Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 11η ΕΩΣ 15η

Ολοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμα στους σκόρερ αλλά και στην ιστορία των ομάδων της Α? και Β? κατηγορίας Χανίων με τις 5 τελευταίες.
Δάφνη Κρυονερίδας
Η ομάδα του Αποκόρωνα ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και το 1980-81 έκανε την πρώτη της παρουσία στην Γ’ κατηγορία. Επειτα από μία 15ετία κατάφερε με την 2η θέση (α’ όμιλος) το 1994-95 να κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την Β’ τον επόμενο χρόνο. Ακολούθησαν δύο παρουσίες στην Γ’ και ο πρώτος τίτλος το 1998 (β’ όμιλος) όχι μόνο την ξανάφεραν στην Β’ αλλά στην μεσαία τοπική κατηγορία έμεινε για μία 7ετία. Το 2004-05 έπεσε στην Γ’ όπου εμεινε 4 χρόνια και πέρυσι με την 2η θέση που πήρε επέστρεψε στην Β’.
Οι σκόρερ φέτος: Μετίν (Μαρίν) 18 γκολ, Κουτσουπάκης Μάνος 13, Νεντέλτσεβ 7, Μυριδάκης 4, Βουτσαδάκης 3, Καπριδάκης 2, Γερουλάκης 2, Κοκολάκης Π. 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο και 3 από αυτογκόλ των: Ψαρουδάκη Δ. (Αμιλλα), Χαραλάμπους (Ελ. Βενιζέλος) και Τζεμανάκη (Απόλλων).

Απόλλων Αγ. Ιωάννη
Από τα πιο παλιά ποδοσφαιρικά σωματεία αφού υπήρχε από το 1927. Μάλιστα την τριετία 1927-30 ήταν το 2ο ισχυρότερο σωματείο των Χανίων πίσω από τον Τάλω και μπροστά από την Ιωνία. Ομως το 1931 διέλυσε, τον επόμενο χρόνο επανιδρύθηκε ενώ η δεύτερη περίοδος της ιστορίας του θα ξεκινήσει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΧ το 1962-63 και στην Γ’ κατηγορία. Ανεβαίνει αμεσως στην Β’ και μετά από μία τριετία φθάνει στην Α’. Εκεί στην δεύτερη συμμτοχή του η χούντα τον διαλύει μαζί με άλλες ομάδες της πόλης. Ετσι το 1978 ξεκινάει την τρίτη περίοδο που κρατάει μέχρι σήμερα. Με όνομα βαρύ κερδίζει αμέσως την άνοδο -πίσω από την Ατλαντίδα- στην Β’ και μετά από μία 4ετία φθάνει το 1982-83 στην κατάκτηση του τίτλου που τον φέρνει ξανά μετά από 15 χρόνια στην Α’. Εκεί μένει 11 σεζόν, πέφτει στην Β’ και με την 3η θέση το 1994-95 επιστρέφει αμέσως στην Α’. Παραμένει 5 χρόνια, ακολουθούν δύο περίοδοι στην Β’ και με την κατάκτηση στα πλέι οφ του τίτλου το 2001-02 κάνει την επόμενη τριετία την τελευταία του παρουσία στην μεγαλύτερη τοπική κατηγορία. Στη συνέχεια αποδυναμωμένος μετά από 2 χρόνια στην Β’ πέφτει στην Γ’ αλλά τελικά αν και 3ος το 2007-08 κερδίζει την άνοδο με την αναδιάρθρωση για την οποία άλλωστε ο πρόεδρος του Λ. Πετράς πρωτοστάτησε.
Οι σκόρερ φέτος: Μουστάκας 13 γκολ, Λυχνάκης 5, Σολανάκης 3, Τζεμανάκης 3, Καστρινάκης 2, Νεμπαυλάκης 2, Κατσομπενάκης Γ. 2, Χάβλιτσεκ 2, Δαουκάκης 1, Χαιρετάκης 1, Χρυσοχεράκης 1, Νευράκης 1, Κούσι 1, Χριστιανάκης 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο και ένα από αυτογκόλ του Καπετούρη (ΕΘΚ).

ΠΣΝ Χανιά
H ομάδα των Νέων Χανίων ιδρύθηκε το 2002 και την περίοδο 2003-04 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην Γ’ κατηγορία. Τον επόμενο χρόνο κατέκτησε τον τίτλο στον β’ όμιλο και ανέβηκε στην Β’ στην οποία και μετέχει μέχρι σήμερα. Πάντως από πέρυσι ξεκίνησε μία συνεργασία με τον Κρ. Αστέρα και ουσιαστικά εκεί αγωνίζονται τα ταλέντα που ξεχωρίζουν ενώ αρκετά έχουν παραχωρηθεί και σε ομάδες των Χανίων και του Ηρακλείου.
Οι σκόρερ φέτος: Κωνσταντινίδης 12 γκολ, Μαραγκουδάκης 8, Φραγκιουδάκης 8, Φαντάκης 3, Σπανός 1, Σκουμπάκης 1, Παπαδάκης 1, Μαυριδάκης 1, Αγγελάκης Μαρ. 1, Κοκάκης 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο.

Ίκαρος Ταυρωνίτη
Η ομάδα του Ταυρωνίτη ιδρύθηκε το 1969 και δραστηριοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Πάντως στα αρχεία μας τον συναντάμε το 1978-79 στην Γ’ κατηγορία από όπου κερδίζει την άνοδο στην Β’ ως 3ος. Τρία χρόνια μετά με την 3η θέση στη Β’ κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Α’ όμως στη συνέχεια γνωρίζει δύο υποβιβασμούς και επιστρέφει το 1984-85 στην Γ’. Εκεί τον έχουμε να κατακτάει την χρονιά εκείνη τον πρώτο και μοναδικό τίτλο στην ιστορία του (στον β’ όμιλο μπροστά από τον Πλάτανο) και επιστρέφει στην Β’. Τρία χρόνια μετά (87-88) ως δευτεραθλητής κάνει ένα 2ο σύντομο πέρασμα από την Α’, επειστρέφει αμέσως στην Β’ και μάλιστα με την 4η θέση χάρη στην αναδιάρθρωση που προκάλεσε η δημιουργία του περιφερειακού φεύγει ξανά για την Α’. Πάλι όμως δεν παραμένει και συνεχίζει ξανά για μία τριετία στην Β’. Το 1993-94 παρότι έχασε στο μπαράζ από την Παλαιόχωρα και έμεινε 4ος τελικά ανέβηκε και αυτός στην Α’ αφού οι ομάδες αυξήθηκαν σε 20. Ούτε πάλι …στέριωσε και μάλιστα γνώρισε δύο διαδοχικούς υποβιβασμούς που τον ξανάφεραν στην Γ’ το 1996-97. Αναχώρησε αμέσως με την 2η θέση στον α’ όμιλο και αφού έκατσε 4 χρόνια στην Β’ κατάφερε πάλι ως 4ος το 2001 -χάρη στην άνοδο του Κισαμικού στη Δ’ Εθνική από τα μπαράζ- να ανέβει στην Α’. Οπως ίσως …μαντέψατε ούτε στην 5η παρουσία του στην μεγαλύτερη τοπική κατηγορία παρέμεινε περισσότερο από μία σεζόν ενώ την ίδια χρονιά συνεργάζεται με τον γειτονικό Αρη Β. και δημιουργούν πάνω στο καταστατικό του τελευταίου την ΑΕΔΗΒ που όμως δεν μακροημέρευσε. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο Ικαρος να μην εμφανιστεί το 2002-03 καθόλου στα τοπικά πρωταθλήματα και τα 3 επόμενα χρόνια να παίξει στην Γ’ χωρίς ιδιαίτερους στόχους. Το 2006-07 και πάλι δεν δηλώνει συμμετοχή όμως πρόπερσι όχι μόνο δηλώνει συμμετοχή αλλά με την 5η θέση που κατακτάει στον ενιαίο όμιλο η αύξηση των ομάδων στην Α’ του χαρίζει την άνοδο στην Β’ όπου αγωνίστηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Οι σκόρερ φέτος: Κουτσογιαννάκης 12 γκολ, Τσουχλαράκης 9, Μαυρομιχελάκης 6, Σταματάκης Μ. 4, Πενταράκης Κυρ. 2, Γκουντελίτσας 1, Μιχελάκης 1, Λυτινάκης 1, Μουτζούρης 1, Λενταράκης Λ. 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο.

Υρτακίνα Καντάνου
Η ομάδα της Καντάνου ιδρύθηκε το 1987 αλλά στην Γ’ κατηγορία εμφανίστηκε πρώτη φορά μετά από μία 5ετία. Στην δεύτερη παρουσία της εκεί το 1993-94 κατέκτησε το πρωτάθλημα στον β’ όμιλο και κέρδισε την άνοδο στην Β’. Ακολούθησε μία δεκαετία στην κατηγορία αυτή και με την 2η θέση το 2004 έφθασε στην Α’. Εκεί παρέμεινε δύο σεζόν, ακολούθησαν 4 χρονιές στην Β’ από την οποία υποβιβάστηκε φέτος.
Οι σκόρερ φέτος: Καρανάκης 6 γκολ, Σφηναρολάκης 5, Καρυωτάκης 5, Γκουντελίτσας 4, Δασκαλάκης 3, Μαρματάκης 2, Αθανασιάδης 1, Μουτσάνγκι Ηλ. 1, Κουρομιχελάκης 1, Μανουκιάν 1, Δρακάκης 1, Τεληγιαννίδης 1, Μπομπολάκης Α. 1, Καρακώστας 1, Κριμπιζάκης 1. Αλλα 6 τέρματα προήλθαν από τους μηδενισμούς με τον Ατρόμητο και δύο από αυτογκόλ των: Καστρινάκη (Χάλης) και Ασημακόπουλου (ΠΣΝΧ).

Οι πρώτοι σκόρερ σε Α? και Β?

Ανακεφαλαιώνοντας το αφιέρωμα στους σκόρερ των δύο τοπικών κατηγοριών υπενθυμίζουμε τους τρεις πρώτους σε Α? και Β?.
Α? κατηγορία
1ος Λιονάκης Στ. (φωτ. αριστερά – Πανακρωτηριακός) 29 γκολ
2οι Κλωθάκης (Κισσαμικός), Αλουσάι (Κορωνίδα) 16 γκολ
3οι Καβρουλάκης (Ιωνία 2000), Καλαμπακάκης (Α.Ε. Κυδωνίας), Κλωτσοτήρας (Ηρακλής Ν.) 15 γκολ
Β? κατηγορία
1ος Μαναρώλης (φωτ. δεξιά – Ροδωπού) 33 γκολ
2ος Λιονάκης Κ. (Α.Ο. Περιβολίων) 19 γκολ
3ος Μετίν – Μαρίν (Δάφνη) 18 γκολ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα