Η οικονομική κρίση επηρεάζει τον τουρισμό και συντελεί στη μείωση των αφίξεων σε περιοχές της Ελλάδας όπως στον Νομό Χανίων.
Οι τουρίστες φαίνεται ότι αρχίζουν να αναζητούν πιο φτηνούς προορισμούς, κάτι που εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Η πτώση στις αφίξεις τουριστών στον Νομό Χανίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 είναι της τάξης του 5,65% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2009. Πάντως, οι Σκανδιναβοί προτιμούν τον Νομό Χανίων καθώς από αυτές τις χώρες προέρχεται το 74,24% των επισκεπτών. Παρά τα προβλήματα, ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστικός και με προσεκτικές κινήσεις δύναται να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, «προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού».
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα νέας έρευνας για την πορεία του τουρισμού στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Την έρευνα συντόνισε ο συντονιστής Σπουδών και Ερευνας του ΜΑΙΧ δρ Γιώργος Μπαουράκης σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και τη συμμετοχή του διδάσκοντος Πληροφορική του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Περικλής Δράκου και του ερευνητή του ΜΑΙΧ Γιώργου Αγγελάκη.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, «οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο αεροδρόμιο Χανίων έχει φτάσει τους 213.081, σημειώνοντας μια πτώση σε σχέση με τo πρώτο εξάμηνο του 2009 (225.840 αφίξεις) της τάξης του 5,65%. Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι το 74,24% προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες, όπως είναι η Νορβηγία (24,61%), Σουηδία (20,95%), Δανία (16,44%), Φινλανδία (12,24%) και ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από την Αγγλία (6,72%), την Πολωνία (4,36%) και τη Γερμανία (4,15%)».
ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ
Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2010 με το αντίστοιχο του 2009, όσον αφορά τις επτά κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τον Νομό Χανίων, «παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μείωση αφίξεων από όλες τις εθνικότητες. Από τις Σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία και η Σουηδία παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ενώ η Δανία και η Φινλανδία σημείωσαν μια μείωση κοντά στο 6%. Η Αγγλία παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση με 21,75%, μειώνοντας το ποσοστό της στο 6,72% επί των συνολικών αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Να σημειωθεί ότι πέρσι κατά την ίδια χρονική περίοδο, Αγγλία και Φινλανδία παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις κατά 7,33% και 8,20%, αντίστοιχα, ενώ οι Δανοί συνεχίζουν να μειώνουν τις αφίξεις τους κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους από το 2007, φτάνοντας σε συνολική πτώση της τάξεως του 20,98%. Ανάλογη εικόνα, αλλά σε πιο ανησυχητικό βαθμό, παρουσιάζουν οι Γερμανοί, οι οποίοι συνεχίζουν να μειώνουν τις επισκέψεις τους στον Νομό Χανίων, σημειώνοντας μια πτώση κατά 57,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Ουσιαστικά, όταν αναφερόμαστε στους Γερμανούς τα παραπάνω ποσοστά έχουν να κάνουν σχέση με τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, καθώς οι Γερμανοί αρχίζουν να επισκέπτονται το νομό Χανίων από τον Μάιο και μετά. Τέλος, οι Πολωνοί σημειώνουν μια μείωση κατά 4,49%, παραμένοντας όμως σε ικανοποιητικά ποσοστά. Κατά την περίοδο Μαρτίου ? Ιουνίου 2008 και 2007 είχαν καταγράψει μια μεγάλη αύξηση κατά 41% και ουσιαστικά με τις φετινές αφίξεις είναι σαν να διατηρούν τα μεγάλα ποσοστά που είχαν σημειώσει στο παρελθόν, διατηρώντας την έκτη θέση και ξεπερνώντας τους Γερμανούς που παραδοσιακά συγκέντρωναν μεγάλα ποσοστά.
Όσον αφορά τις άλλες εθνικότητες που επισκέπτονται τον Νομό Χανίων και καταλαμβάνουν το 10,53% των συνολικών αφίξεων, αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι οι Εσθονοί παρουσίασαν σημαντική πτώση κατά 82,4%. Επίσης, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι Ιταλοί επισκέπτες έφτασαν τους 1877, φέτος δεν υπήρχε καμία άφιξη αεροπλάνου από την Ιταλία. Εντελώς αντίστροφη εικόνα παρουσιάζεται με τους Ρώσους, όπου 1895 άτομα επισκέφτηκαν τον Νομό Χανίων, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο, όπου κανένα αεροπλάνο από τη Ρωσία δεν είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Χανίων».
ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ
ΣΕ ΤΣΑΡΤΕΡΣ
Οι ίδιοι παρατηρούν ότι τον Απρίλιο του 2010, οι αφίξεις επιβατών με πτήσεις charters έφτασαν τις 21.399, σημειώνοντας πολύ σημαντική μείωση κατά 17,75% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009. Κατά τον μήνα αυτό, μόνο οι Σουηδοί και οι Πολωνοί παρουσίασαν αύξηση των αφίξεων τους, με 16% και 22%, αντίστοιχα. Τον μήνα Μάιο του 2010, πραγματοποιήθηκαν 82.836 αφίξεις, καταγράφοντας μια μείωση κατά 8,06% σε σχέση με τον Μάιο του 2009. Από τις εφτά κύριες χώρες που επισκέπτονται τον Νομό Χανίων αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες είχαν πτώση, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρουσιάζει η Αγγλία με 23,35% και η Γερμανία με 20,75%. Τέλος, για το μήνα Ιούνιο του 2010, βλέπουμε το ποσοστό των συνολικών αφίξεων να μειώνεται μόλις κατά 1,46% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2009 φτάνοντας τις 107.708 αφίξεις. Στον μήνα αυτό, σημειώθηκε αύξηση αφίξεων για τους Φιλανδούς με 12,73, Νορβηγούς με 11,04% και Γερμανούς με 9,30%, ενώ η σημαντικότερη μείωση από τις άλλες εθνικότητες παρουσιάστηκε στους Άγγλους με 19,13%.
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δεν είναι διαφορετική η κατάσταση στον Νομό Ηρακλείου, όπου οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έφτασε τους 625.937, σημειώνοντας μια πτώση σε σχέση με τo πρώτο εξάμηνο του 2009 (659.825 αφίξεις) της τάξης του 5,14%. Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι το 68,06% προέρχεται από τη Γερμανία (21,58%), Αγγλία (17,09%), Γαλλία (14,42%), Ρωσία (8,54%) και Ολλανδία (6,43%). Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά, αλλοδαποί επισκέπτες από Βέλγιο (3,34%), Πολωνία (3,33%), Ισραήλ (3,08%), Ελβετία (2,94%), Ιταλία (2,52%), Τσεχία (2,28%), Αυστρία (2,01%) και Κύπρο (2%).
Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2010 με το αντίστοιχο του 2009, όσον αφορά τις κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται το νομό Ηρακλείου, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μείωση αφίξεων από τις περισσότερες εθνικότητες. Αντίθετα, η Ρωσία παρουσίασε πολύ σημαντική αύξηση, της τάξεως του 61,72%, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση και ξεπερνώντας τους Ολλανδούς. Επίσης, το Ισραήλ με 47,25% άνοδο, από τη δωδέκατη θέση που ήταν την προηγούμενη περίοδο, σκαρφάλωσε στην όγδοη θέση και η Πολωνία, σημειώνοντας αύξηση 13,16%, ανέβηκε δύο θέσεις. Από τις χώρες που παρουσίασαν μείωση των αφίξεων τους, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε η Ιταλία με 19,55% και ακολουθούν η Τσεχία, η Αγγλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συμπερασματικά επισημαίνουν ότι «με βάση τα στοιχεία των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων και Ηρακλείου για το πρώτο εξάμηνο του 2010, βλέπουμε ότι το ποσοστό αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων, μειώθηκε κατά 5,65% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (5,14%). Συγκεκριμένα, τους μήνες χαμηλότερης προσέλευσης, όπως είναι ο Απρίλιος υπήρξε μια σημαντική μείωση των αφίξεων στον Νομό Χανίων, ενώ στον Νομό Ηρακλείου ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Τον Μάιο σημειώθηκε μια μικρότερη μείωση στον Νομό Χανίων, ενώ πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό μείωσης στον Νομό Ηρακλείου. Τον Ιούνιο, που είναι και ο μήνας μεγαλύτερης προσέλευσης για το πρώτο εξάμηνο, οι αφίξεις και στα δύο αεροδρόμια κυμαίνονται σε χαμηλά ποσοστά μείωσης, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009. Τα συνολικά ποσοστά μείωσης τόσο στο αεροδρόμιο των Χανίων όσο και στου Ηρακλείου είναι μεγαλύτερα από την πανελλαδική μείωση κατά 3,26% περίπου που επικρατεί κατά μέσο όρο στα 13 μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, σε ετήσια βάση. Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σαντορίνης αντιπροσωπεύουν το 95% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών τουριστών και το 72% των συνολικών αφίξεων (με κάθε μέσο) αλλοδαπών στη χώρα μας».
Αξιοσημείωτο είναι ότι «και οι εφτά κύριες χώρες που επισκέπτονται τον Νομό Χανίων παρουσιάζουν μείωση των αφίξεων τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, με τους Νορβηγούς και Σουηδούς να παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσοστά. Όσον αφορά την Αγγλία, σημειώνεται μια σημαντική μείωση των αφίξεων, ενώ ανησυχητική είναι η συνεχιζόμενη μείωση των αφίξεων των Γερμανών. Οι Πολωνοί παραμένουν σταθερά στην έκτη θέση, ενώ με τις χώρες που συγκεντρώνουν το υπόλοιπο 10,53% επί των συνολικών αφίξεων, αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη πτώση των Εσθονών, η μη προσέλευση Ιταλικού charter στο αεροδρόμιο Χανίων και η ενθαρρυντική εμφάνιση των Ρώσων επισκεπτών».
Καταλήγοντας τονίζουν ακόμη:
«Ένας από τους κύριους ανταγωνιστές της χώρας μας είναι η Τουρκία, η οποία έχει μειώσει αισθητά το πακέτο των διακοπών για τους αλλοδαπούς τουρίστες, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, σημειώνοντας έτσι αύξηση των αλλοδαπών τουριστών κατά 19%, το πρώτο εξάμηνο του 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας αρχής της Τουρκίας (DHMI). Γενικά, όπως παρατηρούμε από τα παραπάνω, ο ελληνικός τουρισμός είναι ίσως ο μόνος τομέας που είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο και γι? αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για να διατηρήσουμε την Τουριστική Ανταγωνιστικότητα της Χώρας σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού».
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.