Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Θερινοί διαλογισμοί (1)

Η πολιτική ηγεσία, κυβερνητική και αντιπολιτευόμενη διαλογίζεται. Ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο πλαίσιο του 13ου «Συμποσίου της Σύμης» που άρχισε προχθές στον Πόρο, μίλησε με θέμα «Πρόσω ολοταχώς. Ιδέες προόδου για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο» το οποίο αποτελεί το περιεχόμενο της συνάντησης των σοσιαλιστών σ΄αυτό το νησί του Αιγαίου και, αυτή την περίοδο, κεντρικό προβληματισμό όλων των προοδευτικών διανοουμένων του κόσμου. Στις εργασίες του συνεδρίου παρευρίσκονται σπουδαίες παγκόσμιας εμβέλειας πολιτικές και οικονομικές προσωπικότητες, όπως ο νομπελίστας φίλος του κ. Παπανδρέου κ. Στίγκλιτς, ο καθηγητής Οικονομικών κ. Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, η γνωστή αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυρία Κάθριν Αστον. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών, συνεπώς όπως είπε, δεν μπορεί το ξεπέρασμά της να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Αν και η αναφορά αυτή χρειάζεται πολλή κουβέντα για να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση του (καταναγκαστικά, λόγω Μνημονίου όπως απολογείται ο ίδιος) ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι, η έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Προσδίνοντας μάλιστα στην ομιλία του μια καθαρά σοσιαλιστική θέση, πρόσθεσε στις επισημάνσεις του ότι η οικονομική κρίση προήλθε από τις ανισότητες, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, την ανυπαρξία διαφάνειας και τη μεγάλη διαφθορά. Ερμηνεύοντας την αναφορά του Πρωθυπουργού στη μη περικοπή των κοινωνικών δαπανών, κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούσαν ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα υπάρξει ειδική μνεία σε μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων από τα όσα έχει υποστεί από την εφαρμογή του μνημονίου. Να το ευχηθούμε?

Θερινοί διαλογισμοί (2)

«Η Κεντροδεξιά σήμερα: Από την ιδεολογική δικαίωση στην πολιτική κυριαρχία». Αυτός είναι ο τίτλος της προχθεσινής ομιλίας (επιστημονικής φαντασίας, την περιγράφει το Βήμα!) του κ. Αβραμόπουλου στην Κύπρο, η οποία έγινε στη Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Βέβαια ο τίτλος της ομιλίας, αν δεν πρόκειται για ελεύθερη απόδοση στην νεοδημοκρατική γλώσσα της Σαιξπηρικής κωμωδίας «Όνειρο θερινής νύκτας» δημιουργεί απορίες στον μέσου επιπέδου ακροατή, για ποια ιδεολογική «δικαίωση» και ποια πολιτική «κυριαρχία» μιλάει ο διπλωμάτης κ. Αβραμόπουλος. Ασκούμενος στα πολιτικά ακροβατικά επί σειρά ετών, ενδέχεται να θεωρεί ότι η «δικαίωση» και η «κυριαρχία» της Ν.Δ. ως Κεντροδεξιάς, έγκειται στο ότι κατάφερε να πετάξει από πάνω της τα αναμμένα κάρβουνα της ελληνικής οικονομίας αναγκάζοντας το ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στο ΔΝΤ ως τον μεγαλύτερο? «ψήστη» της παγκόσμιας οικονομίας. Μπορεί ο Ελληνικός λαός να φιλοδώρησε την ΝΔ με την μεγαλειώδη ήττα (ποσοστό 10% κάτω από το ΠΑΣΟΚ) αλλά ο μέγας Δημήτριος, μέσα στην καλή χαρά από την αντιπροεδροποίησή του, ενώ το κόμμα του κάνει απόξεση του πάτου της δεξαμενής από την οποία αντλούσε ψήφους, μιλά για νίκες και δικαιώσεις, χωρίς να εξηγεί αν αναφέρεται στο κόμμα ή στον εαυτό του. Θα μου πείτε ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στα δεξιά του πολιτικού σκηνικού: ο καθένας και πάνω του?! Και έχετε δίκιο.

Θερινοί διαλογισμοί (3)

Μπορεί σε αρκετά μου σχόλια να έχω ψεγαδιάσει τον ΣΥΝ για κάποιες θέσεις του, ερμηνείες σε γεγονότα και για έλλειψη προθυμίας συνεργασίας με την κυβερνητική πλειοψηφία σε ώρες – κατά την εκτίμησή μου, ανάγκης – αλλά η τελευταία του επιλογή για τον θερινό πολιτικό διαλογισμό της νεολαίας του, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Πιστεύω ότι η επιλογή της Κισάμου, ιδιαίτερα της περιοχής των Νοπηγείων για το θερινό Κάμπινγκ της νεολαίας του ΣΥΝ, το οποίο θα γίνει σε λίγες ημέρες, σε οργανωμένο κάμπινγκ της ανατολικής πλευράς του κόλπου Μυρτίλου, είναι μια από τις πιο σωστές επιλογές του. Γιατί; Διότι, πρώτον, πάει κόντρα σε μια κακή συνήθεια που έχουν οι οργανωτές τέτοιων συναντήσεων να τις «εξορίζουν» στις πιο άγριες άκρες της ελληνικής φύσης, όπου εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να ζήσει φυσιολογικά κάποιος? φυσιολογικός άνθρωπος, ενώ υποτίθεται ότι η συνάντηση αποβλέπει στην μελέτη προβλημάτων του απλού πολίτη και όχι της? «κολισαύρας» (και ας μη ξεσηκωθούν τώρα οι οικολόγοι) και δεύτερον επειδή διάλεξαν μια εξαιρετικά όμορφη και ενδιαφέρουσα γωνιά της Κρήτης. Καλώς να έλθουν και να καλοπεράσουν.

AΕΣ

Ο οδηγός ξενοδοχείων – δωματίων Ν. Χανίων

Οπωσδήποτε πολύ εξυπηρετικό το γραφείο πληροφοριών που λειτούργησε και εφέτος η Νομαρχία μας στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”. Το έντυπο όμως μεγάλου σχήματος που αναφέρεται στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Νομό Χανίων δεν νομίζω να προσφέρει και πολλά πράγματα στην σχετική πληροφόρηση, κατά την άποψη μου, γιατί:
Πέρα από τις πληρωμένες, ασφαλώς, κατατοπιστικές καταχωρήσεις ξενοδοχείων όλα τα άλλα, ξενοδοχεία και δωμάτια, αποτελούν ένα συνονθύλευμα που δεν πληροφορεί για τίποτα.
Για ποιο λόγο υπάρχει ο χάρτης των δήμων, που άλλωστε καταργούνται σύντομα και τι ενδιαφέρει τον επισκέπτη, Έλληνα ή αλλοδαπό, η ονομασία και η περιφέρεια του δήμου όταν δεν αναγράφονται τα χωριά κ.λπ. Αν θελήσει κάποιος π.χ. να αναζητήσει δωμάτιο στον Ομαλό, πού θα γνωρίζει όλα τα αναφερόμενα τηλέφωνα; Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο στον Δήμο Νέας Κυδωνίας, Βάμου, Ιναχωρίου, Πελεκάνου κ.λπ. Εκεί θα πρέπει να καλεί για πολλές ώρες τα τηλέφωνα για να εξακριβώσει πού αντιστοιχεί το καθένα. Και στον Δήμο Σφακίων ακόμη, που τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα, αν θελήσει να μείνει στην Ίμβρο π.χ. θα πρέπει να καλέσει όλους τους αριθμούς. Οι πληροφορίες αυτές δίδονται όχι με αναγραφή κατά δήμους αλλά κατά πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και τουριστικές περιοχές ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης που θα ψάξει.
Επίσης στον χάρτη δεν υπάρχει καν υπόμνημα και τα χονδρά μαυριδερά στίγματα που προφανώς αναφέρονται στο μονοπάτι Ε4 καλύπτουν το οδικό δίκτυο. Ακόμη, στις σειρές όπου αναφέρεται ο Ορειβατικός Σύλλογος θα μπορούσε να προστεθεί στην Ορειβασία και η Αναρρίχηση, Σπηλαιολογία, Χιονοδρομία, Κανυονιγκ κ.λπ. και ότι υπάρχουν στην δικαιοδοσία του τέσσερα ορεινά καταφύγια αφού στον χάρτη που αναφέρονται δεν υπάρχει υπόμνημα να εξηγεί την ύπαρξή τους

Αντ. Πλυμ.

Πάλι από
την Κρήτη
θα πάρουν…

Στα “Χ.Ν.” της Δευτέρας 5 Ιουλίου διαβάσαμε την συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κ. Γιάννη Τσιπουρίδη προς τον Γιώργο Γεωργακάκη. Πολλά καλά είπε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι περιζήτητες παντού. Σε ερώτημα του κ. Γεωργακάκη αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο της εταιρείας για την Κρήτη η απάντηση όπως αναγράφεται ήταν: “Έργα υπάρχουν πολλά σε σχεδιασμό. Υπάρχουν έργα τα οποία έχουν μέσα τη σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Αν γίνει αυτό η Κρήτη μπορεί να δώσει απίστευτη ενέργεια”.
Και πιο κάτω είπε: “Αν γίνει αυτό θα μπορέσει να δώσει η Κρήτη Πράσινη ενέργεια προς την Ελλάδα και γιατί όχι και προς την υπόλοιπη Ευρώπη”.
Δηλαδή η Κρήτη πάλι θα δώσει και ζήτημα είναι αν θα πάρει τίποτα γι’ αυτό. Δίδει τις εισπράξεις όλες σχεδόν της Σαμαριάς και η Σαμαριά δεν έχει χρήματα να προσλάβει φύλακες κ.λπ.
Δίνει από ένα σωρό άλλες πηγές και ποτέ δεν πήρε ό,τι της αναλογεί.
Ως πότε όμως;

Α.Π.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα