Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται αρκετοί δήμοι της χώρας, λόγω των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων
ο δήμαρχος, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ανέφερε για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων ότι ο Αύγουστος «βγαίνει-δεν βγαίνει».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ΚΕΔΚΕ θα πραγματοποιήσει συνέδριο με θέμα το οικονομικό, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά της, η μείζων αντιπολίτευση κατηγόρησε τον κ. Βιρβιδάκη για έλλειψη διεκδικητικότητας, ενώ αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή την επιχορήγηση για τη γιορτή της σαρδέλας στη Νέα Χώρα, για την οποία και αποφασίστηκε να δοθεί -κατ’ εξαίρεση, αφού και ο Δήμος έχει προχωρήσει σε περικοπές των δαπανών του- το ποσό των 8.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ
Συγκεκριμένα, για την οικονομική κατάσταση των Δήμων, ο κ. Βιρβιδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις περικοπές που εφαρμόζει οδηγεί σε αδιέξοδο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η συνολική μείωση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικά έξοδα και συγκεκριμένα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) θα ανέλθει για το 2010 σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Αυτό έχει ως συνέπεια σε πολλούς ΟΤΑ η φετινή τακτική επιχορήγηση να μην καλύπτει το κόστος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
Επίσης, ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε ότι έχει σταματήσει η συμμετοχή του κεντρικού κράτους στο ταμείο του “Θησέα”, ενώ αναφορικά με τη ΣΑΤΑ ανέφερε ότι πέραν της μείωσης της επιχορήγησης σε σχέση με το 2009 κατά 120 εκατ. ευρώ, δεν έχουν αποδοθεί δύο ακόμα δόσεις.
Ειδικότερα, για τον Δήμο Χανίων, αναφέρθηκε στις 800.000 ευρώ που οφείλει ο ΟΓΑ στο Δημοτικό Γηροκομείο και τις περίπου 700.000 ευρώ που οφείλονται στη ΔΕΥΑΧ.
ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ντερμανάκης άφησε αιχμές κατά του κ. Βιρβιδάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αντί να επιτίθεται σε αυτούς που προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και να προβαίνει σε “κούφιες και κενές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού”, θα έπρεπε να διεκδικήσει όσα δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Παπαντωνάκης, ρώτησε τον κ. Βιρβιδάκη γιατί η ΚΕΔΚΕ δεν προχωράει σε μηνύσεις αφού η κυβέρνηση καταχράται χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για το ίδιο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Αντώνης Σχετάκης, εξαπέλυσε βολές κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “αν αυτό που εφαρμόζει είναι εξυγίανση, εγώ είμαι Κινέζος δασοφύλακας”.
ΤΟ “ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ”
Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” έπειτα από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Σταύρου Βιρβιδάκη.
Ο δήμαρχος είπε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει να προχωρήσει το θέμα, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου “βρίσκουμε πόρτες κλειστές” και αναφέρθηκε στις επιστολές και την επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Αμύνης “χωρίς καμία ανταπόκριση”.
“Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δεν επιθυμεί το ραντεβού”, υποστήριξε ο κ. Βιρβιδάκης για να δεχθεί τις βολές του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Ντερμανάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι “επιλέγει την απομόνωση και αποδυνάμωση του θέματος, αντί -όπως είπε- να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να υπάρξει συλλογική προώθηση του θέματος από όλους τους ενδιαφερόμενους.
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα