Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΩΣ ΤΟ 2014
Πλεονασματικά ταμεία “φέρνουν” οι περικοπές

Αθήνα
Η αφαίμαξη των συνταξιούχων, αλλά και οι φιλόδοξες περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία δίνουν ζωή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από το 2012 ο κλάδος των συντάξεων θα μετατραπεί σε πλεονασματικό, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον κλάδο υγείας από το 2014. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα ακολουθηθεί πιστά και τα μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, όπως και του περιορισμού των δαπανών στην Υγεία θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει κατά 30% τόσο την εισφοροδιαφυγή όσο και τις δαπάνες στην Υγεία.
Αυτό ξεκινά άμεσα από το 2010 και φθάνει στο συγκεκριμένο ποσοστό το 2014. Η εισφοροδιαφυγή φτάνει σήμερα τα 9 δισ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει στα 6 δισ. το 2014. Όσο για τις δαπάνες στην Υγεία, αυτές φτάνουν τα 10,5 δισ. ευρώ σήμερα και ο στόχος μέχρι το 2014 είναι να περιοριστούν κατά 2,8 δισ. ευρώ.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ
Διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση

Αθήνα
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει μία ακόμα συνάντηση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων. Τα κυριότερα εμπόδια είναι τρία:
– Πρώτον, το φλέγον θέμα της διαιτησίας, το οποίο έχει λάβει παράταση τριών μηνών. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο θα περιγράφει τον μελλοντικό ρόλο της διαιτησίας.
– Δεύτερον, η κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού. Η ΓΣΕΕ ζητεί να ενσωματωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στους υπόλοιπους δώδεκα -με αναλογική προσαύξηση των μηνιαίων απολαβών- ώστε να μην μπορούν να καταργηθούν μελλοντικά με νόμο.
– Τρίτον, οι αυξήσεις στους μισθούς. Η ΓΣΕΕ φέρεται έτοιμη να συμφωνήσει σε αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (1,5% περίπου) για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
ΛΑΦΚΑ σε συντάξεις
από την 1η Αυγούστου

Αθήνα
Το πρώτο άμεσο εισπρακτικό μέτρο που προβλέπεται στο νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου.
Πρόκειται για την ειδική εισφορά, τύπου ΛΑΦΚΑ, που θίγει τους συνταξιούχους με αποδοχές πάνω από 1.400 ευρώ.
Η εισφορά θα είναι κλιμακωτή, ως εξής: Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ ποσοστό 3% (το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ). Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ ποσοστό 4%. Για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ ποσοστό 5%. Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ ποσοστό 6%. Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ ποσοστό 7%. Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ ποσοστό 8%. Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ ποσοστό 9%. Για συντάξεις πάνω από 3.500,01 ευρώ ποσοστό 10%. Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το «Βήμα» η ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα αποδώσει στο σύστημα 120 εκατ. ευρώ το 2010 (εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου από 1ης Αυγούστου) και από το 2011 και εντεύθεν θα αποδίδει 280 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Νέα ρύθμιση για τις οφειλές
προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Αθήνα
Σε νέα ρύθμιση εξόφλησης χρεών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον ασφαλιστικό νόμο. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται οικονομική «ανάσα» σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις που έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς παρέχεται σημαντική έκπτωση σε όσους σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως τις 15 Οκτωβρίου. Όσες επιχειρήσεις υποβάλουν εντός της προθεσμίας αίτηση για την εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών αν η εξόφληση γίνει τμηματικά. Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι αυτά ισχύουν και για οφειλέτες «οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής». Στόχος είναι να βρεθεί ρευστό για τα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία οι εργοδότες χρωστούν 12 δισ. ευρώ. Οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, ακολουθεί ο ΟΑΕΕ που δεν έχει να εισπράξει 4 δισ. ευρώ και έπονται τα άλλα Ταμεία. Μετά τη λήξη της συγκεκριμένης ρύθμισης θα υπάρξει μόνιμος τρόπος αποπληρωμής των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών. Με τη ρύθμιση αυτή, που θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 15 Οκτωβρίου, παρέχεται έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών και έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
Καταβολή προστίμου
για τους ημιυπαίθριους
Αθήνα
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης του ειδικού προστίμου για τους ημιυπαίθριους χώρους και από σήμερα ξεκινά η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους. Στην απόφαση καθορίζονται ο τρόπος είσπραξης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, οι κωδικοί πληρωμής και η διαδικασία απόδοσης των ποσών στο ΕΤΕΡΠΣ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής. Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν στις εξής τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ):
Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin – Egnatia Bank, Proton Bank, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ.

ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Ερχεται διπλή αύξηση αντικειμενικών αξιών

Αθήνα
Ακόμα και το 30% θα ξεπεράσει το μέσο ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα στην επόμενη διετία, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς.
«Το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σταδιακά από το επόμενο έτος στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων», δηλώνει στο “Βήμα της Κυριακής” αρμόδιος παράγοντας του Υπουργείου, ερμηνεύοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση των τιμών ζώνης μέσα στη διετία 2011 – 2012.
Όπως επισημαίνει, κατά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών, θα ληφθεί υπόψη η πτωτική τάση που υπάρχει στις τιμές, τόσο στην αγορά κατοικίας όσο και στην επαγγελματική στέγη.
Τη διπλή αύξηση των τιμών ζώνης προβλέπει το μνημόνιο ΕΕ – ΔΝΤ. Η πρώτη αύξηση θα γίνει στις αρχές του 2011 και η δεύτερη στις αρχές του 2012.
Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο ή να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή δωρεά, πρέπει να το πράξουν μέχρι τα τέλη του 2010, καθώς οι φόροι μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με σήμερα.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Α.Π.
Νόμιμες οι κατασχέσεις για
ποσά κάτω των 200.000 ευρώ

Αθήνα
Τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αναγκαστική κατάσχεση των ακινήτων των οφειλετών τους έχουν οι Τράπεζες μετά την αναστολή των πλειστηριασμών κάτω των 200.000 ευρώ, όπως αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής μετά από σχετικό ερώτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας.
Ειδικότερα, ο κ. Παντελής απαντώντας στο ερώτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας αν νομίμως γίνονται αναγκαστικές κατασχέσεις σε βάρος ακινήτων από τις Τράπεζες για απαιτήσεις κάτω των 200.000 ευρώ, καθ? όν χρόνο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί, αναφέρει στη γνωμοδότησή του ότι «η αναστολή αυτή δεν καταλαμβάνει και τις διασφαλιστικές των απαιτήσεων των Τραπεζών πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είναι η αναγκαστική κατάσχεση ακινήτων, οι οποίες νομίμως διενεργούνται».

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Διεθνές Χρηματο-
οικονομικό συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο διεθνές συνέδριο του EURO Working Group on Efficiency & Productivity Analysis- EWG-EPA (Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας στην Αποδοτικότητα και Παραγωγικότητα) στο Ξενοδοχείο “Πανόραμα” στα Χανιά μεταξύ 2 και 4 Ιουλίου. Το βασικό θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν “Global Trends in the Efficiency and Risk Management of Financial Institutions” (Παγκόσμιες Τάσεις στην Αποδοτικότητα και στη Διαχείριση Κινδύνων Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών). Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα 70 περίπου ερευνητικών εργασιών από ακαδημαϊκούς από 20 χώρες (π.χ. Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Η.Π.Α., Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία κ.λπ.). Προσκεκλημένοι κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Philip Molyneux (καθηγητής Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής – Πανεπιστήμιο Bangor, Αγγλία) και Γιώργος Χριστοδουλάκης (Ειδικός Γραμματέας – Υπουργείο Οικονομικών και αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής – Πανεπιστήμιο Manchester, Αγγλία). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Efficiency & Productivity Research Unit (Ερευνητική Ομάδα Αποδοτικότητας & Παραγωγικότητας) του Πανεπιστημίου Leicester και το UK Efficiency & Productivity Analysis Network (Δίκτυο Ανάλυσης Αποδοτικότητας & Παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου). Βασικοί χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι: Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, ΙΝΚΑ Super Markets, Attica Ventures A.E.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ
“Μόνη λύση για ανάκαμψη
η διάλυση της Ευρωζώνης”

Λονδίνο
Η επιστροφή στο σύστημα των εθνικών νομισμάτων και η διάσπαση της Ευρωζώνης θα φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με Βρετανό οικονομολόγο. Αντίστοιχη “συνταγή” προτείνει και για την Ελλάδα.
Ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ, οικονομολόγος του γραφείου Cabinet Economics υποστήριξε ότι “για το συμφέρον της οικονομικής υγείας και της μελλοντικής επιτυχίας στην ΕΕ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαλυθεί”.
Ο ίδιος τεκμηρίωσε την άποψή του επισημαίνοντας ότι “υπό τις παρούσες συνθήκες, τα πλέον αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (οι οποίες αναφέρονται, λόγω των ακρώνυμών τους και ως PIIGS) κινδυνεύουν να έλθουν αντιμέτωπες για πολλά χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες, με ύφεση και αποπληθωρισμό”.
Παράλληλα, “η Γερμανία θα συνεχίσει να βασίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές, καταποντίζοντας τις προοπτικές των εταίρων της για εξαγωγές”, εξήγησε ο ίδιος προσθέτοντας ότι παρά το πλεόνασμά της, η Γερμανία αρνείται να επιτρέψει την αύξηση της κατανάλωσής της, γεγονός που θα βοηθούσε τις πιο αδύναμες οικονομίες. Αντίθετα, εξαναγκάζει τις χώρες αυτές να λάβουν πλέον αποπληθωριστικά μέτρα, τα οποία διογκώνουν έτι περισσότερο τα ελλείμματά τους, προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη πτώση της απόδοσης στην Ευρωζώνη, “κάτι το ανήκουστο δεδομένου ότι ένα από τα κύρια επιχειρήματα για την εφαρμογή του ευρώ ήταν η βελτίωση της οικονομικής ευμάρειας”.
Κατά συνέπεια, οι PIIGS θα μπορούσαν να φύγουν από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσουν τα παλαιά εθνικά τους νομίσματα, αφήνοντάς τα να διολισθήσουν, “απαλείφοντας στο σύνολό της, ή μέγα μέρος, της αδυναμίας ανταγωνισμού τους και να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους”, προτείνει ο οικονομολόγος.
“Η καλύτερη λύση για την Ευρώπη” είναι μία πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης, με την επιστροφή όλων των χωρών στο εθνικό τους νόμισμα, και ιδίως στο γερμανικό μάρκο, καταλήγει ο ίδιος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα