Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Αθήνα
Η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρές προτάσεις, με μέτρα κοινωνικά και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προήδρευσε νωρίς χθες το μεσημέρι στη σύσκεψη της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στον Πόρο.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση των Σοσιαλιστών, που έχει σταλεί και στους G-20, λέγοντας ότι αποτελεί την προοδευτική απάντηση για έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση με εκείνα της παγκόσμιας οικονομίας. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να μιλήσει στο 13ο Συμπόσιο της Σύμης.
Πιο αναλυτικά:
Προοδευτική πρόταση εξόδου
από την κρίση
H έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία συνεδρίασε στον Πόρο λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης.
Ο κ. Στίγκλιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των “20” και την πρόταση της Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Αντίθετα, πρόσθεσε, η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους.
Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες, γνωρίσαμε τελευταία πολύ καλά τις εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι? αυτό, “είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού”.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που είναι πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται, ήδη, παγκοσμίως και γι? αυτό “θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις”.
Αντιδράσεις
Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το ΚΚΕ τονίζει: “Οι γνωστές θέσεις και προτάσεις του πρωθυπουργού για την κρίση αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα και αξεπέραστα είναι τα αδιέξοδα που έχουν υποστηρικτές του γερασμένου καπιταλισμού είτε ανήκουν στην σοσιαλοδημοκρατία είτε στους φιλελεύθερους και πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική τους για τον λαό”.
“Και στο θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου παίρνει καλό βαθμό. Εκεί που υστερεί είναι στην πράξη. Σε 2 μήνες συμπληρώνει έναν χρόνο στην εξουσία και δεν έχει γίνει καμία σοβαρή επένδυση. Προφανώς κάποιοι στο πρόσωπο τόσο του απελθόντος κ. Καραμανλή, όσο και του κ. Παπανδρέου, δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα”, επεσήμανε ο ΛΑ.Ο.Σ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα