Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Μείωση 46% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού

Αθήνα
Μείωση της τάξεως του 46% στα 9,645 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών.
Βάσει του συνόλου των μέτρων, ο ετήσιος στόχος για τη μείωση του ελλείμματος είναι 39,5%.
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,2% έναντι στόχου αύξησης 13,7%.
Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,8% έναντι στόχου μείωσης κατά 5,5%.
Οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν κατά 12,7% (έναντι στόχου μείωσης κατά 5,4%) και οι δαπάνες για τόκους κατά 13,3% (έναντι στόχου αύξησης κατά 5,6%).
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν κατά 39,8% και τα έσοδα κατά 40,2%.

ΓΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗ 1,25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Δημοπρασία εντόκων
γραμματίων 26 εβδομάδων

Αθήνα
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, εξάμηνης διάρκειας, θα προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σήμερα με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα γίνει δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων, όπως αρχικά αναμενόταν από την αγορά. «Υπήρχει πάντα ο κίνδυνος να ζητήσει η αγορά αρκετά υψηλότερα [επιτόκια] για τα έντοκα», σχολίασε στο Reuters ο διευθυντής της Fitch Ratings, Κρις Πράις.
«Δεν είναι ιδιαίτερα καλό σημάδι για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν αποτελεί και επιπλέον λόγο ανησυχίας, διότι έχουν την εναλλακτική να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια από την ΕΕ και το ΔΝΤ» συμπλήρωσε.
Μόνο οι κύριοι διαπραγματευτές της ελληνικής αγοράς ομολόγων μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, ενώ δεν θα δοθεί προμήθεια.
Στις 16 Ιουλίου λήγουν εξάμηνα και ετήσια γραμμάτια ύψους 2,16 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ είχε εκδώσει εξάμηνα έντοκα τον περασμένο Απρίλιο με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 4,55% έναντι 1,38% τον Ιανουάριο.
Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.
Τα έντοκα γραμμάτια θα αποκτηθούν με έναν από τους εξής τρόπους:
1) Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Περίοδος εγγραφών, από Δευτέρα 12 Ιουλίου έως και Τετάρτη 14 Ιουλίου.
2) Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή έως και την Παρασκευή 23 Ιουλίου, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο
για ελεγχόμενη
χρεοκοπία κρατών

ΒερολIνο
Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών φέρεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό “Der Spiegel”.
Στο σχέδιο που φέρεται να εξετάζει η γερμανική Καγκελαρία, περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω του λεγόμενου «haircut» να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να βγει από την κρίση.
Αυτό θα γίνεται είτε μέσω της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων είτε μέσω της μείωσης των τόκων είτε μέσω της εξόφλησης τμήματος της αξίας των ομολόγων.
Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, αλλά μία περαιτέρω εξέλιξη, σύμφωνα όσα αναφέρουν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης
Στο προσχέδιο που κυκλοφορεί στην καγκελαρία αναφέρεται ότι ο ιδιωτικός τομέας (οι τράπεζες) θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι όλα τα βάρη.
Οι κάτοχοι ομολόγων παίρνουν «μπόνους ρίσκου» και γι? αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνουν και αυτό το ρίσκο. Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μία νέα αρχή, το Berliner Club, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη – μέλη της G-20 ή μόνο της Ευρωζώνης.
Αν η αποποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα η πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους.
Το Berliner Club θα αναθέτει σε μία προσωπικότητα ή σε μία ομάδα προσωπικοτήτων να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας και τα μέτρα θα εποπτεύονται από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ερωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ένα τέτοιο σχέδιο, χωρίς όμως να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, για «εσωτερικά έγγραφα», όπως είπε.

EΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δημιουργία Ταμείου Διάσωσης
ΛονδΙνο
Ευρωπαϊκές Τράπεζες συζητούν τη δημιουργία ενός Ταμείου ύψους 20 δισ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με όσα γράφει σε άρθρο του στους “Financial Times” ο γενικός διευθυντής της ιταλικής Τράπεζας “UniCredit”.
Το Ταμείο αυτό θα επέτρεπε στις Τράπεζες να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια των κυβερνήσεων και να αποφύγουν την επιβολή γενικού φόρου, την οποία ζητούν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, γράφει ο Αλεσάντρο Προφούμο.
«Με εθελοντικές συνεισφορές των μεγάλων διεθνών τραπεζών, φερ? ειπείν των 20 μεγαλύτερων, ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αντιμετώπισης κινδύνου σε λίγα χρόνια», υποστηρίζει. «Η επιλογή που θα είχαν οι αρχές να προσφύγουν στους πόρους αυτούς για να σταθεροποιήσουν μία ή περισσότερες τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να δείξει στην αγορά ότι μία κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο», προσθέτει, επιμένοντας στην άποψη ότι το ταμείο «δεν θα είχε ανάγκη από τη συμβολή των κρατών – μελών ή των ευρωπαϊκών αρχών».
Ο Αλεσάντρο Προφούμο θεωρεί ότι η επιβολή ενός φόρου για την αποπληρωμή των δημοσίων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών δεν θα ήταν δίκαιη για τις τράπεζες που δεν έλαβαν πόρους.
Επιπροσθέτως, επιμένει, ένας τέτοιος φόρος θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο ποσό, 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Ο Αλεσάντρο Προφούμο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών Τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες στην πρότασή του. Η Deutsche Bank και η Santander έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδέα, σύμφωνα με τους “Financial Times”.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ
Αντιδράσεις για τον περιορισμό
του συστήματος “all inclusive”
Αθήνα
Για επιπολαιότητα και ερασιτεχνισμό κατηγορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) τον υφυπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Νικητιάδη, με αφορμή τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού για να υπάρξει περιορισμός στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο στη λειτουργία του συστήματος «all inclusive».
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΞ επισημαίνει ότι «ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εξακολουθεί να μην συνειδητοποιεί προς ποία κατεύθυνση πρέπει να επικεντρώσει τις λιγοστές δυνάμεις και πόρους του υπουργείου του. Ενεργεί με επιπολαιότητα, χωρίς καμία συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και με πρόδηλη άγνοια των διαλαμβανομένων στην αγορά. Αναλώνεται σε ερασιτεχνικές και μη αποδοτικές προσπάθειες, αγνοώντας ότι τέτοιες ενέργειες, μπορεί μεν να ακούγονται ευχάριστες στην εκλογική του πελατεία, δεν προσδίδουν όμως προστιθέμενη αξία, δεν επιφέρουν κάτι στην αναστροφή της μείωσης του τουρισμού μας ούτε στην αναπτυξιακή προοπτική του αλλά απεναντίας εάν γίνουν πράξη θα αποστερήσουν από τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις την σταθερά παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών all inclusive, ιδιαίτερα στις υψηλές κατηγορίες».
Η ΠΟΞ στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Θα χαροποιούσε δε ιδιαιτέρως τους ανταγωνιστές μας, όπως Τουρκία, Αίγυπτο κ.λπ. που θα έμεναν μόνοι παίκτες σε ένα ραγδαία αυξανόμενο κομμάτι της τουριστικής ζήτησης.

Βιομηχανία σιδηρούχων μετάλλων: Ζημιές 426,7 εκατ. ευρώ

Αθήνα

Η καταγραφή υψηλών ζημιών από τις χαλυβουργίες, καθώς το 2009 ήταν παγκοσμίως η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο κατά την τελευταία εξηκονταετία, είχε ως συνέπεια η ελληνική βιομηχανία σιδηρούχων μετάλλων να παρουσιάσει τον χρόνο που πέρασε τις υψηλότερες ζημιές στην ιστορία της, αποτελώντας τον πλέον ζημιογόνο μεταξύ όλων των κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας.
Η κατάρρευση των τιμών και της ζήτησης του χάλυβα, λόγω της οικονομικής κρίσης, συμπαρέσυρε όλους τους υποκλάδους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεδομένου ότι μειώθηκαν κατά 18% ο όγκος παραγωγής βασικών μετάλλων και κατά 13,9% ο όγκος παραγωγής μεταλλικών προϊόντων.
Οι εταιρείες του κλάδου που παρουσιάζουν επιδείνωση των καθαρών αποτελεσμάτων φθάνουν σε ποσοστό το 61,7%, ενώ, επιπλέον, οι ζημιογόνες ανέρχονται στο 35,3% του συνολικού αριθμού.
Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών των 133 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές πωλήσεις 3 δισ. ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ως τις 25 Ιουνίου 2010.
Γενικότερα, 86 κερδοφόρες εμφανίζουν καθαρά κέρδη ύψους 83,2 εκατ. ευρώ και 47 ζημιογόνες παρουσιάζουν ζημιές ύψους 509,9 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να προκύπτουν συνολικές καθαρές ζημιές ύψους 426,7 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών καθαρών ζημιών 145,8 εκατ. ευρώ το 2008. Τα καθαρά αποτελέσματα των 133 εταιρειών επιδεινώθηκαν κατά 280,9 εκατ. ευρώ σε αξία, καθώς οι ζημιές είναι κατά 1,9 φορές αυξημένες.
Από την ανάλυση των στοιχείων του συγκεντρωτικού ισολογισμού των 133 επιχειρήσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η άκρως ζημιογόνος κρατική εταιρεία παραγωγής αμυντικού υλικού (-162,2 εκατ. ευρώ), συνάγεται ότι ο κλάδος το 2009 βρέθηκε σε τροχιά “ελεύθερης πτώσης”.
Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν μείωση των εσόδων κατά 38% και των μεικτών κερδών κατά 50%, ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 64,8 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων και τόκων (EBIT) 212,3 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως μειώθηκαν οι συντελεστές των μεικτών κερδών από το 10,4% στο 8,4%, των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από το 2,9% στο -2,2% και των κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) από το -0,2% στο -7,1%.
Αναλυτικότερα, οι 86 κερδοφόρες πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 1,40 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 46,8% των συνολικών των 133 επιχειρήσεων του κλάδου. Οι πωλήσεις των 47 ζημιογόνων ήταν ύψους 1,58 δισ. ευρώ (53,2%).
Στο σύνολο των 133 επιχειρήσεων η αποδοτικότητα του ενεργητικού σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), με βάση τα μεγέθη του 2009, έπεσε στο -1,1% (2,2% το 2008). Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιές ύψους 388,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 104,3 εκατ. ευρώ (-283,7 εκατ. ευρώ). Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 20% (-394,4 εκατ. ευρώ), ενώ οι υποχρεώσεις περιορίστηκαν μόνο κατά 0,9% (-38,3 εκατ. ευρώ).
Επιδείνωση των καθαρών αποτελεσμάτων παρουσιάζουν συνολικά οι 82 από τις 133 επιχειρήσεις (61,7%). Στο επίπεδο των προ φόρων αποτελεσμάτων επιδείνωση εμφανίζουν ακόμη περισσότερες (89, δηλαδή το 66,9%). Βελτίωσαν τα μεικτά κέρδη μόνο 42 (31,6%) και τα λειτουργικά 45 (33,8%). Μειωμένα ίδια κεφάλαια κατέγραψαν 54 επιχειρήσεις (40,6%).

Τεχνική Ολυμπιακή: Αύξηση ονομαστικής αξίας μετοχής

Αθήνα
Η εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή A.E. ανακοίνωσε ότι χθες πραγματοποιήθηκε η Α? Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, με ποσοστό απαρτίας 55,92% του μετοχικού κεφαλαίου και εγκρίθηκε ομόφωνα η αύξηση της ονομαστικής αξίας της κάθε μετοχής από ? 1 σε ? 5 με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών της εταιρείας με αναλογία πέντε (5) παλαιές μετοχές προς μία (1) νέα, ήτοι με μείωση του αριθμού των μετοχών από εκατόν εξήντα πέντε εκατομμύρια εξακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες (165.625.000) μετοχές σε τριάντα τρία εκατομμύρια εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδες (33.125.000) μετοχές.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ
Χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Η χρηματιστηριακή αγορά μολονότι βρέθηκε σε ανοδική τροχιά στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη της, καθώς στη συνέχεια αυτονομήθηκε έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χρηματαγορών οι οποίες ακολούθησαν ανοδική πορεία και έκλεισε στα επίπεδα της Παρασκευής, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε αμετάβλητος στις 1.527,58 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 727,92 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.771,51 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,37%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 298,69 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,21%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.659,57 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,16%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.940,09 μονάδες, με άνοδο 0,16%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+1,76%), της MIG (+0,92%) και του ΟΠΑΠ (+0,89%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες 1,99% και 1,76%αντιστοίχως κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola και της Κύπρου.
Συνολικά, 81 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 75 πτωτικά και 55 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΑΛΚΟ +9,43%, Ελφίκο(κο) +8,70%, Κούμπας +8,33% και Τεχνικές Εκδόσεις +8,33%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(πο) -14,29%, ΝΕΛ -11,11%, Ελληνικές Ιχθυοακαλλιέργειες -10,00% και Audiovisual -9,84%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 54,617 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: ΟΤΕ με 1.879.123 τεμάχια, Alpha Bank με 1.023.195, Κύπρου με 1.004.820 και Εθνική με 967.091 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: ΟΤΕ με 12,136 εκατ. ευρώ, Εθνική με 9,451, ΟΠΑΠ με 5,468 και Alpha Bank με 4,516 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 62,466 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα