Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΑΥΔΟ

Προς το τέλος της φαίνεται ότι βαίνει η ακτοπλοϊκή απομόνωση της Γαύδου έπειτα από μπαράζ συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε χθες στα “Χ.Ν.” ο κοινοτάρχης του νησιού, Στρατής Λαμπάκης, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη δρομολόγηση νέου πλοίου στη γραμμή και – αν όλα πάνε καλά – έως την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή το πλοίο θα βρίσκεται στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπάκης δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για τη δρομολόγηση στη γραμμή ενός επιβατηγού πλοίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σήμερα στη 1 το μεσημέρι πρόκειται να ολοκληρωθούν.
Όπως σημείωσε, το πλοίο το οποίο θα δρομολογηθεί για να καλύψει τις ανάγκες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι επιβατηγό, έχει μήκος 43 μέτρα και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 250 άτομα και 30 δίκυκλα.
Ο κ. Λαμπάκης τόνισε ακόμα ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτελούσε μέχρι σήμερα δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς – Αίγινα.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις προέκυψαν έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ανάμεσα σε φορείς των Χανίων και του γενικού γραμματέα Ασφάλειας – Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Θανάση Χριστόπουλου.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κοινοτάρχης Γαύδου κ. Λαμπάκης, οι βουλευτές Χανίων κ.κ. Δαμιανάκης, Σκουλάκης και Μαρκογιαννάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα να δοθεί κατ’ εξαίρεση μια παράταση στο καθεστώς που ίσχυε έως το τέλος της τουριστικής σεζόν και να συνεχίσουν τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ να εξυπηρετούν τη γραμμή.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ο κ. Λαμπάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι παράλληλα απορρίφθηκαν οι λύσεις για τη δρομολόγηση των πλοίων “Ελαφόνησος” και “Σοφία Π.” αφού τα πρωτόκολλα που έχουν τα εν λόγω πλοία προβλέπουν χωρητικότητα 80-90 ατόμων με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής σεζόν.
Ο κοινοτάρχης Γαύδου υπογράμμισε ακόμα ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που έγιναν για την επίλυση του προβλήματος στην Αθήνα, ο υφυπουργός κ. Αρναουτάκης είχε συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη και Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου, το οποίο δημιουργήθηκε με τη διακοπή των δρομολογίων λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας, φαίνεται ότι σύντομα θα επιλυθεί.
Ωστόσο, η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι επαγγελματίες του νησιού εκτιμάται ότι ήταν τεράστια.
Ελ.Φ. – Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα