Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Κρητογνωσία

Η ΚΡΗΤΗ με την Κύπρο και τη Μάλτα αποτελούν μερικά από τα πιο κομβικά σημεία της Μεσογείου, με πλούσια και ποικίλη ιστορία. Βλέπετε, η γεωστρατηγική τους θέση στη λεκάνη της Μεσογείου -ειδικά της Κρήτης- καθιστούν αυτά τα νησιά «μήλον της έριδος» κατακτητικών. Η ιστορία της Κρήτης δεν έχει καταγραφεί ακόμη, σε όλη την έκταση και τις λεπτομέρειές της. Την ανακαλύπτεις σιγά – σιγά. Εξάλλου, η γη της Κρήτης είναι ανεξάντλητη σε ευρήματα αρχαιολογικά και κόκκαλα ηρώων.

ΕΙΝΑΙ γεγονός πως οι τελευταίες κυβερνήσεις προσπάθησαν να εντάξουν τη διδασκαλία της «τοπικής ιστορίας» στα περιφερειακά προγράμματα. Το εγχείρημα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Είτε γιατί δεν ανατέθηκε σε κατάλληλα πρόσωπα η συγγραφή, είτε το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί (πρακτικά) να υιοθετήσει μια τέτοια καινοτομία. Έτσι, τα παιδιά που τελειώνουν τις εγκύκλιες σπουδές τους αγνοούν στοιχειώδεις «σελίδες» της ιστορίας ακόμη και των Χανίων. Και δεν είναι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

ΓΙΑ παράδειγμα, πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν επισκεφθεί τη νησίδα της Σούδας, το «μάτι της Κρήτης» των Βενετών αλλά και των Τούρκων, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την αμερικανική βάση και δεσπόζει σε όλον τον κόλπο της Σούδας;? Είχαμε την καλή τύχη, παλιοί και νέοι εκπαιδευτικοί και όχι μόνο-με πρωτοβουλία του κ. Δ. Τσουρουπάκη και του άτυπου συμβουλίου της υπό ίδρυση «Εκπαιδευτικής Εταιρείας Χανίων» -να επισκεφθούμε την ιστορική και άγνωστή μας νησίδα. Τύχαμε μιας θαυμάσιας και εμπεριστατωμένης ξενάγησης από τον κ. Μ. Ανδριανάκη, αρχαιολόγο, έφορο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ τα σχολεία, ας πούμε, αντί να οργανώνουν «περιπάτους» σε καφετέριες ή ημερήσιες εκδρομές αλλού, να επισκέπτονται τη νησίδα της Σούδας στην οποία θα βρουν κυριολεκτικά «συμπυκνωμένες» σελίδες με ιστορικά στοιχεία από την Αρχαιότητα μέχρι τις? Αμερικανικές Βάσεις. Θα άξιζε τον κόπο, εφόσον φυσικά γίνει και η ανάλογη προετοιμασία.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα