Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Η ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΞΑΡΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Ρεπορτάζ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

Το γεγονός ότι δεν ανιχνεύτηκε πυρίτιδα στο χέρι του 56χρονου εφοριακού (και αυτόχειρα κατά τις διωκτικές Αρχές), για την Αστυνομία δεν αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με το επίσημο συμπέρασμα, στο οποίο έχει καταλήξει για τη διπλή τραγωδία στην Κόξαρη.
Τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Γιάννης Μεσοδιακάκης όσο και ο Διοικητής της Ασφάλειας, Γιώργος Σκανδαλάκης ανακοίνωσαν χθες  ότι ο 56χρονος πυροβόλησε και σκότωσε την 33χρονη φίλη του και εν συνεχεία αυτοκτόνησε, «σκηνοθετώντας» τη δολοφονία του. Το στοιχείο ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά καθησύχασε την οικογένεια του 56χρονου. Η μη ανίχνευσης πυρίτιδας στο χέρι του εφοριακού εντείνει τον προβληματισμό των στενών συγγενών, οι οποίοι εξ αρχής διατύπωναν επιφυλάξεις ως προς την εκδοχή της αυτοχειρίας. Η εξέλιξη αυτή τους αιφνιδίασε και εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν στη διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι να βεβαιωθούν και οι ίδιοι ότι πίσω από το διπλό θάνατο της Κόξαρης δεν κρύβεται κάτι άλλο.
Η πολυπλοκότητα της υπόθεσης που εξακολουθεί να συζητείται έντονα  από την κοινή γνώμη, υποχρέωσαν χθες τους κ. Μεσοδιακάκη και Σκανδαλάκη να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις. Είχε προηγηθεί, αναπαράσταση στο εξοχικό όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, παρουσία των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, του προϊσταμένου της Εισαγγελίας και του ιατροδικαστή με βάση πλέον το σύνολο των αποτελεσμάτων από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Αθήνας. 
Η αυτοψία στη μεζονέτα της Κόξαρης διήρκeσε περίπου μία ώρα, στη διάρκεια της οποίας οι παριστάμενοι προσπάθησαν να αναπαραστήσουν καρέ-καρέ το πώς κινήθηκε ο 56χρονος.
«Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων, την αυτοψία και τις προανακρίσεις που διενεργήθηκαν, είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε την επίσημη τοποθέτηση της Αστυνομίας. Έχουμε καταλήξει ότι δράστης της δολοφονίας της 33χρονης είναι ο 56χρονος εφοριακός. Όσον αφορά στο θάνατο του 56χρονου οφείλεται σε αυτοχειρία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος. «Κάνοντας την σύνθεση όλων των στοιχείων, καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Ο θάνατος της κοπέλας ταξινομείται ως ανθρωποκτονία, ο θάνατος του άνδρα  ως αυτοχειρία».
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν καταλήγουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα χωρίς να έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό, ο κ. Μεσοδιακάκης απάντησε: «Στις περιπτώσεις εγκλημάτων δεν υπάρχει ποτέ το απόλυτο. Θα ήταν ιλαρότητα να πούμε το αντίθετο. Το συμπέρασμα αυτό συνάγουμε με βάση τα αντικειμενικά ευρήματα. Εμείς δεν ήμασταν εκεί για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Π.χ. δεν ξέρουμε γιατί αποφάσισε να την σκοτώσει και μετά να αυτοκτονήσει. Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτοκτόνησε κάτω και όχι εκεί όπου σκότωσε τη φίλη του.  Είναι ορισμένα πράγματα που δεν μπορείς να τα απαντήσεις, αν δεν είσαι παρών. Όμως με βάση πάντα τα αντικειμενικά  ευρήματα, τεκμαίρεται και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι δεν υπεισέρχεται κανένα τρίτο πρόσωπο. Άρα δεν αμφισβητείται από κανένα αντικειμενικό στοιχείο το πώς έγινε το έγκλημα».

Αίνιγμα η πυρίτιδα;
 
Αν και όπως έγινε γνωστό χθες, δεν ανιχνεύθηκε τελικά πυρίτιδα στα δάκτυλα του 56χρονου εφοριακού, η Αστυνομία επιμένει ότι δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του συμπεράσματος στο οποίο έχει καταλήξει.
Ο κ. Σκανδαλάκης τόνισε ότι αυτός που πυροβολεί έχει 25% πιθανότητες ανίχνευσης πυρίτιδας στα χέρια του. «Η εξέταση δεν είναι ασφαλής. Σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες. Εξαρτάται από το όπλο, από τον τρόπο με τον οποίο κρατά το όπλο κάποιος, από το φυσίγγιο, από τη γόμωση. Είναι πάρα πολλά τα στοιχεία από τα οποία εξαρτάται ένα αποτέλεσμα. Απλά έχουμε μία ένδειξη. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 25% είναι επισφαλές».

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Ο διοικητής της Ασφάλειας Ηρακλείου, Γιώργος Σκανδαλάκης, αναφέρθηκε στα στοιχεία-κλειδιά που παραπέμπουν με βεβαιότητα, όπως είπε, την Αστυνομία στην εκδοχή της ανθρωποκτονίας-αυτοχειρίας. Ο ίδιος εξήγησε και για ποιους λόγους δεν επηρεάζει το τελικό πόρισμα το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκε πυρίτιδα στο χέρι του 56χρονου εφοριακού:
-1ον ανύπαρκτο κίνητρο
 Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματικό δεν προέκυψε κάποιο κίνητρο από πλευράς τρίτων που να είχαν σοβαρούς λόγους να διαπράξουν διπλό έγκλημα.
Για την Αστυνομία η δολοφονία της 33χρονης χαρακτηρίζεται ως «έγκλημα πάθους». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πιστεύουν ότι ο εφοριακός είχε εξάρτηση από την συγκεκριμένη γυναίκα και έφθασε σε αυτό το σημείο παρά το γεγονός ότι είχε επιδείξει ένα διαφορετικό προφίλ ανθρώπου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είχε φθάσει στο σημείο να παρέμβει μέσω υπολογιστή για να  διαγράψει από το φάκελο της 33χρονης ότι ήταν μητέρα ενός ανήλικου παιδιού. Αυτό με βάση την Αστυνομία φέρεται να το έκανε για να καταστήσει άκυρο το δικαίωμα της για τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
– 2ον ανύπαρκτα ίχνη πάλης
Στον 56χρονο δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος πάλης, στοιχείο καταλυτικής σημασίας για την Αστυνομία. Όπως ειπώθηκε, στο στόμα του εφοριακού  δεν βρέθηκε ούτε καν  η στοιχειώδης ενστικτώδης αντίδραση. Με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα διαπιστώνεται ότι ο εφοριακός έβαλε την κάννη του όπλου στον ουρανίσκο και πάτησε την σκανδάλη. Η σφαίρα διαγράφει ευθεία πορεία με έξοδο τη βρεγματική χώρα, πράγμα που δείχνει κατά την Αστυνομία ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση.
– 3ον ταυτοποίηση του όπλου
 Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλάκη το όπλο που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε τόσο στη δολοφονία της γυναίκας όσο και στην αυτοκτονία του άνδρα. «Με βάση τα εργαστήρια, το όπλο ταυτίζεται και με τα κενά φυσίγγια που βρέθηκαν στον τόπο όσο και με τις βολίδες. Το επίμαχο όπλο χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση και των τριών βολίδων, τις δύο σε βάρος της 33χρονης και τη μία για την αυτοχειρία».
4ον Γενετικό υλικό
 -Ο γενετικός τύπος του 56χρονου ανιχνεύτηκε σε μία σειρά ευρημάτων που σύμφωνα με την Αστυνομία δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, όπως για παράδειγμα στο όπλο, στις χειροπέδες, στα κλειδιά του σπιτιού αλλά και σε μία σειρά άλλων αντικειμένων.
Συνολικά εστάλησαν προς ανάλυση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών  58 δείγματα βιολογικού υλικού. Όπως επισήμανε χθες ο κ. Σκανδαλάκης, η εξέταση τους ήταν και χρονοβόρα και λεπτομερής, γι? αυτό και υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων.
– 5ον κηλίδες αίματος
Όλες οι κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στους εξωτερικούς χώρους, ταυτίζονται με το γενετικό τύπο του 56χρονου. Κηλίδες αίματος βρέθηκαν στην πίσω αυλή, στη βεράντα αλλά και σε ένα γιαπί (σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους).
– 6ον τηλεφωνικές επικοινωνίες
Τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής έχουν διαβιβαστεί στην Ασφάλεια Ηρακλείου από διάφορες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δεν αξιολογούνται από τους αστυνομικούς καθώς δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, όπως ειπώθηκε, στην πρόοδο των ερευνών. «Δεν αναμέναμε από την άρση του απορρήτου κάποια σημαντικά ευρήματα. Απλώς θέλαμε να δούμε τους χρόνους των επικοινωνιών. Όσα αποτελέσματα έχουμε πάρει, δεν αξιολογούνται» ανέφερε ο διοικητής της Ασφάλειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κινητό τηλέφωνο της 33χρονης ήταν κλειστό από πολύ νωρίς την επίμαχη ημέρα, ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο εφοριακός δεν είχαν κάτι αξιοπρόσεχτο κατά την κρίση των αστυνομικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα