Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

“Απουσία” έβαλε φέτος η Σχολή Γονέων Νομού Χανίων στους μπαμπάδες καθώς από τους 140 εκπαιδευόμενους οι άντρες ήταν μόνο εννέα, από τους οποίους μέχρι το τέλος των μαθημάτων έμειναν οι δύο!
Τα παραπάνω αναφέρονται σε χθεσινή ανακοίνωση με αφορμή την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.
Η συγκεκριμένη Σχολή όπως και οι υπόλοιπες στους άλλους νομούς της Ελλάδας, τέθηκαν σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 10 εκπαιδευτικά προγράμματα. H λειτουργία του έργου υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ).
Η Σχολή Γονέων Ν. Χανίων «έκλεισε» για το εκπαιδευτικό έτος 2009-10 στις 30 Ιουνίου.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Κατά την περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε (15/3-30/6/2010), δημιουργήθηκαν συνολικά 7 εκπαιδευτικά τμήματα. Στην πόλη των Χανίων, υλοποιήθηκαν 3 προγράμματα Τα δύο από αυτά φιλοξενήθηκαν σε Δημοτικά Σχολεία (9ο και 15ο) και απευθύνονταν σε γονείς. Το τρίτο πρόγραμμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Α/θμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου, με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς («Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας»). Στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Χανίων, συγκροτήθηκαν 4 ακόμα τμήματα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τα σχολεία φιλοξενίας: συγκεκριμένα, στα Δημοτικά Σχολεία Πλατανιά, Αλικιανού, Βουκολιών και της περιοχής των Σφακίων (Χώρας Σφακίων και Βουβά). Οι εκπαιδεύτριες που ανέλαβαν ως συντονίστριες των ομάδων κατά τη φετινή χρονιά ήταν δύο ψυχολόγοι, μία κοινωνική ανθρωπολόγος και μία κοινωνική λειτουργός. Οι 78 εκπαιδευόμενοι οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα (απουσίες κάτω του 10% των συνολικών διδακτικών ωρών) θα λάβουν τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης, όταν ειδοποιηθούν, από την έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Μέγαρο Πάνθεον, Πλ. 1866).
Δύο τουλάχιστον επισημάνσεις θα μπορούσαν να γίνουν με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου λειτουργίας της Σχολής Γονέων του Ν. Χανίων και την ικανοποίηση όσων συμμετείχαν.
Σε σύνολο 140 εκπαιδευομένων, οι άνδρες ήταν 9 και από αυτούς ολοκλήρωσαν τα προγράμματα μόλις 2. Η «αποχή» των πατεράδων επισημάνθηκε ως πρόβλημα από τις ίδιες τις μητέρες και αποδόθηκε στο ότι οι άντρες συνεχίζουν να θεωρούν την ανατροφή των παιδιών ως κατεξοχήν «γυναικεία υπόθεση». Ενδεχομένως, ο ρόλος του «κουβαλητή» παραμένει κυρίαρχος στη συνείδηση των ανδρών ως προς τη θέση τους στην οικογένεια. Σήμερα, μολονότι μοιράζονται συνήθως τις οικονομικές υποχρεώσεις του νοικοκυριού με τις συζύγους τους, στην πλειονότητά τους, δεν φαίνεται να κάνουν το ίδιο με τις ευθύνες του νοικοκυριού και, κυρίως, της ανατροφής των παιδιών. Τρεις διαπιστώσεις ερευνών έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχονται μέσω των Σχολών Γονέων. Πρώτον, οι άνδρες οι οποίοι αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα και των άλλων, και είναι πρόθυμοι να τα εκφράζουν, βοηθούν τα παιδιά τους πιο αποτελεσματικά στο χειρισμό των δικών τους συναισθημάτων και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός πιο υγιούς, ικανοποιητικού γάμου. Δεύτερον, όταν υπάρχει μια καλή σχέση μεταξύ των συζύγων, η επιβολή κανόνων και ορίων στα παιδιά είναι πιο συστηματική και αποτελεσματική, τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς δεξιότητες διαπροσωπικών σχέσεων (όπως επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων), και το θετικό συναισθηματικό κλίμα μεταξύ των συζύγων διαπερνά την ανατροφή των παιδιών, με ευεργετικές επιδράσεις. Τρίτον, η συζυγική αρμονία επιδρά μακροπρόθεσμα στο βαθμό αυτοεκτίμησης και ικανοποίησης από τη ζωή των παιδιών στην ενήλικη ζωή τους. Είναι φανερό ότι οι πατεράδες έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από «τα προς το ζην» και ότι θα ωφελούνταν από την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων ως προς τις ανάγκες των παιδιών, τις οικογενειακές σχέσεις και τον δικό τους ρόλο. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα της Σχολής Γονέων πρότειναν να δοθούν κίνητρα στους πατεράδες και, ίσως, να γίνουν ομάδες μόνο με άνδρες. Επίσης, αρκετές συμμετέχουσες ανέφεραν ότι οι σύζυγοί τους «εκπαιδεύτηκαν» έμμεσα, καθώς οι ίδιες τους μετέφεραν την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμιζαν. Τέλος, το σύστημα της οικογένειας αλλάζει όταν αλλάζει η συμπεριφορά ενός μέλους, εν προκειμένω της μητέρας.

Το πρόγραμμα συμβουλευτικής
γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες

Μια δεύτερη επισήμανση αφορά το πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες. Για το πρόγραμμα αυτό, συγκεντρώθηκαν φέτος συνολικά 5 αιτήσεις γονέων από φορείς ειδικής αγωγής και 4 ακόμα από ενδιαφερόμενα άτομα. Η μειωμένη ανταπόκριση αποδόθηκε από υπευθύνους φορέων σε έλλειψη ενημέρωσης των γονέων, σε πρακτικές δυσκολίες (όπως έλλειψη χρόνου ή ατόμου για να φροντίζει τα παιδιά στη διάρκεια του προγράμματος), αλλά και σε συναισθηματικά αίτια (έλλειψη κινήτρων, μη αποδοχή ή υποτίμηση των προβλημάτων των παιδιών και των ίδιων). Με δεδομένα την ανάγκη στήριξης όλων των γονέων και τις αυξημένες δυσκολίες για όσους μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κρίνεται ότι αυτοί οι γονείς θα πρέπει να τεθούν στο μέλλον ως βασική προτεραιότητα της Σχολής Γονέων. Υπενθυμίζεται ότι το έργο των Σχολών Γονέων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ομάδες γονέων ή εκπαιδευτικών, μπορούν να ενημερώνονται, από το νέο εκπαιδευτικό έτος, μέσω του τοπικού Tύπου. Για τη συμβολή τους στην ενημέρωση των πολιτών, η Σχολή Γονέων Ν. Χανίων ευχαριστεί τις εφημερίδες των Χανίων, το Δήμο Χανίων, καθώς και τους υπευθύνους σχολείων, υπηρεσιών και φορέων”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα