Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Ενα σπάνιο χειρόγραφο κώδικα του 1595 μ.Χ. απέκτησε η Μονή Αγίας Τριάδος στο Ακρωτήρι Χανίων. Έκπληκτοι έμειναν ο Ηγούμενος και οι Πατέρες της Μονής Αγίας Τριάδος, όταν ο καθηγητής κ. Γεώργιος Εκκεκάκης από το Ρέθυμνο, κάτω από άκρα μυστικότητα και εντελώς αθόρυβα αποφάσισε να δωρήσει χειρόγραφο κώδικα του 1595 μ.Χ., 988 σελίδων, το οποίο είχε διακοσμήσει και χρονολογήσει ο ένας εκ των δύο κτητόρων της Μονής της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων Ιερεμίας και το οποίο αποτελεί τεράστιο πνευματικό κειμήλιο, το οποίο θα φιλοξενείται πλέον στο κειμηλιαρχείο της Μονής.
Σε δήλωση του ο κ. Εκκεκάκης στον Ηγούμενο και στην αδελφότητα της Μονής ανέφερε ότι παραδίδω αυτό το ιδιόγραφο του κτήτορος της Μονής σας μαζί με την οικογένειά μου ύστερα από τηλεφωνική πειστική επικοινωνία που είχαμε με τον π. Δαμασκηνό Λιονάκη, αδελφό της Μονής σας και παρότρυνση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Ευγενίου χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και με πολλή αγάπη.
Στη συνέχεια και με πολλή συγκίνηση ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης ευχαρίστησε τον κ. Εκκεκάκη εκ μέρους της αδελφότητος και τον χαρακτήρισε μεγάλο ευεργέτη της Μονής, ενώ του ζήτησε να πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση προς τιμήν του κάτι που αρνήθηκε λόγω της σεμνότητος του χαρακτήρος του και τόνισε την καθοριστική συμβολή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Ευγενίου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα δια την πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος.

Η εορτή της Παναγίας της Τριχερούσης

Στο μεταξύ, με κάθε επισημότητα και με την παρουσία πλήθος κόσμου, εορτάσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων η εορτή της Παναγίας της Τριχερούσης και των Αγίων Γερασίμου και Ακακίου των νέων Ασκητών.
Στον εσπερινό κατέφθασαν και συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Μονής Επανωσήφη Ηρακλείου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος με εξαμελή συνοδεία Πατέρων, ο οποίος και μίλησε με θέμα την Παναγία και πολλοί Πατέρες από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτμο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά προκειμένου να συμμετάσχουν στον εσπερινό και στη θεία λειτουργία που ιερούργησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε τη συγκινητική παρουσία πλήθους κόσμου που καταφεύγει στη χάρη της Παναγίας της Τριχερούσης, που εορτάζει στα Χανιά δεύτερη φορά μετά την εγκατάσταση της εικόνος στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος από το Άγιον Όρος, αλλά και των Οσίων Γερασίμου και Ακακίου των νέων ασκητών.
Να σημειωθεί ότι οι μοναχοί της Μονής Αγίας Τριάδος τελούν για τους προσκυνητές κάθε Κυριακή απόγευμα παράκληση στην Τριχερούσα και επίσης ότι ετοιμάζουν λατρευτικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση τετρακοσίων ετών από την ίδρυση της Μονής τους με την παρουσία πολλών πνευματικών εκκλησιαστικών προσώπων της Ορθοδοξίας και του πνεύματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα