Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ MOODY?S
Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας
Αθήνα
Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody?s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά δυο βαθμίδες, από ΑΑ2 σε Α1, λόγω των ακόμα σχετικά μικρών προοπτικών ανάπτυξης και μιας επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.
O οίκος Moody?s τόνισε ότι περιμένει μια επιδείνωση “για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμα” των παραμέτρων του χρέους, το ύψος του οποίου σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 90% πριν σταθεροποιηθεί.
Ο οίκος Moody?s τόνισε ότι εξακολουθεί “να ανησυχεί από τη δυναμική της ανάπτυξης της χώρας μεσοπρόθεσμα”.

Ποτοποιία Μεταξά: Κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ

Αθήνα
Η εταιρεία Σ. & Η. & Α. Μεταξά, διάδοχος της ιστορικής ποτοποιίας που ιδρύθηκε το 1888 και ελέγχεται πλέον από πολυεθνικό όμιλο, κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 7,16 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 1.4.2009 – 31.3.2010.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 27,68 εκατ. ευρώ, από 30,37 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 8,9% σε ποσοστό και κατά 2,69 εκατ. ευρώ σε αξία.
Ωστόσο, το μεικτό περιθώριο βελτιώθηκε, λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής, οδηγώντας τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 12,75 εκατ. ευρώ έναντι μεικτών κερδών 12,69 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+0,5%). Συγκεκριμένα, αυξήθηκε από το επίπεδο του 41,8% την προηγούμενη χρήση, στο 46,1%.
Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο των δαπανών διοικητικής λειτουργίας και διαθέσεως, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων να περιοριστούν στο επίπεδο των 7,71 εκατ. ευρώ, από 7,85 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (-1,8%).
Τα κέρδη προ φόρων, μετά τον συνυπολογισμό των χρηματοοικονομικών και των ανόργανων εσόδων και εξόδων, ήταν ύψους 7,16 εκατ. ευρώ έναντι 8,04 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, μειωμένα κατά 11%.
Η επιχείρηση, η οποία προμηθεύεται το μπράντι “Μεταξά” από συγγενική ελληνική εταιρεία, που έχει αναλάβει την παραγωγική δραστηριότητα, ασκεί εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διανέμει στον μέτοχό της πολυεθνικό όμιλο μέρισμα συνολικού ύψους 6,40 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης και προηγούμενων χρήσεων. Το εν λόγω μέρισμα είναι κατά 64% μεγαλύτερο από εκείνο που είχε διανείμει έναν χρόνο πριν.

Ridenco: Μη διανομή μερίσματος
Αθήνα
Τη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη χρήσης 2009 αποφάσισε η α? επαναληπτική ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ριντένκο Ανώνυμος Εμπορική & Συμμετοχική Εταιρεία (Ridenco) που πραγματοποιήθηκε προχθές.

MIG: Αποκατάσταση πυρόπληκτων ελαιώνων

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “Νέοι Ελαιώνες”, το οποίο η Marfin Investment Group (MIG) χρηματοδότησε με 9,3 εκατ. ευρώ, με στόχο την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων ελαιώνων της Πελοποννήσου.
Οπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, η MIG σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), στην οποία μετέχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι σύνδεσμοι του κλάδου ίδρυσαν τους “Νέους Ελαιώνες – Σύμπραξη για την ανασύσταση των πυρόπληκτων ελαιώνων” μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ανέλαβε να αντικαταστήσει με δενδρύλλια ελιάς τους καμένους ελαιώνες των πυρόπληκτων παραγωγών. Η παράδοση των δενδρυλλίων από τους “Νέους Ελαιώνες” στους παραγωγούς έχει ολοκληρωθεί στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αχαΐας και Εύβοιας. Περίπου 1.450.000 δενδρύλλια ελιάς φυτεύτηκαν στους επτά πυρόπληκτους νομούς στους οποίους οι καλλιέργειες είχαν καταστραφεί στις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Δυναμική αντίδραση

Η επιτυχημένη έκδοση εντόκων γραμματίων έδωσε την αφορμή για έντονη ανοδική κίνηση στη χρηματιστηριακή αγορά χθες. Πρωταγωνιστής της δυναμικής αντίδρασης αναδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ υπήρξαν, σύμφωνα με χρηματιστές αγορές από ξένους για τραπεζικές μετοχές. Θετικό είναι και το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από αύξηση του όγκου των συναλλαγών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.567,48 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 39,90 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,61%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 750,75 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,14%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.810,23 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 2,19%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 302,50 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,28%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.709,15 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,99%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.998,81 μονάδες, με άνοδο 3,03%.
Συνολικά, 128 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 48 πτωτικά και 46 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές : Κλωνατέξ(πο) +16,67%, Intralot +10,03%, ΑΝΕΚ(πο΄96) +10,00% και Ελεύθερη Τηλεόραση +9,43%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ευρωσυμμετοχές -14,29%, Interfish -13,79%, PC Systems -9,09% και Centric -8,82%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 127,210 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alpha Bank με 5.316.989 τεμάχια, Εθνική με 2.479.228, MIG με 2.640.082 και Κύπρου με 1.727.839 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 35,508 εκατ.ευρώ, Alpha Bank με 24,037, ΟΤΕ με 8,406 και ΟΠΑΠ με 7,350 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,200 δισ. ευρώ.

ΛΟΓΩ ΥΦΕΣΗΣ
Εκτίναξη
ελλειμμάτων
Βρυξέλλες
Η ΕΕ ξεκίνησε χθες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος άλλων τεσσάρων χωρών, της Κύπρου, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Βουλγαρίας, αυξάνοντας έτσι σε 24 το συνολικό αριθμό των κρατών σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία αυτή.
«Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία», κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin) στις Βρυξέλλες, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβεί σε συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτές οι τέσσερις χώρες προστίθενται στον κατάλογο των 20 χωρών σε βάρος των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.
Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και Σουηδία – Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών αυτών.
Οι διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα έχουν στόχο χώρες που το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΑΠΟ ΤΟ 2011
Στην Ευρωζώνη
η Εσθονία
Βρυξέλλες
Η Εσθονία έλαβε, χθες Τρίτη, την τελική έγκριση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την ένταξή της στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ ορίστηκε και η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της σε σχέση με το ευρώ.
Η Εσθονία θα γίνει το 17ο μέλος της ευρωζώνης, αφού πληροί τους όρους σε σχέση με τον πληθωρισμό, το χρέος, το έλλειμμα, αλλά και τη νομισματική σταθερότητα. Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν επίσης ότι 1 ευρώ θα αντιστοιχεί με 15,6466 κορώνες Εσθονίας, ισοτιμία μετατροπής που είχε «κλειδώσει» εδώ και καιρό.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΕΕ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ
Επιμορφωτικά σεμινάρια
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης υπενθυμίζει ότι η διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων για την απόκτηση αδείας ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού Β τάξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2515/1997 και του Π.Δ. 340/1998, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 17 του Ν 3470/2006, ως ακολούθως:
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2010
Δικαίωμα συμμετοχής στα επιμορφωτικά σεμινάρια έχουν:
α) τα μέλη του ΟΕΕ, οι οποίοι έχουν διετή προϋπηρεσία ως λογιστές φοροτεχνικοί Γ τάξεως, β) οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογιστικής των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ, οι οποίοι έχουν τετραετή προϋπηρεσία ως λογιστές φοροτεχνικοί Γ’ τάξεως, γ) οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομίας των ΤΕΙ, οι οποίοι έχουν τριετή προϋπηρεσία ως λογιστές φοροτεχνικοί Γ’ τάξεως.
Σημειώνεται ότι ο απαιτούμενος χρόνος άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού για τους κάτοχους αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου στη Λογιστική – Ελεγκτική, Εσωτερικό Έλεγχο. Κοστολόγηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων μειώνεται για χρόνο ίσο προς τη διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του τίτλου τους με τη προϋπόθεση ότι αποκτήθηκε στο εν λόγω χρονικό διάστημα Οι αιτήσεις συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά Οα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους στα γραφεία των εδρών του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Κρήτης Μυλωνογιάννη 15 2oς όροφος, μέχρι 8 Σεπτεμβρίου ήμερα Τετάρτη. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Π Τ . 28210 94505-28210 76186 και στην ιστοσελίδα του ΟΕΕ. www.oe-e.gr

Πλήρης διαφάνεια στα stress
tests των Τραπεζών
Βρυξέλλες
Την ανάγκη να δημοσιοποιηθούν πλήρως τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών Τραπεζών επεσήμανε ο Όλι Ρεν, εξηγώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο. «Φυσικά, ταυτόχρονα τα κράτη – μέλη πρέπει να έχουν προετοιμάσει χρηματοοικονομικά εργαλεία σε εθνικό επίπεδο σε περίπτωση που υπάρξουν περιοχές αδυναμίας στον τραπεζικό κλάδο», συνέχισε.
Σε κάθε περίπτωση ο Φινλανδός επίτροπος δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των stress tests και της αντοχής που αναμένεται να δείξει συνολικά ο κλάδος.
Τα stress tests θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).
Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων για τα tests. Μεταξύ των τραπεζών αυτών είναι και έξι ελληνικές, καθώς και δύο κυπριακές.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 23 Ιουλίου.

“Διεθνές ολιγοπώλιο”
των οίκων αξιολόγησης
Παρίσι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επέκρινε το «ολιγοπώλιο» των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα Liberation και τάχθηκε, έμμεσα, υπέρ της δημιουργίας ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού οίκου.
«Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μην συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων», είπε στη γαλλική εφημερίδα, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.
Οι τρεις μεγάλοι οίκοι (Fitch, Standard and Poor?s και Moody?s) επικρίθηκαν έντονα από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007 και ακόμη, πολύ πρόσφατα με τις επιθέσεις τους όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα», επισήμανε ο κ. Τρισέ.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, πρότεινε στις αρχές Μαΐου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου, ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα κρατικά χρέη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, όπως και η γερμανική με τη γαλλική κυβέρνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα «εργαστεί από κοινού με τη Γαλλία» για να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια «διάσπαση του ολιγοπωλίου των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης».

Αιχμηρή παρέμβαση για
τους χειρισμούς της ΤτΕ

Αθήνα
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων αναφορικά με τους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στο θέμα των ανοικτών πωλήσεων κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου.
Ολόκληρη η ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:
«Με βάση τις απαντήσεις και τα έγγραφα που κατατέθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Ερώτηση 10403/624/19.05.2010 που υποβλήθηκε στην Ελληνική Βουλή, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Το ζήτημα που θέσαμε με την ερώτησή μας είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να σκιαμαχεί κανείς και να αναλώνεται σε λεκτικά παιχνίδια και πολύ περισσότερο να προσπαθεί να παραπληροφορήσει τη Βουλή, καταθέτοντας στοιχεία διαφορετικά από αυτά τα οποία ζητήθηκαν.
Η ΤτΕ για να στηρίξει την θέση της και την πρακτική που ακολούθησε, ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας και η διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο απλώς διευκολύνει τις συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων και δεν συνδέεται με την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της ελληνικής οικονομίας, μας παρέχει στοιχεία από 1.11.2009 μέχρι 14.5.2010».

Ερώτηση για την καταβολή
κονδυλίων στους ΟΤΑ

Αθήνα
Στην οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ αναφέρεται ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.
Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους Δήμους. «Σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση ή λύση για το τι μέλλει γενέσθαι με την απόδοση της φετινής -ήδη μειωμένης κατά 35% με βάση τον προϋπολογισμό- τακτικής επιχορήγησης των δήμων.
Ήδη, αρκετοί δήμοι της χώρας, δεν έχουν καταβάλει τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα και ακόμη περισσότεροι δυσκολεύονται να καταβάλλουν το πετσοκομμένο δώρο», σημειώνει.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούση αν και πότε προτίθενται να εκδώσουν την προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα