Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Κραδασμούς προκαλούν στην κυβέρνηση τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που πυροδότησαν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Το Μαξίμου επιχειρεί να βάλει τέλος στη φιλολογία, διαμηνύοντας ότι «ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα».
Την ίδια ώρα, δύο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη. Οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από όλα τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ ωστόσο εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ.
Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο Ιουλίου» της Public Issue και την έρευνα της Pulse, οι περισσότεροι Έλληνες χαρακτηρίζουν «κοινωνικά άδικα» τα μέτρα της κυβέρνησης. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται σταθερά -και, μάλιστα, με ευρεία διαφορά έναντι της Ν.Δ.- στην πρόθεση ψήφου-, την ίδια στιγμή που η νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη φαίνεται να εξασφαλίζει το εκλογικό όριο του 3% που επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το Μαξίμου προσπαθεί να διασκεδάσει τον θόρυβο που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις Καστανίδη, που είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει «δημοκρατική νομιμοποίηση» προκειμένου να προωθήσει τα σκληρά μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να χάσει η παράταξη τον ιδεολογικό της χαρακτήρα.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκφραζόταν δυσαρέσκεια για την ανακίνηση τέτοιων σεναρίων και τονιζόταν ότι «δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες». Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης αποδοκίμασαν ανοιχτά τις δηλώσεις του υπουργού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, με δηλώσεις του στη RealNews επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει «ισχυρή λαϊκή εντολή για ανατροπές και ρήξεις», ενώ ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι «η πολιτική σταθερότητα είναι αγαθό που δεν πρέπει να υποτιμούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές.
Ηχηρές ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δια του εκπροσώπου της, Πάνου Παναγιωτόπουλου, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μας απαντήσει υπεύθυνα αν σκέφτεται να πραγματοποιήσει (και πότε?) αυτό που υπονοεί ο Υπουργός του». Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο ΛΑΟΣ που για μία ακόμη φορά ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Πιστεύουμε ότι το επείγον είναι η παρούσα Βουλή να δώσει άλλη κυβέρνηση», τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Τα σενάρια περί πρόωρων σχολίασε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας. «Το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι κυρίαρχο και όντως θα γίνει κυρίαρχο το επόμενο διάστημα. Εάν λοιπόν αρνηθεί η κυβέρνηση και το δημοψήφισμα αλλά και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το σίγουρο είναι ότι δε θα μπορέσει να αποφύγει την κάλπη των περιφερειακών εκλογών», είπε ο κ. Τσίπρας.
 Οι δημοσκοπήσεις
Δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα ?με το ΠΑΣΟΚ πάντως να καταγράφεται ως πρώτη προτίμηση με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ- καταγράφουν δύο νέες σφυγμομετρήσεις.
Σύμφωνα με τη μέτρηση της Public Issue (για την εφημερίδα «Καθημερινή»), στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 43%, έναντι 25% της Ν.Δ., 10% του Κ.Κ.Ε., 6% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 5% του ΛΑ.Ο.Σ., 4% των Οικολόγων Πρασίνων και 3,5% της Δημοκρατικής Αριστεράς. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με το 40% των ερωτηθέντων, ενώ 19% λαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 36%.
Εμφανής είναι η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Στην ερώτηση «Ποια θεωρείτε καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα: ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.;» το 65% απαντά «καμία από τις δύο». Το 25% απαντά «μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και μόλις το 4% «μια κυβέρνηση της Ν.Δ.». Παράλληλα, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει «δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ το 88% είναι δυσαρεστημένο από την αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά.
Πολυκομματικές κυβερνήσεις θέλει το 34% των πολιτών, το 20% ζητά αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ενώ το 17% λέει «ναι» σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Νέα πρόσωπα και νέα κόμματα θέλει να δει στο πολιτικό σκηνικό το 7% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 15% δεν εκφέρει γνώμη.
Επιπλέον, στην ερώτηση για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων το ΠΑΣΟΚ έχει 38% θετικές γνώμες έναντι 59% αρνητικών, ο ΛΑΟΣ 31% θετικές και 65% αρνητικές, η ΝΔ 26% θετικές και 68% αρνητικές, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% θετικές και 71% αρνητικές και το ΚΚΕ 20% θετικές γνώμες και 75% αρνητικές.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτος σε δημοτικότητα είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και η Αλέκα Παπαρήγα.
Τέλος, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά της αποχή και της ψήφου διαμαρτυρίας, τα οποία αγγίζουν το 35,5%, έναντι 8,5% τον Οκτώβριο του 2009. Την ίδια στιγμή, 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν «δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους»
Στη δημοσκόπηση της Pulse για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν διανέμονται σε όλους δίκαια οι περικοπές των αποδοχών, αλλά υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι. Το 85% πιστεύει ότι χρειάζονται μέτρα τόνωσης της οικονομίας, το 79% ότι επιβαρύνονται κυρίως αυτοί που δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, ενώ το 72% λέει ότι υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί μέτρων περισσότερο δίκαιων και αποδοτικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα