Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα, τις οποίες πραγματοποιεί η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), με χρηματοδότηση του Δήμου Χανίων. Στο μεταξύ, χθες, επανατοποθετήθηκε το μεταλλικό τμήμα του τρούλου του ναού, αφού προηγουμένως αντικαταστάθηκαν όλα τα φθαρμένα κομμάτια του.
Οπως ανέφερε ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, Μιχάλης Ανδριανάκης, ο τρούλος συντηρήθηκε και άλλαξε εξ ολοκλήρου ο εσωτερικός σκελετός του, ο οποίος είχε σκουριάσει: “Ήδη έχει επανατοποθετηθεί στη θέση του το λίθινο τμήμα του τρούλου, το οποίο ήταν επίσης σε κακή κατάσταση γιατί οι συνδετήρες μεταξύ των λίθων ήταν σιδερένιοι και είχαν διαβρωθεί. Το επόμενο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπιστούν τα στατικά προβλήματα στον περίδρομο της εκκλησίας και τα κονιάματα και έχουμε ήδη ξεκινήσει μια έρευνα για να βρούμε τα κατάλληλα πλακίδια, τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω στις κεκλιμένες επιφάνειες του τρούλου”.
Ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την επανατοποθέτηση του τρούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε: “Στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχουμε με την 28η ΕΒΑ είναι και οι παρεμβάσεις που γίνονται στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε και μια συνεργασία με τρία έργα στην παλιά πόλη: το παλιό Δημαρχείο, το κτήριο του Αγίου Τίτου και τα Νεώρια”.
Ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε ακόμα ότι οι εργασίες στην Αγία Μαγδαληνή δεν προχωράνε με τους ρυθμούς που θα ήθελε η δημοτική αρχή, ωστόσο, όπως είπε, αυτό οφείλεται στα προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των εργασιών: “Κάτω από αυτή τη λογική θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που είναι η παράταση που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο χθες (σ.σ. προχθές) ο ναός θα βρίσκεται στη μορφή που πρέπει να βρίσκεται και σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου θα είναι ένας σημαντικός χώρος αναψυχής και εκκλησιασμού στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας”, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης.

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα