Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Με δανεισμό επιχειρεί να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Δήμος Χανίων, έπειτα από τις περικοπές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στους πόρους των ΟΤΑ. Η απόφαση του Δήμου για
τη λήψη δανείου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται ήδη στην Περιφέρεια για έγκριση, ενώ για το θέμα αναμένεται η γνωμοδότηση του Κεντρικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στο μεταξύ, συνέδριο με θέμα τα οικονομικά των Δήμων προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο, δύο ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Χανίων κ. Βιρβιδάκης, αφού αναφέρθηκε στις σημαντικές περικοπές που έχει κάνει η κυβέρνηση στους πόρους των ΟΤΑ, είχε υπογραμμίσει για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου Χανίων ότι ο Αύγουστος “βγαίνει-δεν βγαίνει”.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι περικοπές της κυβέρνησης στους πόρους των ΟΤΑ “έρχονται μαύρες ημέρες για την αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτήν”.
“Αυτή είναι η πραγματικότητα”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι χωρίς να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προσδιορίζει την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) οι περικοπές ανέρχονται σε ποσοστό 35 με 40%.
“Είναι αδύνατον με την υπάρχουσα κατάσταση οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας να μπορέσουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μέχρι τέλος του χρόνου”, είπε ο κ. Βιρβιδάκης και συμπλήρωσε ότι κατά την τελευταία συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε τη δημιουργία δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μια – σε μηνιαία βάση – θα καταγράφει τα οικονομικά στοιχεία και η δεύτερη θα ασχοληθεί με τα οικονομικά του “Καλλικράτη”: “Έτσι, περιμένουμε την ολοκλήρωση κάποιων διαδικασιών και θα συναντηθούμε αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των δεδομένων με τον υπουργό Οικονομικών οπότε θα έχουμε την τελική συζήτηση”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βιρβιδάκης και πρόσθεσε: “Όπως φαίνεται τα νέα δεν θα είναι καλά, όπως δεν είναι και μέχρι τώρα, γι’ αυτό ως ΚΕΔΚΕ πήραμε κατ’ αρχάς την απόφαση δύο ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης να κάνουμε ένα συνέδριο με μοναδικό θέμα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Τον Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο φοβάμαι ότι εκατοντάδες Δήμοι στην Ελλάδα δεν θα έχουν πληρώσει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων”.
Ειδικότερα για τις περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση ο κ. Βιρβιδάκης επανέλαβε ότι ενώ το 2009 οι πόροι συνολικά της Αυτοδιοίκησης από τους ΚΑΠ ήταν πάνω από 3 δισ. ευρώ το 2010 είναι λιγότεροι από 2 δισ. ευρώ. Για τον πρόγραμμα “Θησέας” τόνισε ότι σταμάτησε, ενώ για τη ΣΑΤΑ σημείωσε ότι από ό,τι φαίνεται η Αυτοδιοίκηση θα λάβει τα μισά χρήματα.
Συνεχίζοντας εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί το σχέδιο “Καλλικράτης” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Φοβάμαι ότι το σκάφος της Αυτοδιοίκησης θα έχει βουλιάξει πριν φτάσει στον Καλλικράτη” και υπογραμμίζοντας ότι “από πλευράς κεντρικής εξουσίας δεν δίνονται εκείνες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα”.
ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Ερωτηθείς από τα “Χ.Ν.” ο κ. Βιρβιδάκης αν ο Δήμος Χανίων προσανατολίζεται στον δανεισμό για να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο που διαφαίνεται σχετικά με τη μισθοδοσία απάντησε: “Ο Δήμος Χανίων έχει πάρει απόφαση να πάρει δάνειο. Η απόφαση έχει σταλεί στην Περιφέρεια όπου εκεί κοσκινίζεται, μελετάται και ερευνάται. Οι πληροφορίες που έχουμε – αν είναι σωστές – είναι ότι στάλθηκε η απόφασή μας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει αν μπορούμε να πάρουμε το δάνειο… Δεν ξέρω τι θα γίνει με αυτή την ιστορία αλλα υπάρχει μια τεράστια καθυστέρηση”.
Ο κ. Βιρβιδάκης διευκρίνισε ακόμα ότι το δάνειο που ζητάται, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν – όπως είπε – και τα χρέη που δημιουργούνται από την άρνηση της κυβέρνησης να καταβάλει τους θεσμοθετημένους πόρους, ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι “αν προχωρήσουμε σε αυτό το δάνειο που είναι αναγκαίο από τις περικοπές που κάνει η κυβέρνηση θα επιβαρύνουμε πάρα πολύ λιγότερο τον Δήμο από ό,τι τον επιβάρυναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για τα δάνεια των οποίων έχουμε πληρώσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ”.
Παράλληλα, τόνισε ότι και κεντρικά η ΚΕΔΚΕ επιδιώκει, για το σύνολο των δήμων της χώρας, να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ: “Πήραμε χθες (σ.σ. προχθές) μια απόφαση για να κινηθούν καταρχάς οι διαδικασίες, αλλά αυτό αφορά τους Δήμους του “Καλλικράτη”, δεν αφορά το 2010″.

Για δημοτικές εκλογές

Με αφορμή την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Χανίων των κ.κ. Σκουλάκη και Αρχοντάκη ο κ. Βιρβιδάκης ρωτήθηκε και για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές: “Την υποψηφιότητά μου την έχω ανακοινώσει εδώ και 2 χρόνια και προχωράω κανονικά τις διαδικασίες. Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου και ο καθένας προσδιορίζει πότε θα κάνει τις κινήσεις του και πώς θα τις κάνει”, σχολίασε ο κ. Βιρβιδάκης και πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει το συνδυασμό του “όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Δήμαρχε, και η Ελλάδα με δανεισμό επιχείρησε να την περάσει τοσα χρόνια και είδες που φτάσαμε. Σοβαρέψου και κάνε καμμιά σωστή δουλειά, δε σε έχουμε εκεί πέρα για να παίρνεις δάνεια. Θα βάζαμε ένα χαμηλόμισθο για αυτή τη δουλεια, οχι εσένα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα