Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ

Καμπάλα
Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη διπλή επίθεση που σημειώθηκε προχθές το βράδυ σε ένα αιθιοπικό εστιατόριο σε νότια περιοχή της Καμπάλα και σε μια λέσχη του ράγκμπι σε ανατολική συνοικία της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα ανακοίνωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Αμερικανός.
“Οι άνθρωποι που παρακολουθούν ποδόσφαιρο δεν μπορούν να μεταβληθούν σε στόχο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιοβερί Μουσεβένι όταν επισκέφθηκε έναν από τους χώρους της επίθεσης. “Εάν οι δράστες των επιθέσεων θέλουν να πολεμήσουν, ας επιτεθούν εναντίον στρατιωτών”, είπε.
Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες βράδυ την ευθύνη για τη διπλή επίθεση, ωστόσο η Αστυνομία τις συνδέει με τις απειλές που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα των σομαλών ισλαμιστών σεμπάμπ εναντίον των πληθυσμών της Ουγκάντα και του Μπουρούντι σε αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία των δύο χωρών στη Σομαλία. Ο πρόεδρος της Σομαλίας Σάριφ Σέιχ Αχμεντ καταδίκασε τις “διαβολικές” επιθέσεις της Καμπάλα.
Το “γεγονός ότι τα θύματα ψυχαγωγούνταν παρακολουθώντας τον τελικό αποκαλύπτει την αθλιότητα και τη διαβολικότητα των δραστών και την ανάγκη για την εξουδετέρωση όσων δεν σέβονται την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του σομαλού προέδρου.
“Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια θα ενισχύσει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Ουγκάντα και της Σομαλίας. Ούτε η περιοχή, ούτε η διεθνής κοινή γνώμη δεν θα ανεχθούν την προώθηση της ανασφάλειας”, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σαρίφ Σέιχ Αχμεντ δεν ελέγχει παρά λίγες συνοικίες της σομαλικής πρωτεύουσας και οφείλει την επιβίωσή της στην υποστήριξη της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (Amisom), η οποία απαρτίζεται κατά το ήμισυ από ουγκαντέζους στρατιώτες, απέναντι στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των ανταρτών σεμπάμπ που ελέγχουν την κεντρική και τη νότια Σομαλία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Τον αποτροπιασμό της για το τρομοκρατικό χτύπημα εξέφρασε η Διεθνής Κοινότητα. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής της Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε χθες τη “βαθιά της οδύνη” για τις επιθέσεις στην Καμπάλα, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ. “Αυτές οι δειλές επιθέσεις κατά αθώων πολιτών, που συγκεντρώθηκαν στη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, φανερώνουν τη σοκαριστική απαξία για την ανθρώπινη ζωή και τις βασικές κοινωνικές αξίες”, δήλωσε μέσω της εκπροσώπου της η Αστον. “Οι επιθέσεις δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Ουγκάντα να εδραιώσει την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή μέσω της συνεργασίας της με τη διεθνή κοινότητα”, είπε η εκπρόσωπος της Αστον, Αντζελα Φιλότε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε “θρασύδειλο” και “επονείδιστο” το διπλό βομβιστικό χτύπημα στην Καμπάλα, ενώ όπως επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Χάμερ, “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια τους ζητηθεί” από την κυβέρνηση της Ουγκάντα. Η Γερμανία καταδίκασε τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων μέσω του υπουργού εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. “Καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις φρικτές επιθέσεις. Δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει κανείς σε στυγερότητα την επίθεση σε ανθρώπους που απολαμβάνουν μία ειρηνική αθλητική εκδήλωση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα