Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

48ο πρωτάθλημα βόρειος ομιλος

Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του Βορείου Ομίλου Α΄ Εθνικής που πραγματοποιήθηκαν από 5 έως και 10 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Porto Palace»). Συμμετείχουν 15 δεκαμελείς ομάδεςμεταξύ των οποίων και η Σ.Α. Χανίων, η οποία ζήτησε να αγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη. Η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως:

1.ΣΟ Καβάλας 14β. 2.ΣΑ ΣΥΚΕΩΝ – ΝΕΑΠΟΛΗΣ 11β. 3.ΣΑΧ 10β. 4.ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 9β. 5.ΑΣΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 8β. 6.ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 7β. 7.ΑΣ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7β.8.ΣΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 7β. 9.ΑΜΟ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 6β. 10.ΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 6β. 11.ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ 6β. 12.ΠΣΣΚ ΣΕΡΡΩΝ 5β. 13.ΧΑΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 5β. 14.ΛΠ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3β. 15.ΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 1β.

Οι δύο πρώτες ομάδες (ΣΟ Καβάλας και ΣΑ Συκεών-Νεάπολης) θα δώσουν αγώνες μπαράζ με τις δύο πρώτες του Νοτίου Ομίλου (Ευβοϊκή και Φυσιολάτρης) για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Νάιντιτς Ευσταθόπουλος

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του πρωταθλήματος διεξήχθη αγώνας σιμουλτανέ από τον τρεις φορές πρωταθλητή Ευρώπης Αρκάντι Νάϊντιτς. Αντίπαλοι του Νάϊντιτς ήταν οι: ∆ημήτρης Κούβελας, Βουλευτής Α ́ Θεσσαλονίκης, Σπύρος Ιλαντζής, Ταμίας Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β ́ Θεσσαλονίκης, Σίμος ∆ανιηλίδης, ∆ήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Πάρης Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχαήλ Τρεμόπουλος, ∆ημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λαγογιάννης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Ανδρέας Στοιμενιδης, Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ, Ευάγγελος Ιωάννου, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος ΠΣΑΤ και ο Στάθης Ευσταθόπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Ο Νάιντιτς σημείωσε 9 νίκες και μία ισοπαλία με τον πρόεδρο της ΕΣΟ.

Μικρά νέα

-Η Σταυρούλα Τσολακίδου πρόσθεσε δύο ακόμα τρόπαια στην πλούσια συλλογή της, κατακτώντας την πρώτη θέση μεταξύ των σκακιστριών στα Πανεπιστημιακά Πρωταθλήματα Ράπιντ (6,5 βαθμοί σε 9 παρτίδες) και Μπλιτς (7,5 σε 12) των ΗΠΑ.

-Ο Νικόλας Θεοδώρου έδειξε τις μεγάλες δυνατότητές του στο Πρωτάθλημα Ράπιντ (6ος στη γενική κατάταξη, μεταξύ 157 παικτών, με 7 σε 9), αλλά όχι τόσο στο Πρωτάθλημα Μπλιτς (31ος με 7 σε 12). Η ομάδα των δύο Ελλήνων (Πανεπιστήμιο του Σεν Λούις) κατετάγη δεύτερη στην ομαδική βαθμολογία.

-Ο Δημήτρης Μαστροβασίλης άντεξε στη δοκιμασία του ισχυρότατου Sharjah Masters των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων (42 γκραν μετρ!). Συγκέντρωσε 4,5 βαθμούς σε 9 παρτίδες (3 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες), με απόδοση 2600.

-Ολοκληρώθηκε χθες το Junior U21 Chess Championship στο Πλόντιβ της Βουλγαρίας (57 παίκτες από 14 χώρες / 41 τιτλούχοι / 9 GM), στο οποίο αγωνίστηκαν επτά έλληνες σκακιστές. Νικητής αναδείχθηκε ο ρώσος Αλεξέι Σαράνα (ΓΜ 2635) με 7β. όσους και ο δεύτερος Εριγαίσι Αρτζούν (Ινδία ΓΜ 2626). Τρίτος ήταν ο Πουράνικ Αμπχιμανίου (Ινδία ΓΜ 2568). Η κατάταξη των ελλήνων σκακιστών είχε ως ακολούθως: Λάμπρος Γιαννουλάκης (2319) 16ος με 5β. Δημήτρης Αλεξάκης (2460) 17ος με 5β. Ευγένιος Ιωαννίδης (2445) 18ος με 5β., Αλεξάκης Γιώργος (2214) 37ος με 4β. Γρηγόρης Βαρδάκας (2140) 40ος με 3,5β. Παύλος Παυλίδης (Α.Ο.ΚΥΔΩΝ 1913) 49ος μ3 3β. και Κώστας Σαμαρίδης (2073) 50ος με 3β.

-Νικήτρια στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ευρώπης αναδείχθηκε η Mednyi Vsadnik της Ρωσίας (με τον Αλεξεένκο να φθάνει σε απόδοση 2982!) και νικήτρια στο αντίστοιχο Γυναικών η South Ural της Ρωσίας (με την εκπληκτική Σολοζένκινα στην τελευταία σκακιέρα).

-Πρωταθλητής Κύπρου αναδείχθηκε ο 19χρονος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης με 10,5 βαθμούς σε 11 παρτίδες (10 νίκες, 1 ισοπαλία, απόδοση 2350, κέρδος 28 μονάδες ΕΛΟ). Ακολούθησαν με 8 βαθμούς οι Ι. Δαμιανού, Π. Κληρίδης και με 6,5 οι Μ. Φλορεντιάδης και Αλ. Ισαακίδης.

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ λειτουργούν τμήματα ενηλίκων, προχωρημένων, αρχαρίων και νηπίων. Τα μαθήματα γίνονται στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο και στα Κουνουπιδιανά (ενοριακό κέντρο). Τα μαθήματα για όλα τα νήπια γίνονται δωρεάν. Τηρείται όλο το υγειονομικό πρωτόκολλο για την πανδημία covid.

Πληροφορίες:

Νήπια-αρχάρια παιδιά: Φιλοξένη Δανάη (6977043402)
Κουνουπιδιανά: Λαδάς Δημήτρης (6943801862)
Μαθήματα ενηλίκων: Σγουρός Νίκος (6978777543)
Επικεφαλής προπονητής: Μυλωνάκης Γιώργος (6972442935)

Σκάκι για την Ελευθερία στις φυλακές των 5 ηπείρων

Του Κοσμά Κέφαλου

Σκάκι από κρατούμενους στη Μακρόνησο κατά την πρώτη περίοδο 1947 – 1949.

Το Διαδικτυακό Πρωτάθλημα στους χώρους κράτησης στοχεύει στην εισαγωγή του πνευματικού παιχνιδιού ως εργαλείου εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το 1ο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα για Φυλακισμένους θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 και 14 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή), στο πλαίσιο του Προγράμματος Chess for Freedom. Θα συμμετάσχουν τετραμελείς ομάδες από 25 χώρες, με απεριόριστο αριθμό αναπληρωματικών. Οι αγώνες οργανώνονται από την FIDE και θα φιλοξενηθούν σε πλατφόρμα του Chess.com.

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο πρώην κρατούμενος Έκτωρ Γκουιφάρο, υποστήριξε ότι το σκάκι τον κράτησε ζωντανό μέσα στη φυλακή. Ανέφερε ότι με το πνευματικό παιχνίδι έχτισε την αυτοεκτίμησή του και έμαθε πως κάθε του κίνηση έχει συνέπειες. Τώρα ξέρει ότι για όλα είναι ο ίδιος υπεύθυνος και είναι βέβαιος πως δεν θα επιστρέψει ποτέ στη φυλακή.

Σκάκι στις ελληνικές φυλακές

Το σκάκι αποτελούσε πάντα διέξοδο για τους εξόριστους και τους φυλακισμένους. Σε μεγάλο αφιέρωμα που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σπούτνικ από την ΑΥΓΗ με τίτλο «Ψυχή σε στρατό από ψίχα» (Παρασκευή 6/10/2017, https://www.avgi.gr/arheio/255007_psyhi-se-strato-apo-psiha), ξύπνησαν μνήμες από τις φυλακίσεις και τους εκτοπισμούς στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Ο Στέφανος Σαράφης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Κώστας Φιλίνης, ο Θανάσης Βασίλας, ο Μιχαήλ Χατζημιχάλης, ο Νίκος Ιωαννίδης, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Νίκος Σαραντάκος, ο Στέλιος Ευκαρπίδης, ο Γιάγγος Μαυρογιώργης και πολλοί άλλοι εύρισκαν τρόπο, μέσα στις σκληρές συνθήκες κράτησης ή εκτοπισμού τους, να παίζουν σκάκι. Ορισμένες φορές με αυτοσχέδια σκακιέρα και με πιόνια από την ψίχα του λιγοστού τους ψωμιού.

Στα χρόνια της φυλακής είχε αναφερθεί σε συνέντευξη του ο Μίκης Θεοδωράκης (ΑΥΓΗ 28/2/2021, https://www.avgi.gr/athlitika/380745_sti-thessaloniki-i-ypodeigmatiki-skakistiki-olympiada-toy-1984), χαρακτηρίζοντας το σκάκι «παιχνίδι των φυλακισμένων» και δηλώνοντας με υπερηφάνεια ότι είχε πάρει μέρος στο Πρωτάθλημα της Μακρονήσου το 1949.

Η φροντίδα για τους σημερινούς φυλακισμένους, ιδιαίτερα τους ανήλικους, στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας Βόλου, το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας, καθώς και σε άλλους χώρους κράτησης, εκδηλώνεται κατά καιρούς από φορείς όπως η ΕΣΟ, η Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, η Σ.Α. Πύργου, η Σ.Α. Χαλκίδας και άλλα σωματεία. Γνωστοί σκακιστές και παράγοντες (Χρ. Πιλάλης, Μ. Αγγελής, Μ. Σιγούρος, Γ. Κουλαξουζίδης, Γ. Τσουνής), κάνουν μαθήματα, διοργανώνουν αγώνες, δίνουν σιμουλτανέ, προσφέρουν σκακιστικά βιβλία και συζητάνε με τους φυλακισμένους.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα