Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Εκδήλωση τιμής για τον μητροπολίτη Ειρηναίο

Το Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο προαύλιο του εκθετηρίου χώρου “Μουσείου Ειρηναίου”, στην έδρα της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, προς τιμήν του από Κισάμου και Σελίνου μητροπολίτη Ειρηναίου. Στην ίδια εκδήλωση θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε όσους από τους συνεργάτες του σεβασμιωτάτου εργάστηκαν μαζί του ανιδιοτελώς και συνέβαλαν στο μεγάλο εκκλησιαστικό και κοινωνικό του έργο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες γύρω από το θεολογικό του έργο, την κοινωνική δράση και την προσφορά του εντός και εκτός Κρήτης και μουσικό πρόγραμμα ανάλογο των απαιτήσεων της εκδήλωσης. Σε γιγαντοοθόνες θα προβληθούν αποσπάσματα ομιλιών και στιγμιότυπων από την πορεία και τη δράση του σεβασμιωτάτου.
Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση Προβολής του Εργου του από Κισάμου και Σελίνου Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη αναφέρει “παρακαλούμε τους συνεπαρχιώτες μας και όσους στεγάστηκαν στα οικοτροφεία Καστελλίου, Καντάνου, Παλαιόχωρας, Βουκολιών, Κολυμπαρίου και Αθήνας ή μαθήτευσαν στις Τεχνικές και Οικοκυρικές Σχολές ή και έζησαν από κοντά και με οποιονδήποτε τρόπο βοηθήθηκαν από τον σεβασμιώτατο, να πλαισιώσουν την εκδήλωση, ως ένα ελάχιστο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης για έναν μεγάλο μύστη της χριστιανοσύνης. Ιδιαίτερα παρακαλούμε να συνοδεύσετε στην εκδήλωση μέλη των οικογενειών σας, για να ακούσουν και να γνωρίσουν και οι νεώτεροι το έργο, τη δράση και την προσφορά ενός ταπεινού λευίτη αλλά μεγάλου οραματιστή και δημιουργού”.

ΣΤΟ ΣΗΡΙΚΑΡΙ
Ολοήμερη
πολιτιστική εκδήλωση

Ολοήμερη πολιτιστική και κοινωνική εκδήλωση στο Σηρικάρι Κισάμου διοργανώνει η “Κρητική Μούσα” την Κυριακή 1 Αυγούστου. Το πρωί θα γίνει μνημόσυνο των εκλιπόντων μελών του σωματείου και των εκλιπόντων τιμώμενων προσώπων. Στη συνέχεια, στο Καστανόδασος, θα τιμηθούν πρόσωπα και φορείς για την προσφορά τους στον πολιτισμό, την κοινωνία και το έθνος. Η εκδήλωση θα κλείσει με κρητικό γλέντι από το συγκρότημα των Αντώνη Μαρτσάκη και Νίκου Μαρεντάκη.

ΣΤΑ ΡΟΥΣΤΙΚΑ
Εκδηλώσεις στη μνήμη
Μανώλη Αναγνωστάκη

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον θάνατο του Μανώλη Αναγνωστάκη. Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή, που ιδρύθηκε πέρυσι, συνδιοργανώνει μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων, τον Δήμο Νικηφόρου Φωκά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Ρεθύμνου, ένα διήμερο εκδηλώσεων, στις 1 και 2 Αυγούστου, στα Ρούστικα Ρεθύμνης ? τόπο καταγωγής του ποιητή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα εγκαινιαστεί το πνευματικό – πολιτιστικό κέντρο “Ανέστης και Μανώλης Αναγνωστάκης”, που στεγάζεται στο σπίτι της οικογένειας Αναγνωστάκη, το οποίο δωρίθηκε στην κοινότητα των Ρουστίκων από τον ίδιο τον ποιητή. Επίσης θα εγκαινιαστεί έκθεση με τίτλο “Μανώλης Αναγνωστάκης ? Ποιητής και Πολίτης” και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με ομιλητές τους Άντεια Φραντζή, Νάσο Βαγενά, Αλέξανδρο Μπαζούκη, Κατερίνα Μπλαβάκη και συντονιστή, τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξη Πολίτη. Το διήμερο θα συμπληρώσουν συναυλία στη μικρή πλατεία του βενετσιάνικου χωριού με την Αλίκη Καγιαλόγλου, που θα ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση του Αναγνωστάκη και προβολή των ντοκυμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη για τη ζωή και το έργο του ποιητή. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
ΑΤΖΕΝΤΑ 14/7-19/7
Εκδηλώσεις

? Συναυλία με τη Royal Concert Band από το Βέλγιο αύριο, Τετάρτη 14 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στο παλιό λιμάνι, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
? Μουσική βραδιά για την εθνική εορτή της Γαλλίας αύριο, 14 Ιουλίου στον υπαίθριο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Χανίων, στις 9 μ.μ. Είσοδος 10 ευρώ. Κρατήσεις: 2821027134.
? Αφιέρωμα στον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο από τη Χορωδία Χανίων αύριο, 14 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Είσοδος 5 ευρώ. Μαθητές δωρεάν.
? Λογοτεχνική συνάντηση με τον συγγραφέα Ιωσήφ Αλυγιζάκη την Πέμπτη 15 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ., στον 1ο όροφο της “Τυποβιβλιοχαρτεμπορικής Πελεκανάκη”.
? Τα Μπαλαντίνεια, αφιερωμένα και στον ήρωα Δημήτριο Μαυροματάκη, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις 7 μ.μ., στα Δελιανά Κισάμου.

Εκθέσεις

? Εκθεση με τίτλο “Χανιά – Χρυσαφένια Πόλη” στην Πύλη «Σαμπιονάρα». Θα διαρκέσει έως 21 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 6.30 -10.30 μ.μ. καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.
? “Σούδα της Μεσογείου” τιτλοφορείται η τελευταία δουλειά του Κωστή Ζαζά που παρουσιάζεται στο παλαιό δημαρχείο της Σούδας έως το Σαββάτο 17 Ιουλίου.
? Εκθεση αναδρομικού χαρακτήρα του μεγάλου Eλληνα ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη. Θα είναι ανοιχτή έως τις 22 Ιουλίου, 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 – 10 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ.. Κυριακή κλειστά. Είσοδος: 2 ευρώ, μειωμένο: 1 ευρώ.
? Την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Μεθυσμένη Πολιτεία» παρουσιάζει η Αλεξάνδρα Μανουσάκη στις 19 Ιουλίου στο “Μοναστήρι του Καρόλου”.

Παραστάσεις

? “Μαλλιά κουβάρια” του Ν. Λάσκαρη από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας – Αττική Αυλαία σήμερα, 13 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Είσοδος 20 – 15 ευρώ. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
? Μια μουσική παράσταση από το συγκρότημα “PRIMAVISTA?? τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα