Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ Μ.Π.Δ. ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Το περιεχόμενο των σπουδών, τους στόχους και τη δομή του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Μ.Π.Δ.) του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσιάζει το ίδιο σε ανακοίνωσή του, εν όψει της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων, από
τους υποψηφίους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το Τμήμα ΜΠΔ ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1984 και είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο. Η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο Τμήμα “καλλιεργεί στους φοιτητές ικανότητες και δεξιότητες αναγκαίες για το δυναμικό σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών”.
Η διάρκεια των σπουδών είναι πενταετής. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος συνδυάζει γνώσεις μαθηματικών, φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμοσμένης οικονομικής, και διοικητικών επιστημών. Επίσης, μέσω προγραμμάτων συνεργασίας, οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα σε άλλα Πανεπιστήμια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο τμήμα υπηρετούν 23 μέλη Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού, καθώς και εξειδικευμένο επιστημονικό εργαστηριακό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό
Το Τμήμα ΜΠΔ υποδιαιρείται σε τρεις Τομείς, ο καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει έναν αριθμό συγγενών γνωστικών αντικειμένων. Οι Τομείς είναι:
? Τομέας Συστημάτων Παραγωγής
? Τομέας Επιστήμης Αποφάσεων
? Τομέας Οργάνωσης και Διοίκησης
Οι απόφοιτοι του Τμήματος, έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε όλα τα στάδια της παραγωγής σε βιομηχανίες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών και κυβερνητικούς οργανισμούς ως μεσαία και ανώτερα διοικητικά στελέχη, φορείς καινοτομικών αλλαγών και σύμβουλοι σε θέματα ανάπτυξης.
Στο Τμήμα φοιτούν σήμερα περίπου 900 προπτυχιακοί και 180 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, ενώ συνολικά στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν περίπου 3.500 φοιτητές. Η βάση εισαγωγής στο Τμήμα είναι περίπου 15.800 μόρια, κατά μέσο όρο τα τελευταία έτη.
Σύμφωνα με έρευνες απασχόλησης που έχει εκπονήσει το Γραφείο Σταδιοδρομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων του Τμήματος εκτιμάται στο 3%, ενώ ο μέσος χρόνος μέχρι την 1η απασχόληση είναι περίπου 2,7 μήνες. Επιπρόσθετα, οι μελέτες αυτές έδειξαν τα ακόλουθα:
? Το ποσοστό χρόνου ανεργίας (από την 1η απασχόληση και μετά) ανέρχεται στο 1,6%.
? Το 61% των αποφοίτων συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό και το 8% σε διδακτορικό επίπεδο.
? Το ποσοστό ετεροαπασχόλησης ανέρχεται σε 10%.
? Οι απόφοιτοι εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι από το επάγγελμά τους (39% δηλώνουν πολύ και 58% αρκετά ικανοποιημένοι).
? Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των αποφοίτων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (Ιδιωτικός τομέας 52%, Δημόσιος τομέας 21%, Ελεύθερος επαγγελματίας 17%, Επιχείρηση ιδίου 10%).
? Υπάρχει μεγάλη ευελιξία των αποφοίτων σε εναλλακτικούς τομείς απασχόλησης.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του τμήματος, www.dpem.tuc.gr, ή να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28210 37301.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα