Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Βέρνη
Ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι “δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ και τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας του έχουν αρθεί”, ανακοίνωσε χθες το ελβετικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το ηλεκτρονικό βραχιόλι που φορούσε ο σκηνοθέτης από τον Δεκέμβριο του 2009, οπότε και είχε τεθεί σε κατ? οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, αφαιρέθηκε χθες το απόγευμα, επεσήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης Εβελίν Βίντμερ – Σλουμπφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βέρνη. “Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση της Ελβετίας” να απορρίψει το αίτημά τους για έκδοση του Πολάνσκι, πρόσθεσε η υπουργός.
Από τη μεριά του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι “δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο” για την απόφαση αυτή της ελβετικής δικαιοσύνης.
Ο Γάλλος δικηγόρος του Πολάνσκι Ζορζ Κιζμάν δήλωσε “πολύ χαρούμενος και πολύ συγκινημένος” από την απόφαση. “Προφανώς είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ συγκινημένος, ως φίλος του Ρόμαν Πολάνσκι αλλά και επειδή πιστεύω ότι πέρασε ένα μαρτύριο”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο. “Αποτίω φόρο τιμής στην ελβετική δικαιοσύνη”, επεσήμανε.
Εξάλλου, τη χαρά τους για αυτή την απόφαση εξέφρασαν και οι γάλλοι υπουργοί Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν και Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
“Ο Ρόμαν Πολάνσκι θα μπορέσει επιτέλους να επανενωθεί με την κοινότητα των καλλιτεχνών που τον περιέβαλε με ζεστασιά και σεβασμό κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών μίας νομικής διαδικασίας κατά της οποίας είχαν υψώσει τη φωνή τους άνθρωποι όπως ο Μίλαν Κούντερα”, δήλωσε ο Μιτεράν σε ανακοίνωσή του.
Ο Κουσνέρ από την πλευρά του εξέφρασε τη “βαθιά του ανακούφιση” στην ελβετίδα ομόλογό του Μισελίν Καλμί – Ρέι.
“Ο μεγάλος Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης θα μπορέσει πλέον να συναντηθεί ελεύθερα με τους δικούς του ανθρώπους και να αφιερωθεί εξ’ ολοκλήρου στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες”, επεσήμανε ο Κουσνέρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα