Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΑ ΒΟΘΩΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΡΕΔΙΑΝΗΣ ΜΑΔΑΡΑΣ

Στις 28/6/2010, παραμονή της εορτής των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τελέστηκε Εσπερινός στον νεοανεγερθέντα Ναΐσκο του Αγίου Παύλου στη θέση Βοθωνάκια της Φρεδιανής μαδάρας.
Ο Ναΐσκος χτίστηκε τα τελευταία χρόνια με δαπάνη και επίβλεψη του Γιάννη Στυλιανού Κουκουράκη, νομαρχιακού συμβούλου, ο οποίος και επιμελήθηκε για τη χάραξη και διαμόρφωση του δρόμου μέχρι το προαύλιο του Ναΐσκου όπου διαμορφώθηκε άνετος χώρος πάρκινγκ.
Ύστερα από πρόταση που έκανε την προηγούμενη χρονιά ο Γιάννης Κουκουράκης, η οποία και υλοποιήθηκε, λίγο πριν από την είσοδο του Ναού στήθηκε πέτρινο μνημείο και σε εντοιχισμένες πάνω του πλάκες αναγράφονται οι κτήτορες «Οικογένεια Γιάννη Στυλ. Κουκουράκη» και σε άλλο σημείο τα ονόματα των 9 νέων Φρεδιανών, που χάθηκαν πρόωρα τα τελευταία χρόνια και βύθισαν σε βαρύ πένθος τη Φρεδιανή κοινωνία και στους οποίους είναι αφιερωμένος ο δρόμος που οδηγεί στον Ναΐσκο.
Ο Εσπερινός τελέστηκε από τους ιερείς π. Εμμανουήλ, π. Κυριάκο, π. Σπυρίδωνα και τον πρωτοψάλτη της Ευαγγελίστριας Φρε Ανδρέα Στυλιανακάκη.
Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πρόωρα χαμένων Φρεδιανών νέων. Ακολούθησε ομιλία του κτήτορα Γιάννη Κουκουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ανέγερσης, στις δυσκολίες εκτέλεσης του έργου, στους συντελεστές της όλης προσπάθειας και παρέδωσε τον Ναΐσκο στην ενορία Φρε με την ευχή να διαφυλαχθεί «ως κόρη οφθαλμού».
Από μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ευχαρίστησε τον κτήτορα και την οικογένειά του ο γράφων ως αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και πολύ σύντομα αναφέρθηκε στην ονομασία του Ναΐσκου «Αγιος Παύλος».
Ευχαρίστησε τους ιερείς, τους προσκυνητές και πρότεινε στους βοσκούς, τους ζευγολάτες και τους ανθρώπους της Μαδάρας να ανακηρύξουν τον Αγιο προστάτη και οδηγό τους και να συνδυάσουν την εορτή με κτηνοτροφική γιορτή που θα περιλαμβάνει συγκέντρωση των προβάτων, ευλογία του ιερέα, άρμεγμα, κουρά και παραδοσιακό κέρασμα. Πρόταση που έγινε ευμενώς αποδεκτή από το σύνολο των παρισταμένων.
Τέλος ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα με πλούσια εδέσματα προσφορά των ανθρώπων της Μαδάρας και στο οποίο παρακάθισαν πάνω από 200 άτομα.
Ας είναι καλά αυτοί που φρόντισαν και κοπίασαν και αναφέρονται στο ευχαριστήριο του κτήτορα και η χάρη του Αγίου να ευλογεί τις οικογένειές τους και να τους προστατεύει από τους αναρίθμητους κινδύνους της καθημερινότητας και της ζωής στη Μαδάρα.

Μανώλης Βολουδάκης,
δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα