Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΟ “ΑΜΑΛΘΕΙΑ”

Γάζα
Το αργότερο μέχρι τα ξημερώματα αναμενόταν να φτάσει στα ανοιχτά της Γάζας το πλοίο “Αμάλθεια”, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λιβύη στα αποκλεισμένα Παλαιστινιακά εδάφη.
“Οι Λίβυοι και το πλήρωμα επιμένουν να φτάσουν απ? ευθείας στη Γάζα”, δήλωσε χθες ο Τζαμάλ αλ-Χόνταρι, ο επικεφαλής στη Γάζα της Λαϊκής Επιτροπής κατά της Πολιορκίας.
Οι προσπάθειες του Ισραήλ να ασκήσει διπλωματική πίεση στους οργανωτές και να τους κάνει να κατευθύνουν το πλοίο στο αιγυπτιακό λιμάνι αλ-Αρίς ή στο νότιο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ “απέτυχαν”, δήλωσε ο αλ-Χόνταρι. “Οι ισραηλινές απειλές για να σταματήσει το λιβυκό πλοίο είναι εντελώς απαράδεκτες”, τόνισε.
Ο Αλ-Χόνταρι δήλωσε πως η οργάνωσή του συντονίζει δεκάδες άλλες αποστολές ακτιβιστών από διάφορες χώρες που επιδιώκουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.
Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει την απόπειρα να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας “άχρηστη πρόκληση”.
“Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, στείλαμε διπλωματικά μηνύματα σε χώρες εξηγώντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να περάσει είτε από το λιμάνι Ασντόντ είτε από την Αίγυπτο και ότι ουδείς θα πρέπει να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό”, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.
“Φυσικά αυτή τη φορά, η προσπάθεια να σπάσει ο αποκλεισμός μοιάζει ακόμη περισσότερο παράλογη, τώρα που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός σε οτιδήποτε μπαίνει στη Γάζα”, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε στις προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για την περίπτωση που οι οργανωτές αποπειραθούν να σπάσουν τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.
Το πλοίο έχει ναυλωθεί από την Ένωση Καντάφι για τη Διεθνή Φιλανθρωπία και Ανάπτυξη, της οποίας ηγείται ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο δευτερότοκος γιος του λίβυου ηγέτη. Η βοήθεια που μεταφέρει το πλοίο περιλαμβάνει σάκους με σιτάρι, αλεύρι, αραβόσιτο, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, τοματοπολτό, γάλα και φυτικό λάδι, τα οποία προσέφεραν ελληνικές εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Το μήκους 92 μέτρων πλοίο έχει 12μελές πλήρωμα από την Αϊτή, την Ινδία και τη Συρία, ενώ ο καπετάνιος είναι κουβανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο Αμάλθεια είναι από τη Λιβύη, εκτός από έναν Νιγηριανό, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό.
Το με σημαία του Μόλδοβα πλοίο “Αμάλθεια”, που μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και 12μελές πλήρωμα, καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, απέπλευσε το απόγευμα του Σαββάτου από την Ελλάδα.
ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ
Στον δρόμο για τη Γάζα βρίσκεται και μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που οργανώθηκε από τα εργατικά σωματεία της Ιορδανίας.
«Η βοήθεια αποτελεί μία συμβολική έκφραση της αποφασιστικότητας του λαού της Ιορδανίας να υποστηρίξει τον πολιορκημένο λαό της Γάζας», δήλωσε ο πρόεδρος των εργατικών συνδικάτων Άχμαντ Αρμούτι στην ομιλία του την ώρα της αναχώρησης της αυτοκινητοπομπής.
«Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει το ξεκάθαρο μήνυμα από ολόκληρο τον λαό της Ιορδανίας ότι αρνούμαστε την κατοχή, δεν θα παραδοθούμε και θα υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό μέχρι τέλους», πρόσθεσε.
Η αυτοκινητοπομπή, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα, τρόφιμα και υλικά οικοδομών στη Λωρίδα της Γάζας, αποτελείται από περίπου 25 οχήματα, ενώ παίρνουν μέρος 150 ακτιβιστές από τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ιορδανίας.
Το κομβόι αναμένεται να φτάσει μέχρι το λιμάνι της Ιορδανίας Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα απ? όπου θα περάσει με πλοίο στην αιγυπτιακή πόλη Νουέιμπα. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει από ξηράς προς το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανικών της Ιορδανίας Ουαέλ Σάκα δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ακόμα απαντήσει στην επιστολή του Συνδέσμου με την οποία ζητούν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα. Πάντως υπογράμμισε ότι το ταξίδι θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τη θέση του Κάιρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα