειδικευμένο επιστημονικό κέντρο. Θεωρεί μάλιστα ότι η διερεύνηση των στοιχείων θα αποφέρει “μείζονα επιστημονικά και τεχνολογικά” οφέλη.
Η δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων αναφορών για UFO δεν θα ήταν εξάλλου πρωτοφανής -τα τελευταία χρόνια τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία έχουν αναρτήσει στο Διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων τους, από τα οποία πάντως δεν προκύπτουν ενδείξεις για επισκέψεις από εξωγήινους.
Σε μια προσπάθεια να ασκήσει μεγαλύτερη πολιτική πίεση, ο Μποργκέζιο ζητά τώρα τη στήριξη και άλλων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής πάντως, από τους 739 βουλευτές έχουν δεχθεί να προσφέρουν την υπογραφή τους μόνο οι 18.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Πλήγμα το παραεμπόριο
18 δισ. ευρώ ζημιά από το εμπόριο πλαστών προϊόντων.
Ρώμη
Στα 18 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται για την ιταλική οικονομία το κόστος των πλαστών προϊόντων, ενώ η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία 130.000 νέων θέσεων εργασίας, όπως υποστήριξε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Βιομηχάνων της Ιταλίας Έμμα Μαρτσεγκάλια.
«Τα πλαστά προϊόντα κοστίζουν 18 δισ. ευρώ ετησίως και στερούν από την Εφορία έσοδα 5 δισ. ευρώ». Η καταπολέμηση του φαινομένου «θα μπορούσε να δημιουργήσει 130.000 θέσεις εργασίας, τόνισε η πρόεδρος της Κονφιντούστρια σε εκδήλωση εναντίον των πλαστών προϊόντων στη Ρώμη.
Καθώς η Ιταλία είναι η κατεξοχήν πληττόμενη χώρα στην Ευρώπη από την παραγωγή πλαστών προϊόντων, η επικεφαλής των εργοδοτών κάλεσε «για μεγαλύτερη δράση» στον τομέα της πληροφόρησης και της πάταξης του φαινομένου.
Αναφερόμενη στη δράση της Κονφιντούστρια κατά της μαφίας των πλαστών, η Μαρτσεγκάλια ανακοίνωσε πως το συνδικάτο των εργοδοτών πρόκειται να δημοσιεύσει έναν δεοντολογικό κώδικα κατά των πλαστών προϊόντων και τόνισε πως όσες εταιρείες δεν τον αποδεχθούν θα αποκλεισθούν από την ένωση.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αντρέα Ρόνκι έκανε από την πλευρά του «έκκληση στο αίσθημα υπευθυνότητας όλων των πολιτών», διότι η αγορά ενός πλαστού προϊόντος ισοδυναμεί με «δωρεά προς το οργανωμένο έγκλημα, την Καμόρα, τη Μάφια, την (καλαβρέζικη) Ντράγκετα».
«Φεύ όμως, το φαινόμενο γνωρίζει σε συνεχή εξάπλωση, παρά τα σπουδαία αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα της πάταξής της, ιδίως στην Ιταλία», τόνισε ο ίδιος και κάλεσε και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να πολεμήσουν «με μεγαλύτερη αυστηρότητα» τα πλαστά προϊόντα.
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση της Καταπολέμησης των Πλαστών Προϊόντων, ο «τζίρος» της αγοράς των πλαστών στην Ιταλία ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ ευρώ. Το 2009, η αξία των κατασχεθέντων πλαστών προϊόντων ανήλθε στο 1,15 δισ. ευρώ, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος εν σχέσει προς το 2008 (690 εκατ. ευρώ).