Αθήνα
Την ανάγκη ενεργοποίησης της νέας γενιάς και συμμετοχής της στα κοινά υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις αλλαγές που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. “Πάρτε την Ελλάδα στα χέρια σας”, τόνισε. “Χωρίς την ενεργή παρουσία της νέας γενιάς, η Ελλάδα δεν θα αλλάξει”, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι υποχρέωση των πολιτικών είναι να παραδώσουν στους νέους μια χώρα απαλλαγμένη από βάρη.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτό που απαιτούν οι νέοι, προκειμένου να υπάρχει μια νέα γενιά ελεύθερη, χειραφετημένη, αισιόδοξη, απαλλαγμένη από πελατειακές αντιλήψεις», είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αλλάξει για πάντα η Ελλάδα. «Έχουμε αρχίσει μία επανάσταση, όχι μόνο δομική αλλά και σε αντιλήψεις, και θα πετύχουμε με τη συμμετοχή της νέας γενιάς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι η βασικότερη δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για πάταξη της ανεργίας μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα για μεγαλύτερη συμμετοχή νέων στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Βάλτε νέους ανθρώπους, δώστε λόγο στη νέα γενιά, γιατί και μπορεί και θέλει, κάντε τον Καλλικράτη μοχλό αλλαγής και ανάπτυξης».
Δευτερολογία Παπανδρέου
«Δεν λέμε πως για όλα φταίει η ΝΔ κ. Σαμαρά. Έχουμε όλοι ευθύνη. Το ερώτημα είναι άλλο: Ποιος έχει τη βούληση να αλλάξει τα πράγματα, να προβεί στις μεγάλες ανατροπές στην πράξη και όχι στα λόγια, να αλλάξει συμπεριφορές και πρακτικές, που κι εμείς μπορεί να υπηρετήσαμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
Απαντώντας στο επιχείρημα ότι δεν έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είμαστε η κυβέρνηση που έχει περάσει νομοσχέδια για τη διαφάνεια, το κτύπημα της διαφθοράς και την αξιοκρατία, περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση του παρελθόντος. Και φωνάζαμε να πάρει μέτρα ο κ. Καραμανλής, ο οποίος μίλαγε, αλλά τίποτα μα τίποτα δεν έκανε – και παραδόθηκε τελικά».
Απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως τυπικά η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει με νομοσχέδιό της τη δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, αλλά ουσιαστικά «ποιο θα ήταν το πραγματικό δίλημμα όμως; Χρεοκοπία ή σωτηρία. Να διασφαλίσουμε τη σύνταξη για τις επόμενες γενιές ή να κρατήσουμε ένα σύστημα που θα τους την στερούσε. Και σ’ αυτό το σύστημα θα πρέπει εσείς να απαντήσετε κε Τσίπρα».
«Κα Παπαρήγα, μιλήσατε για Παιδεία και Αγορά. Τι κάνουμε; Μπορούμε και πρέπει να ρυθμίσουμε την αγορά. Δεν είναι όμως εργαλείο η γνώση για έναν νέο όταν βγαίνει στην αγορά για να ανταγωνιστεί; Αυτή είναι η ζωή, η πραγματικότητα. Μπορεί να θέλετε έναν άλλο κόσμο χωρίς αγορά, είμαστε όμως σ? αυτόν τον κόσμο. Είναι λάθος ότι παιδιά αναγκάζονται να βρουν τον προστάτη τους στο Πανεπιστήμιο για να εξασφαλίσουν βαθμούς; Εμείς το αλλάζουμε».
“Είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα πανεπιστήμια αξιολογούνται από την κοινωνία και την αγορά. Το θέμα είναι αν εμείς θα το κάνουμε για τα δικά μας. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε σε μια πιο εύκολη, ή πιο δύσκολη γειτονιά. Πώς θα γίνει χωρίς αξιολόγηση; Έχετε δαιμονοποιήσει και τη δια βίου μάθηση. Ο δογματισμός έχει απαντήσεις στα πάντα. Γνωρίζουμε την αλήθεια και το μόνο που κάνουμε είναι το πώς να εξηγήσουμε μια πραγματικότητα που αλλάζει με τις δικές μας θεωρίες. Δεν άκουσα προτάσεις σας. Είναι το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα;”.
Σχετικά με τις επικρίσεις περί μείωσης του βασικού μισθού των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι “υπάρχει μόνον μείωση του κόστους εργασίας για τον εργοδότη, που είναι και κίνητρο για την πρόσληψη του νέου ανέργου. Κάποιοι είχαν το θράσος να παρουσιάσουν το μέτρο αυτό ως καταστροφή, ενώ είναι μέτρο κοινωνικής συνοχής. Μην διασπείρετε λοιπόν τον πανικό”.
Απαντώντας στις κατηγορίες περί αναντιστοιχίας των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε σειρά μέτρων που υλοποιούν τις παλαιότερες εξαγγελίες – πράσινα κτήρια, νέο χωροταξικό, καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης στο ΕΣΥ, συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για τη διαλεύκανση των υποθέσεων σκανδάλων.
Τέλος, αναφορικά με το δημοσιονομικό πρόβλημα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Ξέραμε το βάθος, αλλά όχι την έκταση του προβλήματος, ούτε τις αντιδράσεις της διεθνούς αγοράς. Εργαζόμαστε για να μην ξαναέρθουμε σ? αυτήν την κατάσταση και να φέρουμε την πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη ελπίδα στον νέο άνθρωπο”.