Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
Εικονική η μείωση του ελλείμματος
ΑθHνα
Την εκτίμησή του ότι η μείωση του ελλείμματος είναι «εικονική» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε ότι “το έλλειμμα, παρά την υστέρηση των εσόδων, εμφανίζεται αισθητά μειωμένο, αυτή, όμως, η μείωση είναι εικονική, αφού μόνο από τα συνοπτικά, δημοσιευμένα στοιχεία, οι επιστροφές φόρων εμφανίζονται μειωμένες κατά, περίπου, 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται μειωμένες κατά, περίπου, 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. εμφανίζονται μειωμένες κατά, περίπου, 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι”. Αναφορικά με τα καθαρά έσοδα, ο βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: “Το 1ο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 13,7% (κι ενώ ο προηγούμενος στόχος ήταν για αύξηση 11,7%). Μάλιστα, η αύξηση των εσόδων τον Ιούνιο ήταν 2,3%. Επιπλέον, τα έσοδα, χωρίς την επιστροφή φόρων, παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% το 1ο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το περυσινό, έναντι στόχου για αύξηση κατά 12,7%”. Ακολούθως, ο Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι “έχουμε μια ενδεικτική, από τα προσωρινά στοιχεία, εικονική μείωση του ελλείμματος κατά, περίπου, 3,6 δισ. ευρώ”.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
“Μυστική” συνάντηση Προβόπουλου στην Αγκυρα

Αγκυρα
Για «μυστική» συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου, στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο του τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου Τραπεζικού Ελέγχου, Τεβφίκ Μπιλγκίν, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της, η τουρκική εφημερίδα Sabah. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση έγινε πριν από 10 ημέρες. Η εφημερίδα γράφει πως αν και υπήρξε η πληροφορία ότι ο κ. Προβόπουλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, τελικά έγινε συνάντηση μόνο με τον κ. Μπιλγκίν. Το τουρκικό Κρατικό Συμβούλιο Τραπεζικού Ελέγχου είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη «εθιμοτυπική». Στο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας γίνεται αναφορά σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχε γραφτεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες «το προηγούμενο διάστημα αξιολογήθηκε από τη διοίκηση της [σ.σ. Εθνικής Τράπεζας] το ενδεχόμενο συνδυασμένων πράξεων, όπως μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ μαζί με πώληση του 30% της τουρκικής Finansbank, που πιθανώς να απέδιδε άλλα τόσα».

ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τη δημοσιονομική διαχείριση

ΑθHνα
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη», με το οποίο αναμορφώνεται η διαδικασία κατάρτισης και ελέγχου του προϋπολογισμού, προβλέποντας για το τελευταίο και συμμετοχή της Βουλής.
Έχοντας υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζήμας, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στις «υπερεξουσίες» που δίνει στον υπουργό Οικονομικών το άρθρο 3 του νομοσχεδίου (δεκαεπτά ρητές αρμοδιότητες).
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑ.Ο.Σ. παρατήρησε πως ο υπουργός Οικονομικών γίνεται «υπερτσάρος», ενώ για «ενός ανδρός αρχή» έκανε λόγο και ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται υπερυπουργείο, αλλά συγκεντρώνεται η εποπτεία σε ένα Υπουργείο για να μπορούν να ελεγχθούν οι δαπάνες.
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των άρθρων στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει, όπως καταψήφισε και επί της αρχής.
Σημειώνεται επίσης η επιμονή του Δ. Παπαδημούλη, να προβλεφθεί η δυνατότητα της Βουλής να τροποποιεί τον προϋπολογισμό, ακόμα και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ουδετερότητας (οι όποιες αυξήσεις κονδυλίων σε έναν τομέα, να ισοσκελίζονται με μειώσεις σε κάποιον άλλο) -πρόταση με την οποία δήλωσε πως συμφωνεί και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Εκ μέρους του Φ. Σαχινίδη, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση -ενώ η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου, υπενθύμισε παρεμβαίνοντας πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, που πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα