Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αθήνα
Με την κατάθεση σειράς αλλαγών στο νομοσχέδιο ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη «μάχη» για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».
Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται: Σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου από 1/1/2011, ενώ εξισώνονται τα ισχύοντα στον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Βουλή:
-Μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος ηλικίας και όχι στο 60ό όπως αρχικά προβλεπόταν.
-Μειώνεται κατά 5 έτη, από τα 55 στα 50 χρόνια, το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από αιμορροφιλία Α και Β ή μυασθένεια -μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού.
-Στις μητέρες με ανήλικο παιδί θα αναγνωρίζεται 1 πλασματικό έτος για το πρώτο παιδί και από το δεύτερο παιδί και μετά από ένα επιπλέον πλασματικό έτος.
-Θα προσμετράται και για τους ένστολους πλέον, ως πλασματικός και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικά έτη μάχιμης υπηρεσίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία πέραν του πενθημέρου.
-Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.
Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:
1. Κατ’ εξαίρεση οι ενήλικες άγαμες θυγατέρες που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που προσλήφθηκαν στο δημόσιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982 συντρέχουν μεταξύ άλλων οι εξής προϋποθέσεις:
2. Να μην έχει μηνιαίο εισόδημα από το κατώτατο όριο σύνταξης του δημοσίου, όπως ισχύει κάθε φορά.
3. Να μην έχει ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή μεγαλύτερο από το καθοριζόμενο κατώτατο όριο.
4. Να μην λαμβάνει άλλη σύνταξη και να μην έχει ασφαλισθεί για σύνταξη σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας σύνταξης.
5. Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της.
6. Η σύνταξη τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατώτατου ορίου σύνταξης του δημοσίου όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.
Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Βουλής μέχρι 31.12.2010, θα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
Οι θέσεις των εισηγητών
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυρόπανος Μαργέλης, υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, γιατί ποτέ δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα, ούτε υπήρξε πολιτική βούληση για την εξυγίανση του.
«Τα μέτρα είναι δύσκολα και σκληρά, αλλά αναγκαία. Για κανέναν δεν είναι ευχάριστα, όμως είναι επιβεβλημένα στο περιβάλλον που βρισκόμαστε, για να μην αφήσουμε να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα και για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και οι νέοι του σήμερα» συμπλήρωσε ο κ. Μαργέλης
Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας, έκανε λόγο για βίαιες, αντιφατικές και ατεκμηρίωτες ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, κατεδάφιση δικαιωμάτων, ανατροπή της ασφάλειας δικαίου και των έννομων σχέσεων που καλόπιστα έχουν συναφθεί.
«Το νομοσχέδιο του δημοσίου, που είναι το δίδυμο παράγωγο της ασφαλιστικής λογικής, το οποίο διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ για το Σύστημα, επιχειρεί βίαιες και σαρωτικές ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών» τόνισε.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις ευλογίες της τρόικα, έκανε λόγο για «πολιτική απατεωνιά του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες είναι πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, αντέτεινε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε το προεκλογικό του σύνθημα, ‘λεφτά υπάρχουν’, σε σύνθημα, χρόνια για να δουλεύετε υπάρχουν» και ότι είναι κυβέρνηση ακροτήτων και επικίνδυνων λαϊκισμών. Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι με τα χάλια που έχει η πολιτεία, θα έπρεπε να ενισχύει τις οικογένειες που έχουν από δύο παιδιά και πάνω.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για «διαδικασίες εξπρές μέσα στο κατακαλόκαιρο, και για ασφαλιστικό που κινείται σε δύο δόγματα, πολύ λιγότερα χρήματα για σύνταξη, πολύ περισσότερα χρόνια για να βγεις στη σύνταξη, έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, που κέρδισε τις εκλογές με τα τρία ‘δεν’ που καταπατάει σήμερα.»
Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ομολογία χρεοκοπίας από πλευράς κυβέρνησης.
Πτωχεύσαμε κοινωνικά, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας και η μοναδική σωτηρία του συστήματος δεν είναι η μείωση των συντάξεων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι οι βίαιες ανατροπές υποθηκεύουν το μέλλον δύο γενεών και δεν γίνεται μεταρρύθμιση αλλά ανατροπή του κοινωνικού κράτους.
Υποστήριξε ότι η ΝΔ είχε εξασφαλίσει από την Κομισιόν σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Κατέληξε λέγοντας ότι μία κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στους πολίτες, στην ανατολή και τη δύση της ζωής τους.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «Εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους και δε δίνουμε χάντρες και καθρεφτάκια για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο».
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι αρκετά από τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά τόνισε ότι αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, ουσιαστικά με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς θα οδηγούμασταν σε νέο γύρο αναξιοπιστίας έναντι των Ευρωπαίων με πλασματικά νούμερα για την οικονομία.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Κράτος εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών: «Αυτό που δεν εγγυάται είναι το αίτημα που διατυπώνει το κάθε Ταμείο».
Στη δευτερολογία του, ο υπουργός παρουσίασε τη διάταξη, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, στις γυναίκες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τα τρία πρώτα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε ένα από τα επόμενα), ως προσπάθεια εξισορρόπησης της δεδομένης «διατάραξης του οικογενειακού προγραμματισμού» από τα ασφυκτικά περιθώρια προσαρμογής των γυναικών στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρουσε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, πως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, που έδινε την ευχέρεια ηπιότερης προσαρμογής στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ υποστήριξε πως η αντιπρόταση της Αριστεράς για εξίσωση προς τα κάτω των ορίων «προσκρούει στην κοινή λογική».
ΣΥΡΙΖΑ: Ιουλιανό πραξικόπημα
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».
«Είναι πολύ χειρότερο και από το Ιουλιανό πραξικόπημα του 1965. Είναι κατάπτυστες οι διατάξεις του, καταντούν την κοινωνία ζούγκλα, καμία απολύτως εγγύηση για τις συντάξεις δεν υπάρχει. Είναι ένα αντιασφαλιστικό, αντιεργατικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο, που, για να εφαρμοστεί, έγινε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα. Αυτό προκύπτει, τόσο από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα