Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΔΡΟΥΤΣΑ

Ντουμπρόβνικ
Υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκφράστηκε σε τοποθέτησή του στο Ντουμπρόβνικ -στο πλαίσιο του Croatia Summit 2010- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Ο κ. Δρούτσας δεν παρέλειψε να απευθύνει μήνυμα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία.
“Το άμεσο μέλλον της περιοχής μας ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό είναι για μας ένα όραμα, μια ισχυρή πεποίθηση: Να ενσωματωθούν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην ΕΕ χωρίς εξαιρέσεις και μαύρες τρύπες”, δήλωσε σε ομιλία του στο Ντουμπρόβνικ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
Μήνυμα υπέρ της πολιτικής συνεργασίας και καλής γειτονίας στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της περιοχής, στην οποία η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με την «Ατζέντα 2014», στέλνουν οι αρχηγοί κυβερνήσεων και υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στη διοργάνωση «Croatia Summit 2010» στο Ντουμπρόβνικ.
«Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι όλοι οι γείτονές μας το ξέρουν και το εκτιμούν» τόνισε ο κ. Δρούτσας σε παρέμβασή του για «το μελλοντικό όραμα της ΝΑ Ευρώπης», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Croatia Summit 2010».
Παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης -πλην της Σερβίας, η απουσία της οποίας οφείλεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην πρόσκληση του Κοσόβου- αλλά και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Ευρωπαίου επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ο κ. Δρούτσας απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, είπε: «Ανυπομονώ, φίλε Αντόνιο, να έρθει η στιγμή που θα έχουμε στενή συνεργασία και θα μοιραζόμαστε κοινές πολιτικές, ως εταίροι στην ΕΕ».
Προσκάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να έρθει με το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «να δούμε αυτά που μας χωρίζουν προκειμένου για να κάνουμε αυτόν τον κοινό στόχο πραγματικότητα πολύ σύντομα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απευθύνθηκε, επίσης, στον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, λέγοντας: «Θέλω να επαναλάβω το μήνυμά μου και προς την Τουρκία, καθαρό μήνυμα, ότι επιθυμούμε να δούμε την Τουρκία μέλος της ΕΕ, αφού πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη-μέλη».
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή την πορεία.
Υπογράμμισε ότι «το ταξίδι για την ΕΕ απαιτεί δεσμεύσεις στη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, κανόνες καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα