Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ
Σήμερα τα αποτελέσματα των Πανελληνίων

Αθήνα
Από τις 11 σήμερα το πρωί θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας οι ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν από το μεσημέρι να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr/ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/ ΕΠΑΛ).
Απαραίτητη προϋπόθεση, η πληκτρολόγηση του οκταψήφιου κωδικού και των τεσσάρων αρχικών των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ
Κινητοποιήσεις
για το Ασφαλιστικό
Αθήνα
Τρεις δικαστικές Ενώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους γνωστοποιούν ότι οι δικαστές και εισαγγελείς θα πραγματοποιήσουν Πανελλαδική πανδικαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη, 13 Ιουλίου, στις 2 μ.μ. στο Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) για το ασφαλιστικό.
Όπως αναφέρουν, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί καθώς, το ασφαλιστικό εντάσσει τους δικαστές στο ΙΚΑ, καταργούνται οι ασφαλιστικές δικλείδες της ανεξαρτησίας τους, επιδεινώνονται οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην χώρα μας (μη κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δικαστικών και υπαλλήλων, κ.ά.) και οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν στέργουν σε διάλογο.
Στην συγκέντρωση θα κληθούν να εκθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, αναφέρουν οι δικαστικές Ενώσεις. Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δικαστικοί οφείλουν να προστατεύσουν τη συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή.
Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Εξάλλου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με ανακοίνωσή της συνιστά στα μέλη της να μην συμπληρώσουν και να μην υποβάλλουν το δελτίο απογραφής, όπως κάνει το πάσης φύσεως προσωπικό του Δημοσίου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Τομέα.
Όπως αναφέρει η Ένωση υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα της υποβολής του δελτίου απογραφής (ηλεκτρονικά) με το Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη, αναφέρει η ΕΔΕ ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή καταλαμβάνει μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και δεν καταλαμβάνει φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ η απογραφή δεν καταλαμβάνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία κατά συνέπεια δεν καταλαμβάνει και τους δικαστές αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους. Παράλληλα, η ΈΔΕ υποστηρίζει ότι «πάσχει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποίος είναι ο σκοπός της. Τέλος, η Ένωση ζητά την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

ΓΙΑ ΤΑ “ΚΛΕΙΣΤΑ” ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Παραπομή της Ελλάδας
στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Αθήνα
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την «Καθημερινή» καθώς δεν έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει στην κυβέρνηση προθεσμία ? τελεσίγραφο έως τις 7 Ιουλίου, η οποία παρήλθε με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τσουχτερά πρόστιμα.
Ανάλογη δέσμευση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έχει υπογραφεί και στο πλαίσιο του μνημονίου.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
“Ψαρεύουν” βόμβες
από τον Αλμυρό
Ηράκλειο
Όλμους, οβίδες και άλλα επικίνδυνα πυρομαχικα, ξεχασμένα από τη Γερμανική κατοχή, επιχειρεί να απομακρύνει η δημοτική αρχή στον Δήμο Γαζίου Ηρακλείου, από τη λίμνη-φράγμα του Αλμυρού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνει πλήρης εκκαθάριση του βυθού από τα πυρομαχικά, ώστε να προχωρήσουν με ασφάλεια τα έργα για την ύδρευση-άρδευση της περιοχής, αλλά και να αξιοποιηθεί το φράγμα στον καταδυτικό τουρισμό. Για την υλοποίηση του στόχου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από δύτες και κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού επιχείρηση εντοπισμού, ανάσυρσης και εξουδετέρωσης των επικίνδυνων πυρομαχικών.
Φεύγοντας οι Γερμανοί από την Κρήτη πέταξαν στη λίμνη του Αλμυρού μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, ενώ η ίδια περιοχή για δεκαετίες είχε μεταβληθεί σε χωματερή.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τον βυθό 120 βλήματα, όλμοι, οβίδες, σφαίρες, νάρκες, αλλά και 32 αυτοκίνητα, οκτώ μηχανές και άλλα άχρηστα αντικείμενα.
«Εχουν απομείνει περίπου 70 βλήματα σφηνωμένα στον βυθό και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκόλλησής τους. Θέλουμε το συντομότερο να καθαριστεί η λίμνη, ώστε να προχωρήσουν τα έργα», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι, παρουσία του εισαγγελέα Ηρακλείου Νίκου Μαρκάκη, λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του υγρότοπου του Αλμυρού, που πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και δίνει 820.000 κυβικά υφάλμυρου νερού το 24ωρο.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Κύκλωμα νονών της νύχτας

Αθήνα
Στη σύλληψη ενός 32χρονου, υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που φέρεται να έχει δράση σε υποθέσεις ξεκαθαρίσματος διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, οδήγησαν οι αστυνομικές έρευνες μετά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Πάρνηθα.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο μηχανισμός κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς πριν από 20 ημέρες από τον 32χρονο.
Σύμφωνα με πηγές τις αστυνομίας που επικαλείται το in.gr, ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, με ρόλο «εκτελεστή» σε υποθέσεις εκβιασμών, είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει παρόμοιο μηχανισμό σε χτύπημα εναντίον νυχτερινού κέντρου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 32χρονος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για υποθέσεις ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ κυκλωμάτων της νύχτας.
Όπως αναφέρεται στην ακακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από μία φιάλη υγραερίου 12,2 λίτρων, μια μπαταρία αυτοκινήτου 12 volt και συνδεσμολογία με καλώδια και ηλεκτρονικό δέκτη.
Ο μηχανισμός παρελήφθη από ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και μετά την αποσυναρμολόγησή του, απεστάλη στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για τις σχετικές εξετάσεις.
Από την Αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το μηχανισμό είχε κατασκευάσει 32χρονος, ο οποίος και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα περίστροφο 357 MAGNUM, μάρκας TAURUS, με δώδεκα φυσίγγια των 0.38mm.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι τον εκρητικό μηχανισμό κατασκεύασε πριν από περίπου είκοσι ημέρες πειραματικά και επιχείρησε να πυροδοτήσει ανεπιτυχώς από κοντινή απόσταση.
Από τη διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διακριβωθεί εάν ο μηχανισμός θα χρησιμοποιείτο στη διάπραξη κάποιας εγκληματικής ενέργειας.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα