Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ
Κρατική αποζημίωση θα ζητήσει η Μπετανκούρ
Μπογκοτά
Αποζημίωση για την ηθική και οικονομική ζημιά που υπέστη από την εξάχρονη αιχμαλωσία της από τους αντάρτες του FARC, θα ζητήσει η Γαλλοκολομβιανή Ίνγκριντ Μπετανκούρ από το κολομβιανό κράτος.
Σύμφωνα με τα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης η Μπετανκούρ, που ζει στο εξωτερικό μετά την απελευθέρωσή της, στις 2 Ιουλίου 2008, σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων πέσο (περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ).
Η Μπετανκούρ επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στην Κολομβία για να συμμετάσχει σε μια τελετή, στην Μπογκοτά, μάζί με άλλους 14 πρώην ομήρους, με την ευκαιρία της επετείου από την απελευθέρωσή τους. Τότε είχε δηλώσει ότι επιθυμία της είναι να ζήσει ήσυχα με την οικογένειά της και ότι προσπαθεί να “ανασυγκροτηθεί” με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Επίσης έχει στραφεί στο γράψιμο και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδώσει ένα βιβλίο όπου θα αφηγείται τη ζωή της κατά τη διάρκεια της ομηρίας της.
Η Μπετανκούρ απήχθη από τους αντάρτες τον Φεβρουάριο του 2002, την εποχή που έκανε προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας την προεδρία της Κολομβίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
“Κόκκινο πανί” το Facebook
Πεκίνο
Επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια χαρακτηρίζονται οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου ερευνών το οποίο θεωρεί τις σελίδες αυτές ως “εργαλείο πολιτικής ανατροπής” των δυτικών χωρών με τις ΗΠΑ επικεφαλής.
Στην ετήσια έκθεσή της για την ανάπτυξη των νέων μέσων στην Κίνα, που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας που υπάγεται στην κυβέρνηση, κρίνει σε ένα από τα άρθρά της ότι “οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης χρησίμευσαν ως εργαλείο πολιτικής ανατροπής των δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ”, αναφέροντας το παράδειγμα της Σιντζιάνγκ.
Οι κινεζικές αρχές είχαν αναστείλει τη λειτουργία του ΙΝΤΕΡΝΕΤ πριν από ένα χρόνο στη Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, μετά τις διεθνοτικές αιματηρές ταραχές. Οι Ουιγούροι -τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα- είχαν κατηγορηθεί ότι υιοθέτησαν αυτή τη μορφή επικοινωνίας για να οργανώσουν τις διαδηλώσεις τους.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, στη διάρκεια των ταραχών αυτών “το Facebook έγινε κατά τα φαινόμενα το σημείο συνάντησης αυτονομιστικών οργανώσεων της Σιντζιάνγκ στο εξωτερικό”.
Συνεπώς, κατ? αυτούς “απέναντι στη δημοτικότητα των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλεται να ενισχυθεί ο έλεγχος των ιστοτόπων αυτών” στην Κίνα και να “δοθεί μεγάλη προσοχή στους εν δυνάμει κινδύνους και τους αθέατους κινδύνους”.
Στα τέλη του 2009, 176 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα, στην πλειοψηφία τους νέοι ηλικίας 20 και 29 ετών, κατέφυγαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Αν το Facebook δεν είναι προσβάσιμο στην Κίνα, κινεζικές εκδοχές του όπως το Kaixin αναπτύχθηκαν γρήγορα από το 2008, υπογραμμίζει η έκθεση.
Σε άλλο άρθρο που είναι αφιερωμένο στην υπόθεση της Google, η έκθεση κατηγορεί την αμερικανική μηχανή αναζήτησης ότι συνδέεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να ενισχύσει την ηγεμονία της. Η Κίνα έχει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, ένας αριθμός που τη θέτει πρώτη παγκοσμίως στη χρήση του ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Οι αρχές επιβάλλουν λογοκρισία στο διαδίκτυο, ασκώντας στενή παρακολούθηση και απαγορεύοντας κυρίως δημοσιεύσεις πολιτικού ή πορνογραφικού περιεχομένου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ
Συγγνώμη από τα θύματα
ζητά Γερμανός αρχιεπίσκοπος
Φράιμπουργκ
Λάθη στον χειρισμό του σκανδάλου με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης πριν και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ?90, παραδέχθηκε χθες ότι έκανε ο επικεφαλής της γερμανικής καθολικής εκκλησίας αρχιεπίσκοπος, Ρόμπερτ Ζόλιτς, ζητώντας συγχώρεση από τα θύματα.
Ο Ζόλιτς δήλωσε ότι η επισκοπή του Φράιμπουργκ, όπου είναι επικεφαλής, γνώριζε για ορισμένες υποθέσεις κακοποίησης σε μία μικρή πόλη στον Μέλανα Δρυμό.
Ο εφημέριος στο Ομπερχάρμερσμπαχ, 55 χιλιόμετρα από το Φράιμπουργκ φέρεται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά αγόρια για μερικά χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεκαεπτά άνδρες έχουν επικοινωνήσει με την επισκοπή, καταγγέλλοντας ότι κακοποιήθηκαν όταν ήταν από 10 έως 16 ετών.
Ο Ρόμπερτ Ζόλιτς δήλωσε ότι έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα για τις περιπτώσεις κακοποίησης το 1992, όταν ήταν υπεύθυνος για τους υπαλλήλους της εκκλησίας
“Τους παρακαλώ για συγχώρεση με όλη μου την καρδιά”, ανέφερε ο κ. Ζόλιτς, μετά από συνάντηση που είχε με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

   
ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Ανέλαβε η νέα κυβέρνηση
Μπρατισλάβα
Ανέλαβε χθες τα καθήκοντά της η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας υπό την πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντίκοβα, με τη δέσμευση να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να θέσει τη φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης πίσω στον δρόμο της σύγκλισης με την πλουσιότερη Δύση.
Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η λήψη απόφασης για το αν θα συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης χωρών ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος θα παρουσιάσει τη θέση της Μπρατισλάβα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης της Ραντίκοβα υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομικά συντηρητική Σλοβακία δεν θα πρέπει να συνεισφέρει στη διάσωση πλουσιότερων αλλά πιο ριψοκίνδυνων δημοσιονομικά χωρών, όπως η Ελλάδα.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
14.000 απελάσεις λαθρομεταναστών
Παρίσι
Περισσότεροι από 14.000 λαθρομετανάστες απελάθηκαν από τη Γαλλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ οι αστυνομικές αρχές εξάρθρωσαν 115 κυκλώματα που έφερναν παράνομα στη χώρα μετανάστες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, έχει θέσει ως στόχο την απέλαση 28.000 ατόμων μέχρι το τέλος του έτους. Το 2009 ο στόχος ήταν στις 27.000 και απελάθηκαν 29.000 λαθρομετανάστες. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας συνελήφθησαν 2.421 δουλέμποροι και 880 άτομα που απασχολούσαν παράνομους μετανάστες.
Παράλληλα, δόθηκαν 90.838 άδειες μακράς παραμονής, εκ των οποίων οι 13.077 σε οικονομικούς μετανάστες, 31.744 σε φοιτητές, 4.779 σε άτομα που είχαν ζητήσει άσυλο και 41.238 για οικογενειακούς λόγους.
Να σημειωθεί τέλος ότι αυξήθηκε σημαντικά (+11,7%) ο αριθμός των ατόμων που απέκτησαν τη γαλλική υπηκοότητα, από 56.251 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 στους 62.824 το πρώτο εξάμηνο του 2010.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα