Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος στον νέο Δήμο Πλατανιά ανακοίνωσε χθες και επίσημα ο νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων, Γιώργος Αγοραστάκης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο Πλατανιά, ο κ. Αγοραστάκης επεσήμανε ότι «οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2010 δίνουν την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στην περιοχή, για την ανάδειξη μιας ικανής Δημοτικής Αρχής με στόχους και σχέδιο, με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη, που θα ενώσει και θα αξιοποιήσει τις δυνάμεις της περιοχής, χωρίς κομματικά στεγανά, περιχαρακώσεις, με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο του νέου Δήμου και των ανθρώπων του. Μ? αυτές τις διαπιστώσεις και τις σκέψεις, έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών του εγχειρήματος, με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόκληση των καιρών και απευθύνομαι σε όλες και όλους τους δημότες του Δήμου Πλατανιά και τους γνωστοποιώ την απόφασή μου να είμαι παρών στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου ως υποψήφιος δήμαρχος», τόνισε ο κ. Αγοραστάκης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μαζί με τους συνεργάτες μου ξεκινάμε τη δημιουργία ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης στον νέο Δήμο και καλούμε τους ενεργούς πολίτες της περιοχής, τα καταξιωμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και επαγγελματικών οργανώσεων, τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, τους νέους και τις νέες να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία μας και να συμμετάσχουν ενεργά τόσο στη διαμόρφωση του δημοτικού μας προγράμματος όσο και στη συγκρότηση του συνδυασμού μας που θα τεθούν στην κρίση των δημοτών στις εκλογές».
Ο κ. Αγοραστάκης σημείωσε ότι «δημιουργούμε την ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Θέτουμε τις βάσεις για μια νέα συλλογικότητα, που θα ενώσει τον Δήμο και τους ανθρώπους του και με ευθύνη θα παλέψει μαζί τους τις δύσκολες καταστάσεις που διαμορφώνονται. Όπλα μας είναι η γνώση και η εμπειρία, η αφοσίωση στην αυτοδιοίκηση, η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων, η διάθεση μας για ευρείες συνεργασίες με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της περιοχής μας, η αγωνιστικότητα και η ασυμβίβαστη θέληση μας να δούμε τον νέο Δήμο Πλατανιά πολύ, πάρα πολύ μπροστά, όπως του αξίζει».
Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο κ. Αγοραστάκης υπογράμμισε ότι «οι δημοτικές εκλογές του 2010 σηματοδοτούν την έναρξη μια νέας εποχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης”, σε συνδυασμό με τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται, διαμορφώνουν μια τελείως διαφορετική κατάσταση και στην Αυτοδιοίκηση. Στον Νομό Χανίων με τον «Καλλικράτη» δημιουργήθηκε ο νέος Δήμος Πλατανιά με τη συνένωση των νυν Δήμων Βουκολιών, Κολυμπαρίου, Μουσούρων και Πλατανιά που είναι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος του Νομού. Περιλαμβάνει 51 τοπικές κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 18.622 κατοίκους. Στον νέο Δήμο Πλατανιά όπως και σ? όλους τους Δήμους η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει σε τίποτα μ? αυτήν που υπάρχει σήμερα στην αυτοδιοίκηση. Ο νέος Δήμος θα βρεθεί μπροστά σε γενικευμένα ζητήματα και προβλήματα στο χώρο του που είναι άλλης κλίμακας μ? όσα αντιμετώπιζαν οι συνενούμενοι δήμοι».
Ο κ. Αγοραστάκης επεσήμανε ότι «η μικροκομματική πεπατημένη του παρελθόντος στις νέες συνθήκες είναι όχι απλώς ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη. Μόνο μια πραγματικά ανεξάρτητη Δημοτική Αρχή, με σχέδιο, στόχους και πολιτικές, μπορεί να κάνει την υπέρβαση του παρελθόντος, μπορεί να ενώσει και να ενεργοποιήσει την κοινωνία, μπορεί να δώσει συνολικές λύσεις και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είναι μπροστά».
Παράλληλα, τόνισε ότι «σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής στενότητας, ο ορατός κίνδυνος που υπάρχει είναι η αναβίωση των τοπικισμών, των εσωτερικών συγκρούσεων, η επικράτηση των ισχυρότερων και η εγκατάλειψη – περιθωριοποίηση των μικρότερων και των ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών. Η συνοχή και η ενότητα του νέου Δήμου αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί μια από τις πρώτες πολιτικές προτεραιότητες και η οποία πρέπει να διασφαλιστεί από την αρχή».
Ο κ. Αγοραστάκης ανέφερε, ακόμη, ότι «ο νέος Δήμος Πλατανιά έχει σημαίνοντα ρόλο στην οικονομία του Νομού Χανίων. Η οικονομία του βασίζεται σε δύο βάθρα, στον τουρισμό και την γεωργία. Περιλαμβάνει την τουριστική παράκτια περιοχή και την αγροτική και ορεινή ενδοχώρα. Κάθε περιοχή όπως και κάθε οικονομικός τομέας έχει διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα. Και οι δυο τομείς έχουν μεγάλες δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης τις οποίες ο νέος Δήμος μπορεί και πρέπει να ενεργοποιήσει με κατάλληλες πολιτικές, με σχεδιασμό και συλλογική δουλειά. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις της περιοχής, το πλούσιο επιστημονικό προσωπικό, οι καταξιωμένοι υπηρέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης, η εμπειρία του προσωπικού των μέχρι σήμερα Δήμων και των υπηρεσιών τους».
Ο κ. Αγοραστάκης επεσήμανε πως «δεν μας διαφεύγει ότι σε συνθήκες κρίσης, ύφεσης και σκληρών οικονομικών μέτρων, όλες οι εξαγγελίες και οι καλύτερες των προθέσεων μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη. Μεταξύ των οικονομικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί (μνημόνιο) προβλέπεται η δραστική μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης για τα επόμενα χρόνια, πράγμα που δημιουργεί ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και θέτει σε δοκιμασία τη βιωσιμότητα των δήμων και σε κίνδυνο πλήθος από τις υπηρεσίες που ήδη παρέχουν στους πολίτες αλλά και τις νέες που τους ανατίθενται. Περισσότερο ευάλωτες θα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες, η διαχείριση των υποδομών».
Και πρόσθεσε: «Εμείς, δεν ανήκομε όμως σ? εκείνους που συμβιβάζονται, που τα παρατούν. Πρόθεση μας είναι να αποτελέσουμε την ισχυρή, μαχητική, αποτελεσματική και κοινωνικά ευαίσθητη Δημοτική Αρχή, που θα σταθεί δίπλα στην δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία, δίπλα στους νέους και θα αγωνιστεί μαζί με τους δημότες για το συλλογικό συμφέρον του Δήμου. Μια Δημοτική Αρχή που θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του Δήμου, χωρίς να μεταφέρει επιπλέον οικονομικά βάρη στους δημότες. Που θα διοικήσει τηρώντας απαρέγκλιτα τις αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας και της ισονομίας».

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Αγοραστάκης είναι αιρετό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Στην παρούσα θητεία είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Νομαρχία» στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων.
Διετέλεσε αντινομάρχης Χανίων τις δύο προηγούμενες τετραετίες (1999 – 2002 και 2003 – 2006) εκλεγόμενος με τον συνδυασμό του Γιώργου Κατσανεβάκη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Είναι μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ, υπάλληλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Η επαγγελματική προϋπηρεσία του είναι στη βιομηχανία, στα μεγάλα τεχνικά έργα και στο δημόσιο, στην Αθήνα και τα Χανιά. Οι επαγγελματικές εμπειρίες του σχετίζονται κυρίως με τη Διεύθυνση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, τις ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές, τα δημόσια έργα, τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, την κατάρτιση και υλοποίηση κάθε είδους κοινοτικών προγραμμάτων.
Την τελευταία 15ετία, πρώτα ως προϊστάμενος της υπηρεσίας προγραμμάτων του ΟΑΔΥΚ και στη συνέχεια ως αρμόδιος αντινομάρχης, έχει ως κύρια ασχολία την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία του Νομού Χανίων. Έχει συντάξει πολλά σχέδια, μελέτες, προγράμματα, τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν το υπόβαθρο για έργα και εφαρμογές, όπως και έχει υποστηρίξει και υπογράψει -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του- ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα του νομού Χανίων στο Γ? ΚΠΣ.
Στη Νομαρχία Χανίων την 8ετία 1999 – 2006, ως αντινομάρχης και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Διοίκησης και Οικονομικών, έχει ασκήσει τις αρμοδιότητες σε θέματα Προγραμματισμού, Δημοσίων Έργων, Πολεοδομίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, Οικονομικής Διαχείρισης και Διοίκησης.
Την τρέχουσα περίοδο ως μέλος του Συμβουλίου της ΕΝΑΕ δραστηριοποιείται ενεργά στα κεντρικά θέματα της Αυτοδιοίκησης.
Έχει γράψει 5 βιβλία, συμμετέχει στη συγγραφή και επιμέλεια άλλων βιβλίων όπως και έχει δημοσιεύσει μεγάλο πλήθος άρθρων και εργασιών κυρίως σε θέματα αυτοδιοίκησης, περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης.
Γεννήθηκε το 1952 και μεγάλωσε στα Δελιανά Κολυμπαρίου. Η οικογένεια καταγωγής του προέρχεται και διαμένει σε χωριά των Δήμων Κολυμπαρίου και Βουκολιών. Είναι παντρεμένος. Έχει δύο παιδιά και ένα εγγόνι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα