Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ ΣΕ ΜΠΑΤΖΕΛΗ – ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Την ενεργοποίηση της επιδότησης, μέσω της Δ?΄ Προγραμματικής Σύμβασης (Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013), του προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, το οποίο, όπως σημειώνει, θα δώσει ανάσα στον αγροτικό κόσμο του Νομού, ζητεί ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.
Σε ερώτησή του στις συναρμόδιες υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο κ. Δαμιανάκης ζητεί να ενημερωθεί για τις προθέσεις των δύο υπουργείων, ενόψει του Προγράμματος «Καλλικράτης», αναφορικά με την επιδότηση του προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, που από το 2007 έως σήμερα πραγματοποιείται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Επίσης, ο Χανιώτης βουλευτής προτείνει την περαιτέρω μείωση της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και την επιδότηση της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την ηλεκτροδότηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Κρήτη, όπου οι ΑΠΕ αφθονούν.
Ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι «στη σημερινή συγκυρία, με τον Έλληνα αγρότη να βιώνει τη χειρότερη μείωση στις τιμές των προϊόντων του και το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ο αγροτικός εξηλεκτρισμός αποτελεί ανάσα για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Κρήτης και της χώρας γενικότερα. Συμβάλει στον περιορισμό, σε σημαντικό βαθμό, του κόστους της αγροτικής παραγωγής, καθώς και στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα». Ο βουλευτής προσθέτει ότι «η ηλεκτροδότηση των αγροτικών εγκαταστάσεων γίνεται είτε με το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού και με επιδότηση από τις πιστώσεις Δημοσίων Επενδύσεων, είτε εκτός προγράμματος και χωρίς επιδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις, με την εφαρμογή της διαδικασίας που ισχύει στη Δ.Ε.Η. για τους λοιπούς καταναλωτές. Στον Νομό Χανίων για τα έτη 2002 – 2006 η επιδότηση αυτή προήλθε από πόρους του Γ? Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Για τα έτη 2007 – 2009 η επιδότηση προήλθε από τους Κ.Α.Π. Επενδύσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων».
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανάκη «το πρόγραμμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στην ενεργοποίησή του μέσω της Δ? Προγραμματικής Σύμβασης (Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013). Η καθυστέρηση αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της διακυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία μετέφερε τα χρήματα σε άλλα προγράμματα. Μέχρι την ενεργοποίηση του προγράμματος, η κάλυψη της επιδότησης πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα μέσω των Κ.Α.Π. Επενδύσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων».
Επίσης, ο κ. Δαμιανάκης μεταφέρει την έντονη ανησυχία του αγροτικού κόσμου, ενόψει της εφαρμογής του Προγράμματος «Καλλικράτης», σχετικά με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος του αγροτικού εξηλεκτρισμού. Και προσθέτει: «Είναι ανάγκη η Πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, μειώνοντας την τιμή του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τους κατ? επάγγελμα αγρότες, όπως θα συμβεί εν όψει της θέσπισης του κοινωνικού τιμολογίου για καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα