Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ – ΕΚΟΦΙΝ

Βρυξέλλες
Τα “τεστ αντοχής” (stress tests) των ευρωπαϊκών Τραπεζών θα βρεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin), σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες.
Στο μικροσκόπιο είναι 91 Τράπεζες ή το 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, μεταξύ των οποίων είναι και οι Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου και Marfin Popular. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, στις 23 Ιουλίου, χωριστά για κάθε Τράπεζα.
Οι λεπτομέρειες για το ποιά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν θα οριστικοποιηθούν στις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Το σενάριο των tests θα ενσωματώνει απόκλιση 3% για το ΑΕΠ της ΕΕ σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν σε ορίζοντα διετίας.
Θα υποθέτει επίσης ένα «σοκ» για τα κρατικά ομόλογα, κατά το οποίο η αξία μερικών τίτλων θα υποβιβαστεί ακόμη περισσότερο, κάτω από τα χαμηλά επίπεδα των αρχών Μαΐου.
Για παράδειγμα, θα επιχειρηθεί μια μείωση 16%-17% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με γερμανικές τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters, κάτι που εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με υποβάθμιση περίπου 40% από τα σημερινά επίπεδα.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Τραπεζών εκτιμούν ότι το «κούρεμα» (haircut) στην αξία των ομολόγων θα κυμανθεί από 5% έως 30%.
Για τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες, τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα. Γερμανικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι Deutsche Bank, Commerzbank και BayernLB έχουν ήδη «περάσει» τα tests.
Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως την πιθανότητα να αναδειχθούν σοβαρές αδυναμίες στους ισολογισμούς μικρότερων τραπεζών με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 2 και 3.
Aξιωματούχοι της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων της ΕΕ επιμένουν ότι τα stress tests θα δείξουν πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εν γένει υγιές.
Πέρυσι είχαν διεξαχθεί περιορισμένα stress tests σε μικρό αριθμό τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είχαν δημοσιευτεί ξεχωριστά για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να μην καθησυχάσουν τις αγορές. Αυτή τη φορά, το εύρος, η ένταση και η διαφάνεια των tests είναι παρόμοια με αυτά που είχαν διεξαχθεί στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.
Τα tests των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων κατάφεραν να περιορίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Αν όμως τα σενάρια που θα χρησιμοποιηθούν εκληφθούν ως πολύ ήπια για τις τράπεζες ή αν δεν δημοσιευτούν όλα τα στοιχεία, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθούν ως μια προσπάθεια χειραγώγησης της γνώμης της αγοράς και απόκρυψης σοβαρών προβλημάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα