Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ουάσιγκτον
Επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2010 με ρυθμό 4,6% προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ αναθεώρησε χθες τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2010, βελτιώνοντας στο 4,6% την αρχική πρόβλεψη που αναφερόταν σε ρυθμό ανάπτυξης 4,2%. Ο Διεθνής Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητη στο 4,3%, την εκτίμηση για τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011.
Αναφορικά με την Ευρωζώνη το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την προβλέψή του, εκτιμώντας ρυθμούς ανάπτυξης 1% για το 2010. Ωστόσο, για το 2011 χαμήλωσε κατά 0,2% την αρχική εκτίμησή του, καθώς θεωρεί πως η συνολική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,3%.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική εικόνα πολλών χωρών, ειδικότερα της Ελλάδας, αποτελούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης, με μέτρα όμως που δεν θα λειτουργήσουν σε βάρος της ανάπτυξης.
«Απαιτείται περαιτέρω αξιόπιστη και αποφασιστική πολιτική για να ανακτηθεί η πρόοδος προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα και για να διατηρηθεί η σωστή πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρουν σχετικώς οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ηγούνται της εξόδου των ανεπτυγμένων οικονομιών από την ύφεση. Πάντως, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερο επιθετικές κινήσεις ώστε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος χωρίς να πλήξει την ανάπτυξη.
Για την ανάπτυξη της χώρας το ΔΝΤ εκτιμά πως θα σημειώσει το 2010 και το 2011 ρυθμό 3,3% και 2,9% αντίστοιχα έναντι 3,1% και 2,6% που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο. Για το δολάριο το ΔΝΤ σημειώνει πως είναι ελαφρώς υπερτιμημένο από μεσοπρόθεσμη σκοπιά.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αρκετά αισιόδοξες υποθέσεις για τη μείωση του ελλείμματος κατά 50% έως το 2013 και τη σταθεροποίηση του χρέους στο 70% του ΑΕΠ έως το 2015. Το ίδιο του ΔΝΤ εκτιμά πως με τις τρέχουσες πολιτικές το χρέος θα ανέβει έως το 2020 στο 95%.
Έτσι, το ΔΝΤ καλεί τις ΗΠΑ να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου κατά 8% έως το 2015, ποσοστό το οποίο είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το στόχο της κυβέρνησης Ομπάμα. Το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την αύξηση των φόρων, όπως η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, στην κατανάλωση ή στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα