Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ

«Από σήμερα αλλάζουμε σελίδα. Και θέλω να με αντιμετωπίζετε ως τον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων. Είναι μια συνειδητή επιλογή». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης, ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του, γνωστοποιώντας, παράλληλα, και επίσημα ότι το κυβερνών κόμμα «αποδέχτηκε του να ηγηθώ ενός πλειοψηφικού και ανανεωτικού -σε πρόσωπα και ιδέες- ψηφοδελτίου, που θα εκπροσωπεί το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών του νέου Δήμου».
Ο κ. Σκουλάκης ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
«Σήμερα, για μένα τουλάχιστον, είναι μια άλλη μέρα. Μια καινούρια μέρα. Με είχατε συνηθίσει να με βλέπετε, να με αντιμετωπίζετε σαν τον βουλευτή σας, τον εκπρόσωπό σας στο Κοινοβούλιο. Κάποια χρόνια, νομίζω έξι περίπου, ως υπουργό, βουλευτή, αγωνιζόμενο με τον όποιο τρόπο μπορούσα για τα προβλήματα του Νομού Χανίων και όχι μόνο. Από σήμερα αλλάζουμε σελίδα. Και θέλω να με αντιμετωπίζετε ως τον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων. Είναι μια συνειδητή επιλογή», ανέφερε, αρχικά, ο κ. Σκουλάκης.
Και συνέχισε: «Σκέφτηκα πως ετούτη την κρίσιμη ώρα που βρισκόμαστε, σε αυτή τη μεγάλη κρίση που περνάει ο τόπος και η περιφέρειά μας, η μεγάλη πρόκληση του “Καλλικράτη” και η δημιουργία του μεγάλου Δήμου στα Χανιά είναι για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση ο “Καλλικράτης”, πρόκληση για μένα ο Δήμος ο μεγάλος του τόπου μας. Υπάκουσα στη συνείδησή μου, ότι δεν μπορούσα να μείνω έξω από αυτή τη διαδικασία. Και πήρα την απόφαση να υπηρετήσω αποκλειστικά τον Νομό μου, τον τόπο μου και τους ανθρώπους του».
Ο κ. Σκουλάκης υπογράμμισε ότι «δεν προτίθεμαι να πάρω… Μου τα έχει δώσει όλα απλόχερα η κοινωνία, ο λαός των Χανίων… Και θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους πολίτες των Χανίων, που κάθε φορά, στις εκλογικές αναμετρήσεις, μου επιβεβαίωναν τη δραστηριότητά μου και μου έδιναν εντολή να συνεχίσω. Δεν προτίθεμαι, λοιπόν, να πάρω τίποτα. Θέλω να δώσω. Ό,τι μπορώ. Αποκλειστικά στον τόπο μου. Αποκλειστικά στους ανθρώπους. Και θέλω και μπορώ. Γιατί η εμπειρία που απέκτησα, η γνώση που απέκτησα, το διεκδικητικό πλαίσιο που δούλεψα, μου δίνουν τη δυνατότητα να το πω αυτό. Και θέλω και μπορώ. Με τη συνεργασία, βέβαια, όλων. Γιατί σήμερα θα μιλήσω στον ενικό, από αύριο θα λέω εμείς. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Πρόθεσή μου είναι να ενώσω. Και θέλω και μπορώ. Γι? αυτό και το ψηφοδέλτιό μας θα επιδιώξω να είναι πολυσυλλεκτικό. Και θα τα καταφέρω. Γιατί οι πολίτες πιστεύουν σε αυτά που με έβλεπαν όλα τα χρόνια να λέω και τα επιβεβαίωναν στην πράξη. Έτσι πιστεύω. Θα το δούμε. Η πράξη θα το δείξει».
ΜΗΝΥΜΑ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εν συνεχεία, ο κ. Σκουλάκης έστειλε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μήνυμα στην κοινωνία, διαβάζοντας ένα σύντομο κείμενο. Ειδικότερα, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, μετά την ψήφιση του “Καλλικράτη” και τις παραινέσεις φορέων και πολιτών των Χανίων, με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου, είχα θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση της κοινωνίας των Χανίων και του πολιτικού μου φορέα για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου στον νέο διευρυμένο Δήμο Χανίων. Πρόσφατα, ο πολιτικός μου φορέας, αποδέχτηκε του να ηγηθώ ενός πλειοψηφικού και ανανεωτικού -σε πρόσωπα και ιδέες- ψηφοδελτίου, που θα εκπροσωπεί το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών του νέου Δήμου.
Ως εκ τούτου, θέλω να ενημερώσω όλους τους δημότες του νέου Δήμου Χανίων, ότι αναλαμβάνω στο ακέραιο τις ευθύνες που μου αναλογούν, με στόχο να συνδιαμορφώσουμε ένα Δήμο αποκεντρωμένο, αναπτυξιακά δυναμικό, λειτουργικά σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο, με διαφάνεια, διαβούλευση, αξιοκρατία, σύνθεση και ενότητα.
Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και τις υψηλές απαιτήσεις στον οργανωτικό και διοικητικό τομέα που αυτό συνεπάγεται, καταθέτω την εμπειρία, τη γνώση και τη διεκδικητικότητά μου στην υπηρεσία του νέου αυτού θεσμού, τον οποίο πίστεψα και πιστεύω και καλώ όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και τη νεολαία, να βαδίσουμε μαζί, στη νέα αυτή σελίδα που γυρίζουν τα Χανιά.
Για τον λόγο αυτό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επικοινωνήσω με όλους τους πολίτες προχωρώντας παράλληλα ?μαζί με τους συνεργάτες μου- σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα αναδείξουν την τεράστια ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική σημασία της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, ώστε με την επιλογή άξιων και ικανών προσώπων να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά τον νέο θεσμό, με οδηγό το συμφέρον των πολιτών, τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την πραγματική ανάπτυξη του νέου Δήμου μας».

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Λίγες ερωτήσεις δέχθηκε χθες ο κ. Σκουλάκης, καθώς, όπως διευκρίνισε, έπρεπε να βρίσκεται στις 3 το μεσημέρι στη Βουλή. Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι το επόμενο διάστημα θα παραχωρήσει νέα συνέντευξη, στη διάρκεια της οποίας θα δεχθεί όσες ερωτήσεις επιθυμούν να του απευθύνουν οι δημοσιογράφοι.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Στην ερώτηση αν θα παραιτηθεί από βουλευτής, ο κ. Σκουλάκης απάντησε: «Όταν έρθει η ώρα, ναι. Όταν θα εκλεγώ, θα ορκιστώ, θα πάω στη Βουλή να κάνω την τελευταία μου ομιλία και θα στείλω το μήνυμα και προς τα ‘κει και προς τα ?δω και θα έρθω εδώ να αναλάβω καθήκοντα. Έχετε την αίσθηση ότι παραιτείται ο νομάρχης;»
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗ
Ερωτηθείς αν έχει μιλήσει, το τελευταίο διάστημα, με τον κ. Γιάννη Κουλιεράκη, ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια τη βούλησή του να είναι επικεφαλής ενός αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου, ζητώντας, μάλιστα, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκουλάκης απάντησε: «Με τον κ. Κουλιεράκη τον Γιάννη, όπως ξέρετε, αν δεν το ξέρετε σας ενημερώνω, έχουμε συμπορευτεί πάρα πολλά χρόνια. Ήταν από τους καλούς μου συνεργάτες και φίλους. Ήταν, λοιπόν, συνεργάτης μου, ήταν φίλος μου, είναι και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει. Έχουμε κουβεντιάσει και αισιοδοξώ και προσδοκώ ότι στην περίοδο αυτή, στη “μάχη” αυτή, θα συμπορευτούμε. Έχω μιλήσει μαζί του και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».
Και ο κ. Σκουλάκης πρόσθεσε: «Βεβαίως. Για τώρα μιλάμε. Πολλές φορές. Εντάξει, κουβεντιάζω με όλους. Με όλους τους θεσμικούς, κατ? αρχάς, γιατί μπορεί να το μάθετε, είδα τους περισσότερους δημάρχους, για να μη νομίζετε ότι… Με όλο τον κόσμο μιλάω… Να σας πω κάτι; Και θα είναι το μεγάλο μου επιχείρημα προεκλογικά. Στο μεγάλο σχολειό που λέγεται Βουλή των Ελλήνων, με τα όποια της σούρουν τον τελευταίο καιρό, έμαθα ένα πράγμα: ότι δεν τα ξέρω όλα, έμαθα να ακούω τους άλλους και κατέληξα πως η δεύτερη σκέψη είναι σώφρων πολιτική πράξη. Άρα, το μεγάλο μου ατού και το μεγάλο μου επιχείρημα στους δύο, μέχρι τώρα, διεκδικητές του Δήμου Χανίων, στον κ. Βιρβιδάκη και στον κ. Αρχοντάκη, τους οποίους και τιμώ και θα το αποδείξω, γιατί, εδώ που τα λέμε, για να ασχολείσαι με τα κοινά τούτη την κρίσιμη ώρα είναι μεγάλη υπόθεση. Κι εγώ σέβομαι και τιμώ τους ανθρώπους που μπαίνουν μπροστά. Και τους επικεφαλής και όλους. Και θα ανεβάσω τον πήχυ ψηλά. Θα κάνουμε αληθινή αντιπαράθεση. Όχι του θεάματος, του θέματος. Το μεγάλο μου επιχείρημα θα είναι ότι δεν μπορούν να διαβουλευτούν οι άνθρωποι. Θα σας πω ένα παράδειγμα: έπρεπε από το 2008 να περιμένουν μέχρι σήμερα και να διαπληκτίζονται και να διαφωνούν για το θέμα του “Αγροτικού Αύγουστου”, ενώ το γνώριζαν από το 2008; Δεν είχαν τη δύναμη να κάτσουν, να διαβουλευτούν, να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση, να μην ταλαιπωρείται ο Νομός και να κινδυνεύει ο θεσμός, ένας καταξιωμένος θεσμός; Δεν θα πω τα άλλα, είναι πολλά τα άλλα που δεν διαβουλεύτηκαν και δεν έκατσαν να συζητήσουν. Εγώ επαναλαμβάνω. Είμαι ξεκάθαρος. Θα καλέσω όλους τους ανθρώπους, που μπορώ, που θέλουν, και από σήμερα έκανα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να έρθουν σε επαφή μαζί μου. Θα πάω κι εγώ θα έρθουν κι αυτοί. Νομίζω ότι είμαι σαφής, ξεκάθαρος».
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΡΙΣΚΟ
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι εμπεριέχει ρίσκο η απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να εισπράξει τη δυσφορία του κόσμου, λόγω των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση», ο κ. Σκουλάκης απάντησε: «Ναι, ξέρω ότι γίνεται μια προσπάθεια. Αλλά από την ώρα που αποφάσισα να απεξαρτηθώ από την κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα κάνουμε εκλογές με όρους πολιτικής αναμέτρησης κεντρικού επιπέδου. Θα κάνουμε εκλογές με όρους τοπικής αναμέτρησης. Όσον αφορά το γενικό πολιτικό επίπεδο, καλό θα είναι αυτοί που μας κατηγορούν να μας προτείνουν τη δική τους λύση, τη δική τους άποψη και αν μας πείσουν εμείς θα προσχωρήσουμε σε αυτή την άποψη. Αλλά δεν άκουσα κάτι διαφορετικό. Το βλέπετε».
ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2006
Ερωτηθείς γιατί δεν ήταν τελικά υποψήφιος δήμαρχος το 2006 όταν και είχε εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, ο κ. Σκουλάκης απάντησε: «Αυτό είναι παρελθόν, έχουμε γυρίσει σελίδα, δώσαμε τότε τις εξηγήσεις μας, κανένα πρόβλημα. Ο λαός επιβράβευσε, με τις εκλογές του 2007, με ένα φοβερό νούμερο: με 21.536, τη συμπεριφορά μου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα