Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS
Κλήση για απολογία στον Τάσο Μαντέλη
Αθήνα
Κλήση για να απολογηθεί αύριο, Τετάρτη, απέστειλε η ειδική εφέτης ανακριτής Μαρία Νικολακέα στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens. Η κλήση του κ. Μαντέλη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων που είχαν τοποθετηθεί το 2000 σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, τον οποίο είχε ανοίξει προς εξυπηρέτηση του πρώην υπουργού ο κουμπάρος του επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης.
Τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και ο πρώην υπουργός έχουν παραδεχθεί ότι εμβάστηκαν τα συγκεκριμένα ποσά, ωστόσο ο κ. Μαντέλης αναφέρει για το πρώτο έμβασμα ότι ήταν προεκλογική χορηγία από τη Siemens, ενώ για το δεύτερο υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον αποστολέα.

ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Προκαταρκτική εξέταση για εκδήλωση-«φάντασμα»
Αθήνα
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, με αφορμή στοιχεία που κατατέθηκαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με εντολή του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, για εκδήλωση που είχε διοργανώσει το υπουργείο Αθλητισμού το 2006, η οποία δεν έγινε ποτέ και κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 14 εκατομμύρια ευρώ.
Η εκδήλωση αφορούσε την απονομή ετήσιων βραβείων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, η οποία θα γινόταν στο «Αθηνών Αρένα» στις αρχές του 2006.
Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ο αρμόδιος τότε υπουργός, Γιώργος Ορφανός, είχε υπογράψει συμβάσεις με εταιρίες δημοσίων σχέσεων για υψηλότατες αμοιβές.
Η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και πλέον το ελληνικό δημόσιο, βάσει αποφάσεων αγγλικών δικαστηρίων, υποχρεούται να καταβάλει 14 εκατομμύρια ευρώ. Την έρευνα ανέλαβε να διερευνήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Σημιτζόγλου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
“Η Ελλάδα έχει γίνει
πειραματόζωο”

Βρυξέλλες
“Η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο για να δούνε πόσο μπορεί να αντέξει ένας λαός” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο των προέδρων των κομμάτων μελών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι «το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι αλληλέγγυο στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων», επισημαίνοντας παράλληλα πως «η ευρωπαϊκή αριστερά συμπαρίσταται στους Έλληνες εργαζόμενους γιατί γνωρίζει ότι αυτός ο αγώνας είναι για λογαριασμό όλων των εργαζόμενων στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι η μάχη που δίνουμε δεν είναι μια μάχη με την ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση είναι αναλώσιμη, μόλις κάνει τη βρώμικη δουλειά της τρόικας θα ξεπεραστεί και θα έρθουν άλλοι στη θέση της».
«Είναι ένας αγώνας για λογαριασμό όλων των κοινωνικών δυνάμεων στην Ευρώπη γιατί η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο για να δούνε πόσο μπορεί να αντέξει ένας λαός» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συμπλήρωσε ότι «στις 29 Σεπτεμβρίου θα δώσουμε μια πρώτη κοινή απάντηση. Είναι η πρώτη πανευρωπαϊκή απεργία». «Όσο λοιπόν η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους κλιμακώνεται τόσο θα κλιμακώνεται και η κοινή απάντηση των ευρωπαίων απέναντι σε αυτή τη σκληρή απάνθρωπη πολιτική» κατέληξε. Στη διάρκεια της Συνόδου οι επικεφαλής των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση στις χώρες τους και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για
το Ασφαλιστικό του Δημοσίου

Αθήνα
Αύριο θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί. Το νέο Ασφαλιστικό προβλέπει ότι το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.
Στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011. Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, μελετά βελτιώσεις στη ρύθμιση που προβλέπει αύξηση έως 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών από το 2011 έως το 2013.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», συζητείται η πρόταση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή Γιάννη Κουτσούκο να δοθεί πρόσθετη γονική άδεια με την προϋπόθεση οι γυναίκες να έχουν ακόμα ανήλικο παιδί κατά το χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Πιθανή είναι επίσης και η θέσπιση πλασματικού χρόνου. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι σήμερα το απόγευμα και θα ανακοινωθούν αύριο.
Επιπλέον, τροποποίηση που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ενιαία όρια ηλικίας με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους θα εφαρμοστούν και για τους ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί).
Η τροπολογία προβλέπει ότι και οι ένστολοι στο εξής θα συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια ασφάλισης.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα εξαίρεσης των υπαλλήλων της Βουλής από το νέο Ασφαλιστικό, απορρίπτοντας τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των συγκεκριμένων εργαζομένων.
«Από τις επώδυνες αλλαγές δεν εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη Βουλή και οι ίδιοι οι βουλευτές» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ
Περιοδείες στην περιφέρεια
για την οικονομία και την κρίση
Περιοδείες στην περιφέρεια, αρχής γενομένης από την Ηπειρο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου ξεκινά ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να ενημερώσει τα κομματικά στελέχη αλλά κυρίως τους ψηφοφόρους για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την αδιέξοδη -κατά τη Ρηγίλλης- πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να καταδειχθεί ότι είναι απολύτως ρεαλιστική η οικονομική πρότασή του για απεμπλοκή από το μνημόνιο εντός διετίας. Εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του κόμματος θέλουν ως πρώτους προορισμούς την Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο έως το τέλος Ιουλίου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει ο ίδιος επισημαίνει, δεν πρόκειται να απολογηθεί για κανέναν, ενώ θα υπερασπιστεί τα θετικά των κυβερνήσεων Καραμανλή.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Εννέα νυν και πρώην υπουργοί
ενώπιον της Επιτροπής
Τον κατάλογο των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων κατάρτισε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Ενώπιον της Εξεταστικής θα κληθούν οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί Β. Μεϊμαράκης, Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Αλογοσκούφης, Π. Δούκας, Π. Παναγιωτόπουλος, Β. Μαγγίνας καθώς και οι νυν Ανδρέας Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης και Φ. Σαχινίδης.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής “για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος” Γ. Ζορμπάς, καθώς και πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων και διοικητές και υποδιοικητές τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, νέα κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πυροδότησε το αίτημα της δεύτερης να κληθούν στην επιτροπή οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΟΔΔΗΧ από το 1997 έως σήμερα. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόππαπας υπενθύμισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος ήταν η έρευνα να γίνει από το 2004 – 2007 και καταλόγισε στη Ν.Δ. “προσπάθεια αποπροσανατολισμού”.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
Νομοσχέδιο για τη
δημοσιονομική διαχείριση
Αθήνα
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη «δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη» με θετικές ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Το νομοσχέδιο προβλέπει τον τρόπο κατάρτισης και εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού, με αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη Βουλή.
Τυχόν υπερβάσεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα