Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΟΣΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 5η-10η

Παρουσιάζουμε σήμερα το προτελευταίο αφιέρωμα στους σκόρερ αλλά και στην περιληπτική ιστορία των ομάδων του τοπικού. Σειρά έχουν όσες τερμάτισαν στις θέσεις 5η-10η της Β’ κατηγορίας ενώ στο φύλλο της Δευτέρας θα παρουσιάσουμε τις 5 τελευταίες. Εδώ να επισημάνουμε ότι για το έτος ίδρυσης σε κάποιες ομάδες δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι αλλά αυτό μπορούν να το δουν εύκολα οι ίδιες στα καταστατικά τους. Για την πορεία τώρα κάναμε μεγάλη προσπάθεια και έρευνα 2-3 καλοκαίρια και μαζέψαμε αρκετά στοιχεία. Κίνητρο μας ήταν να καταγράψουμε αναλυτικά την ιστορία δύο εκ των κορυφαίων σωματείων των Χανίων. Ομως με διαφορά λίγων χρόνων δεχθήκαμε επίθεση από παράγοντες και των δύο και έτσι απογοητευμένοι σταματήσουμε την έρευνα. Ισως στο μέλλον να την ολοκληρώσουμε…

Χάλης Βαρυπέτρου
Από τα πιο παλιά σωματεία των Χανίων καθώς ιδρύθηκε το 1930. Στη νεώτερη ιστορία του βέβαια επανιδρύθηκε το 1992 και για μια πενταετία έπαιξε στην Γ’ κατηγορία. Το 1996-97 με την 2η θέση στον γ’ όμιλο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Β’ και μετά από τρία χρόνια (2ος ξανά) κέρδισε την παρθενική του παρουσία -και μοναδική μέχρι τώρα- στην Α’. Υποβιβάστηκε αμέσως και μετά από 7 χρόνια στην Β’ γνώρισε ένα ακόμα υποβιβασμό αφού την περίοδο 2007-08 δεν δήλωσε συμμετοχή καθώς έκανε συνεργασία με τον Κρ. Αστέρα. Η συνεργασία αυτή δεν άντεξε περισσότερο όμως και έτσι πέρυσι επαναδραστηριοποιήθηκε στην Β’ και με την 3η θέση που κατέκτησε επανήλθε στην Β’.
Οι σκόρερ φέτος: Κοπάτσι 13 γκολ, Ροδουσάκης 8, Βάλαρης Μ. 7 (1 κύπελλο), Ισουφάϊ 5 (2), Κουλιεράκης 4 (1), Καπαδουκάκης 2, Μπεντής 2, Μπουτζαλής Δ. 1, Μπουτζαλής Γ. 1, Λενταράκης 1, Ξανθουδάκης 1, Γιαννικάκης 1, Παντελακάκης 1, ενώ 1 γκολ στο κύπελλο πέτυχε και ο Μπαλαντινάκης Π. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο και 4 από αυτογκόλ των: Μοχλάκη, Μπεκιαράϊ (Δάφνη), Παπαγεωργίου (Ν. Αστέρας) και Κωνσταντουδάκης (Ροδωπού).

Αμιλλα Μοδίου-Γερανίου
Πλούσια και εδώ η ιστορία της ομάδας αφού υπήρχε από την δεκαετία του ’30. Ενώ και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο συμμετείχε σε τουρνουά όπως το 1952 μαζί με τον Αρη Βουκολιών κ.α. Τελικά το 1961 κάνει την πρώτη της επίσημη παρουσία στην Γ’ κατηγορία της ΕΠΣΧ και μετά από μία τριετία (1963-64) κατακτάει τον τίτλο και ανεβαίνει στην Β’. Επειτα από 4 χρόνια εκμεταλλευόμενη την διάλυση ομάδων από την χούντα ανεβαίνει το 1968-69 στην Α’ όπου τερματίζει 6η και υποβιβάζεται. Τρία χρόνια μετά αρχίζει να υπολειτουργεί και τελικά από το 1977 κάνει μία νέα αρχή σε πιο σταθερή βάση. Το 1978 είναι 2η στην Γ’ και το 1979 2η στην Β’ κάτι που τις δίνει δύο συνεχόμενες ανόδους. Στην Α’ αντέχει μία χρονιά, και μάλιστα μετά μία διετία στην Β’ πέφτει στην Γ’. Εκεί κατακτάει αμέσως τον τίτλο στον β’ όμιλο το 1983, ανεβαίνει στην Β’ για να πέσει αμέσως αλλά έπειτα από τρία χρόνια στην μικρότερη τοπική κατηγορία ρίχνει το 1986-87 ως πρωταθλήτρια στον β’ όμιλο οριστικά …μαύρη πέτρα πίσω της αφού από τότε αγωνίζεται συνεχώς στις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες. Το 1989-90 (2η) φθάνει ξανά στην Α’ όπου πάλι δεν καταφέρει να …στεριώσει. Αντίθετα έπειτα από μία 7ετία όχι μόνο παίρνει τον τίτλο (1998) αλλά αντέχει και 2ο χρόνο στην Α’ και στη συνέχεια με την 2η θέση το 2001 στην Β’ επιστρέφει αμέσως και βελτιώνει ακόμα περισσότερο το …σερί με 5 συνεχόμενες παρουσίες στην Α’. Τα τελευταία 4 χρόνια παίζει στην Β’. Να προσθέσουμε ότι τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 υπήρχαν στο γειτονικό Γεράνι οι ομάδες της Πέργαμου (αρχικά) και της Δόξας και μάλιστα η τελευταία είχε και συμμετοχές στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΧ όμως από τις αρχές του ’70 έμεινε μόνη της η Αμιλλα να εκπροσωπεί και τα δύο χωριά. Συνολικά η Αμιλλα έχει 10 συμμετοχές στην Α’ με καλύτερη θέση την 10η το 1980 έπειτα από την 6η το 1969. Οι σκόρερ φέτος: Παγωνάκης 10 γκολ, Κοντεκάς Σταμ. 5, Ορνεράκης 4, Ψαρουδάκης Λ. 4, Κατάκης 2, Ψαρουδάκης Δ. 2, Μαυρομάτης Κολ. 2, Σταυρουλάκης 2, Μπάντσεφ 1, Βερναδάκης 1, Παρασκευόπουλος Ν. 1, Προβιδάκης 1, Κοπανάς 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο και 2 από αυτογκόλ των Βουγιουκαλάκη (Ροδωπού) και Βαρδουλάκη (Ν. Αστέρας).

Ελ. Βενιζέλος
Μικρή είναι εδώ η ιστορία καθώς ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2006 έπειτα από την αποχώρηση από το Ελπίς+Νίκη του ΠΣΝΧ. Στην 2η παρουσία στην Γ’ ως 2ος ο Ελ. Βενιζέλος ανέβηκε στην Β’ ενώ είχε και συνεργασία εκείνη την χρονιά (2007-08) με τον ΠΑΟ Χανίων.
Οι σκόρερ φέτος: Κουρκούτης Ι. 14 γκολ (1 στο κύπελλο), Μανουσάκης 7, Καρβουνιάρης 6, Μαθιουδάκης 4, Τζεβελέκος 2 (1), Διαμαντάκης Β. 2, Κάχρης 2, Διαμαντάκης Δ. 2, Χαραλαμπάκης 2, Μαραθάκης 1, Παπαβασιλείου Γ. 1, Ντουκάκης 1, Τσιτσιριδάκης 1, Χαραλάμπους 1.
Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο και ένα από αυτογκόλ του Μουντάκη (Αστέρας Μ.)

Πλάτανος
Η ομάδα της Κισάμου είχαμε ακούσει παλαιότερα ότι ιδρύθηκε το 1979 και ότι στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΧ πρωτοεμφανίστηκε 4 χρόνια μετά όμως όπως μας είπαν τώρα γράφει έτος ίδρυσης το 1983. Τέλος πάντων σίγουρα το 1983-84 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Γ’ και στην δεύτερη συμμετοχή του με την 2η θέση που πήρε στον β’ όμιλο ο Πλάτανος ανέβηκε στην Β’. Εκεί έμεινε τρία χρόνια, έπεσε στην Γ’ για μία χρονιά αλλά επέστρεψε αμέσως (πάλι ως 2ος το 1988-89 στον β’ όμιλο). Ακολούθησε μία ακόμα τριετία στην Β’ και νέος υποβιβασμός στην Γ’ όπου και πάλι με τον τίτλο που κατέκτησε στον β’ όμιλο το 1993 αναχώρησε αμέσως. Λόγω …συνήθειας πάλι έκατσε 3 χρόνια στην Β’ πριν υποβιβαστεί λίγο άδοξα (αποχώρησε) το 1996. Την επόμενη τριετία παρότι διέθετε αρκετούς πιτσιρικάδες όχι μόνο τερμάτιζε χαμηλά στην Γ’ αλλά από το 1999 και για μία 8ετία δεν δήλωνε καν συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα. Τελικά επαναδραστηριοποιήθηκε το 2007-08 και πέρυσι με την 4η θέση εκμεταλλευόμενη την διάλυση της ΑΕΚ Χανίων βρέθηκε έπειτα από 13 χρόνια ξανά στην Β’ κατηγορία.
Οι σκόρερ φέτος: Τόμα Αντρέϊ 13 γκολ, Σαλάχι Αλμπίν 6, Χριστοδουλάκης 5, Ξηρουχάκης 5, Ντεντάκης 2, Χατζάκης 1, Βεστάκης 1, Ζουριδάκης 1, Σαρμίρ 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο και ένα από αυτογκόλ του Κοντεκάκη (Υρτακίνα)

Ενωση Θύελλα Καμίνια
Από την Ενωση της Θύελλας και των Καμινίων προέκυψε το καλοκαίρι του 1993 η ΕΘΚ ως θυγατρική του Πανακρωτηριακού. Ετσι στην πρώτη της εμφάνιση υποβιβάστηκε στην Β’ και ένα χρόνο μετά έπεσε στην Γ’ κατηγορία. Μετά από μία διετία το 1996-97 κατέκτησε τον τίτλο στον γ’ όμιλο και επανήλθε στην Β’, άντεξε μόνο ένα χρόνο αλλά και πάλι με το πρωτάθλημα που πήρε αμέσως (το 1999 στον β’ όμιλο) επανέκαμψε αμέσως στη δεύτερη κατηγορία. Ακολούθησε μία 7ετία στην Β’ και ένας νέος υποβιβασμός στην Γ’ που συνοδεύτηκε και πάλι με ένα πολύ σύντομο πέρασμα και ένα τίτλο (στον β’ όμιλο το 2006-07) που την οδήγησε τα τρία τελευταία χρόνια να αγωνίζεται στην Β’.
Οι σκόρερ φέτος: Καλλιγέρης 4 γκολ, Μπαρδούλ (Λένα) 3, Κοκογιαννάκης 3, Στρατινάκης Σπ. 3, Κελάκης 3, Μπερεδάκης Γ. 3, Μιχαήλ 3, Χριστονάκης 2, Σταμπολάκης 2, Ντενεκετζής Γ. 2, Λιονάκης 1, Μπερεδάκης Επ. 1, Σκανδαλάκης 1, Καστρινάκης 1, Λειβαδιτάκης 1, Καπετούρης 1.
Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο.

Ν. Αστέρας
Ο Νέος Αστέρας ιδρύθηκε το 1993 στο Βαμβακόπουλο και μετά από μία 13ετία στην Γ’ κατηγορία έφθασε το 2005-06 στην κατάκτηση του τίτλου στον α’ όμιλο που τον έφερε τα επόμενα 4 χρόνια στην Β’ κατηγορία όπου φέτος έκανε την καλύτερη παρουσία του. Οι σκόρερ φέτος: Βαρδουλάκης 11 γκολ, Μουσουράκης 5, Βροντάκης 4, Βανδουλάκης 3, Σταματάκης 2, Βιλανάκης 2, Πλατσάκης 1, Γαρυφαλλής 1, Γούναρης 1, Καραφουλίδης 1, Λαβντάρι 1, Πατεράκης 1, Κασιμάτης 1, Παπουτσάκης 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα