Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στο Πακιστάν
Πεσαβάρ
Στους 105 ανήλθαν χθες οι νεκροί από την επίθεση σε αγορά του βορειοδυτικού Πακιστάν την Παρασκευή, μία από τις αιματηρότερες στην ιστορία της χώρας, ανακοίνωσαν τοπικοί παράγοντες.
Δύο τραυματίες υπέκυψαν σε νοσοκομείο του Πεσαβάρ κατά τη διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου, ενώ ένα τρίτο πτώμα εντοπίσθηκε στην κοινότητα Γιακανγούντ, όπου συνεχίζονται οι έρευνες τρεις ημέρες μετά την επίθεση. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 102 νεκρούς. Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος της τοπικής αυτοδιοίκησης Ρασούλ Χαν.
Την ευθύνη για την επίθεση, που κατέστρεψε αρκετά κυβερνητικά κτήρια και καταστήματα, ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΤΤΡ), που έχει πραγματοποιήσει πλείστες επιθέσεις την τελευταία τριετία.
Επιπλέον, προχθές, τρεις Πακιστανοί στρατιώτες και 25 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη σε περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
“Μαχητές επιτέθηκαν σε περίπολο του στρατού στην περιφέρεια Μακίν στο Νότιο Ουαζιριστάν… σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας οκτώ”, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Άνδρες των Ταλιμπάν επιτέθηκαν επίσης σε φυλάκιο στην κοιλάδα Κανιγκάραμ, 30 χλμ. βόρεια της Ουάνα, τραυματίζοντας πέντε στρατιώτες, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο.
Αξιωματούχοι του στρατού είπαν ότι εξαπολύθηκαν πλήγματα σε αντίποινα και σκοτώθηκαν 25 μαχητές των Ταλιμπάν σε δυο περιοχές.
Ο απολογισμός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή απαγορεύεται σε εργαζομένους στις οργανώσεις αρωγής και στους δημοσιογράφους.

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Φονικές πλημμύρες
Πεκίνο
Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ποτάμια λάσπης στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων στη νότια Κίνα, ενώ άλλοι 15 αγνοούνται μετά από πολυήμερες βροχοπτώσεις. Πάνω από 17 εκατ. άνθρωποι σε εννέα επαρχίες έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται από τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές. Περίπου 42.000 σπίτια κατέρρευσαν, 121.000 ακόμα υπέστησαν ζημιές, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις κάνουν λόγο για 8,9 δισ. γιούαν [1,3 δισ. δολάρια, 1,04 δισ. ευρώ].
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις ανθρακωρύχοι που έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη αερίου που σημειώθηκε όταν η βροχή προκάλεσε απώλεια της ηλεκτροδότησης και διακοπή του εξαερισμού σε ορυχείο.
Σχεδόν 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφοδρές καταιγίδες τον Ιούνιο, ενώ μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι έντονα φαινόμενα θα συνεχίσουν να πλήττουν περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα αυτήν την εβδομάδα.

ΑΠΤΟΗΤΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Επιταχύνονται
οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
Άγκυρα
Αποφασισμένος να επιταχύνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη γείτονα χώρα, εμφανίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την ακύρωση ορισμένων αλλαγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
«Μόλο που δεν ήταν το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε από τεχνικής πλευράς, είναι ένα πακέτο που εμπεριέχει τον στόχο μας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», τόνισε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους αργά προχθές το βράδυ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την απόφαση.
«Πιστεύω πως μπορούμε να πούμε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει για την αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το κυβερνών κόμμα ΑΚ θα ξεκινήσει την εκστρατεία του για το «ναι» υπέρ της τροποποίησης στο δημοψήφισμα μέσα στο μήνα, ή το αργότερο τον Αύγουστο.
Η μεταρρύθμιση του Συντάγματος θεωρείται ως η κρισιμότερη πολιτική δοκιμή για τον Ερντογάν δύο χρόνια πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως οι τροποποιήσεις είναι αναγκαίες για να φέρουν το τουρκικό Σύνταγμα σε αναλογία με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και να διευκολύνουν την πορεία της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως οι αλλαγές αποτελούν πρόσχημα για να θέσει υπό τον έλεγχό του το κυβερνών κόμμα όλους τους θεσμούς του κράτους.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Οφελείται ο Αχμαντινετζάντ
Τεχεράνη
Ως οφέλιμες για τους “Φρουρούς της Δημοκρατίας”, χαρακτήρισε τις διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν, ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης, Μάχντι Καρουμπί, ο οποίος υποστήριξε πως ο ιδεολογικός βραχίονας του ισλαμιστικού καθεστώτος, αποκομίζει «αστρονομικά κέρδη».
«Θεωρώ πως ένα τμήμα της ιρανικής ηγεσίας, όπως και οι Φρουροί της Επανάστασης, είναι θετικοί ως προς τις κυρώσεις, διότι έχουν γιγάντια κέρδη», τονίζει ο Καρουμπί. Οι Φρουροί τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιάσει τη παρουσία τους στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Ο Καρουμπί επικρίνει επίσης την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τονίζοντας πως ευθύνεται για την επιβολή των κυρώσεων κατά του Ιράν. «Δυστυχώς, η αφροσύνη, η ανυπαρξία πολιτικής λογικής, η συμπεριφορά και η φιλολογία που χρησιμοποιεί ο υπεύθυνος της εκτελεστικής αρχής έχουν στοιχίσει ακριβά στη χώρα», τονίζει ο Καρουμπί.
«Δεν δικαιούμαστε να διευκολύνουμε την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν με αδέξιες πράξεις και λόγους», προσθέτει.

ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Εις θάνατον μέλη της Αλ Κάιντα
Σαναά
Το Εφετείο της Υεμένης ενέκρινε χθες τις καταδικαστικές ποινές, σε θάνατο, που είχαν επιβληθεί σε τέσσερα μέλη της Αλ Κάιντα και μετέτρεψε την ετυμηγορία για την εσχάτη των ποινών που είχε επιβληθεί σε άλλα δύο μέλη της ίδιας οργάνωσης, για επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων, μεταξύ των οποίων και δύο Βέλγοι τουρίστες που δολοφονήθηκαν το 2008.
Οι 16 κατηγορούμενοι – 11 Υεμενήτες, τέσσερις Σύροι και ένας κάτοικος Υεμένης με Σαουδαραβική υπηκοότητα- είχαν καταδικαστεί από το δικαστήριο εθνικής ασφαλείας τον Ιούλιο του 2009 για συμμετοχή σε σειρά δολοφονικών και μη επιθέσεων από το 2007 μέχρι και το 2008.
Ο Μοχαμάντ αλ Χακίμι, πρόεδρος του Ανωτάτου Εφετείου της χώρας στη Σανάα ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο επικυρώνει τις πρωτόδικες αποφάσεις που είχαν επιβληθεί στους Υεμενήτες Ράουλ αλ Σαϊααρί, Σουλτάν αλ Σαϊααρί, Σαϊντ Σανκάρ και Αλι αλ Ακμπάρι.
Το δικαστήριο ανασκεύασε τις ποινές θανάτου που είχε επιβάλει στους Χαϊθάν μπιν Σαϊντ και Χαλίντ Μπα Ταϊστο σε 12ετη κάθειρξη.

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ακόμα θάβουν νεκρούς οι Βόσνιοι

Σρεμπρένιτσα
Ανοιχτές παραμένουν ακόμα οι πληγές από τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας καθώς χθες, δεκάδες χιλιάδες Βόσνιοι συγκεντρώθηκαν στην Σρεμπρένιτσα για να ενταφιάσουν τα λείψανα ακόμα 755 νεκρών τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν και είχαν πέσει θύματα των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του εμφυλίου, πριν από 15 χρόνια.
Μονάδες του στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, Σέρβου της Βοσνίας, πολιόρκησαν τη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου του 1995 και επιδόθηκαν σε μια ανελέητη εξόντωση του πληθυσμού καθώς οι μονάδες των Ηνωμένων Εθνών που προστάτευαν την πόλη είχαν αποσυρθεί.
Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε μια τις απεχθέστερες βιαιότητες στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Χθες Κυριακή, άνδρες πέρασαν από χέρι σε χέρι τα τυλιγμένα με πράσινες σημαίες φέρετρα για να τοποθετήσουν μέσα στους φρεσκοσκαμμένους τάφους. Γυναίκες που έκλαιγαν ψιθύριζαν προσευχές γονατισμένες ανάμεσα σε εκατοντάδες σειρές από λευκές ταφόπετρες.
“Δεν έχω τίποτα άλλο να χάσω”, δήλωσε η Χατιτζά Μεχμέτοβιτς, 58 χρόνων ανάμεσα στους λυγμούς της. Βρισκόταν στο χώρο για να θάψει τον άνδρα της και τους δύο γιούς της, που όταν σκοτώθηκαν ήταν 18 και 21 χρόνων.
Η πολιτική και θρησκευτική τελετή για την επέτειο, ξεκίνησε στις 12.00, ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε με τον ενταφιασμό των σορών της σφαγής στο μαυσωλείο του Ποτοκάρι, κοντά στη μαρτυρική πόλη. 3.749 θύματα έχουν ταφεί ήδη στο μνημείο, που ανεγέρθηκε το 2003.
Μέχρι σήμερα σχεδόν 6.500 από τα 8.000 θύματα της σφαγής έχουν εκταφεί από περισσότερους από 70 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί από τις εξετάσεις DNA.
Με απόφασή του, τον περασμένο Μάρτιο, το σερβικό Κοινοβούλιο καταδίκασε μετά βδελυγμίας το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, ύστερα από μακροετή άρνηση του σερβικού κράτους να αναγνωρίσει το εύρος της σφαγής, που θεωρείται το στυγνότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη από την εποχή του Β? Παγκοσμίου Πολέμου.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Μνημόσυνα για τους πεσόντες
στο πραξικόποημα του 1974
Λευκωσία
Η μνήμη των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, τιμήθηκε χθες στην Κύπρο όπου τελέστηκαν μνημόσυνα σε όλους τους ιερούς ναούς του νησιού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε σε μνημόσυνο σε χωριό της ακριτικής Τηλλυρίας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο μόνος ρεαλιστικά δρόμος για ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης όσο το δυνατό πιο σύντομα, αλλά δεν θα συμβιβασθεί με το στάτους κβο, “γιατί υποθηκεύει την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας”.
Εξ άλλου, κάλεσε την Τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα να δώσουν απτά δείγματα γραφής και να αποδείξουν στην πράξη τις κατά καιρούς διακηρύξεις τους ότι επιθυμούν λύση και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με λογικές θέσεις, εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Ταυτόχρονα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να στρέψουν τις προσπάθειες τους προς την Τουρκία, ώστε να περάσει από τα συνθήματα στην πράξη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
Σχεδιάστηκε νέο τουφέκι
Άγκυρα
Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του νέου τουφεκιού που προορίζεται για χρήση από τον τουρκικό στρατό και θα αντικαταστήσει το G3. Το σχεδιασμό έκανε η κρατική επιχείρηση ΜΚΕΚ (Makine Kimya Endustri Kurumu) που σχεδιάζει και παράγει πολεμικό υλικό για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων “Ανατολή” η επιχείρηση έχει ήδη κατασκευάσει τρία πρωτότυπα με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη Γενική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας στις 22 Ιανουαρίου 2009. Σε περίπτωση έγκρισης η παραγωγή του νέου τουφεκιού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011.
Το τηλεγράφημα του “Ανατολή” αναφέρει ότι ο σχεδιασμός έγινε δίχως μεταφορά ξένης τεχνολογίας. Το νέο όπλο είναι 10 χιλιάδων ρίψεων, διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών, ζυγίζει 3,7 κιλά, έχει μήκος 920 χιλιοστά και βεληνεκές 400 μέτρα.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ
Κατηγορείται για παρενόχληση
“κατά συρροήν” ανηλίκων κοριτσιών
Ιερουσαλήμ
Δίωξη σε βάρος ενός Ισραηλινού αξιωματικού ο οποίος κατηγορείται ότι έστειλε 4.000 μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε ανήλικες κοπέλες αλλά και ότι σύναψε ερωτικές σχέσεις με ορισμένες από αυτές, άσκησε χθες δικαστήριο του Τελ-Αβίβ. Ο 25χρονος Εγιάλ Ναούμ κατηγορείται για “προτροπή σε ασελγείς πράξεις”, απειλή, σεξουαλική παρενόχληση και ερωτικές σχέσεις με ανήλικες, με την συναίνεσή τους.
Επί πέντε χρόνια ο αξιωματικός του ισραηλινού στρατού παρουσιαζόταν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως 16χρονος και απειλούσε τις ανήλικες ότι θα ανέβαζε στο Ίντερνετ τις φωτογραφίες τους εάν δεν συναινούσαν στις προτάσεις του. Συνελήφθη πρόσφατα από μια αξιωματικό της αστυνομίας που του παρουσιάστηκε ως 13χρονη και κατάφερε να τον παγιδεύσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα