Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

Διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων και εξόρυξη γνώσης: Προς την ανακάλυψη δεικτών βιολογικών διεργασιών» πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΑΚ: “Η πληροφορική και η ιατρική ανήκουν στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επιστημονικούς κλάδους. Η σύζευξη και η συνεργασία τους καθίσταται αναγκαία λόγω των σύγχρονων προκλήσεων που γεννούν η τεχνολογική ανάπτυξη και οι νέες μέθοδοι συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.
Σκοπός του διεθνούς συνεδρίου «Ανάλυση Βιοϊατρικών Δεδομένων και Εξόρυξη Γνώσης» το οποίο έλαβε χώρα από 7 ως 9 Ιουλίου 2010 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης ήταν να φέρει σε επαφή επιστήμονες με μαθηματικό και τεχνολογικό υπόβαθρο μαζί με ερευνητές του κλάδου της υγείας προκειμένου να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο και να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις διάφορες διεπιστημονικές εφαρμογές της Βιοϊατρικής.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν σε αυτό το συνέδριο ανέδειξαν πλήθος μεθόδων εξόρυξης δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές και βιοϊατρικές εφαρμογές με σκοπό την ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων τα οποία συνεπικουρούν το έργο των γιατρών, βοηθώντας στην έγκαιρη διάγνωση και την ορθή αντιμετώπιση πολύπλοκων ασθενειών.
Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης (INRIA, ICAR-CNR, Warwick Magna Graecia, Roma Sapienza, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ίδρυμα Tεχνολογίας και Έρευνας, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), της Αμερικής (University of Florida, Texas A&M University), αλλά και της Ασίας (Hanyang University, Korea).
Την πρώτη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν εργασίες αναφορικά με υπολογιστικές μεθόδους σχετικές με τη μελέτη της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και με μεθόδους δικτύων (network analysis) που εφαρμόζονται στη γονιδιακή έρευνα. Τη δεύτερη ημέρα σειρά είχε η παρουσίαση εργασιών πάνω στην έρευνα κατά του καρκίνου, ενώ την τελευταία ημέρα παρουσιάστηκαν διάφορες εφαρμογές σε άλλες παθολογίες. Το πλήρες επιστημονικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.ise.ufl.edu/cao/DMBIO2010.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Βελτιστοποίησης (Center for Applied Optimization) του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και από το Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος και Εικόνας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι διοργανωτές Πάνος Παρδαλός, Πέτρος Ξανθόπουλος (Φλόριντα) και Μιχάλης Ζερβάκης (Πολ. Κρήτης) δήλωσαν ευχαριστημένοι από το υψηλό επίπεδο των διαλέξεων και από την επιστημονική αξία των εργασιών που παρουσιάστηκαν. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Springer. Το ευχάριστο περιβάλλον της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία μιας φιλικής και φιλόξενης ατμόσφαιρας και ενθάρρυνε την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων”.

ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Μελέτη της χλωρίδας των Λευκών Ορέων

Το Ινστιτούτο Ενοποιημένης Έρευνας Προστασίας της Φύσης (Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών Βιέννης, Τμήμα Ερευνών Ενοποιητικής Βιολογίας και Βιοποικιλότητας) και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) υλοποιούν από κοινού ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα «Βοσκή αιγών και βιο-πολιτισμική ποικιλότητα: διεπιστημονική συστημική προσέγγιση ? τρόποι βελτιστοποίησης της αξιοποίησης των βοσκοτόπων από οικολογική και κοινωνικοοικονομική άποψη». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο καθηγητής Bοτανικής κ. Wolfgang Holzner και η κοινωνιολόγος κ. P. Kieninger φιλοξενήθηκαν στην ΟΑΚ από τις 30.6 μέχρι τις 14.07.2010. Οι ερευνητές μελέτησαν τη χλωρίδα και τον τρόπο βοσκής στις ορεινές περιοχές του Ομαλού με επίκεντρο το χωριό Λάκκοι με τη βοήθεια του καθηγητή Βοτανικής Jacques Ζaffran και του Δρ. Λουκά Ανδριανού, υπεύθυνου του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ.
Σε μια επόμενη φάση αυτού του προγράμματος θα ετοιμαστεί ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ για την περιοχή και θα δημοσιευθούν επιστημονικά άρθρα με προτάσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την επίλυση του προβλήματος της υποβόσκησης στην περιοχή των Λευκών Ορέων. Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία των Κρητικών και το ενδιαφέρον των ποιμένων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην οποία είναι αφιερωμένο το έτος 2010. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι όλοι οφείλουν να μεριμνούν για την ορθή εκμετάλλευση τον βοσκοτόπων, ώστε αυτή να είναι ελεγχόμενη. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα