Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ
Διαψεύδονται σενάρια πρόωρων εκλογών

Αθήνα

Τα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες διέψευσε εκ νέου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε ό,τι αφορά δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπουν το κόμμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κυβέρνηση δεν πορεύεται με τις δημοσκοπήσεις, όπως η Νέα Δημοκρατία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της κοινωνίας, έχουμε σταθερή πολιτική για τη διάσωση της χώρας και την εφαρμογή του προγράμματός μας και την αίσθηση ότι ο απλός πολίτης στηρίζει την κυβέρνηση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι «ο αναβρασμός που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πετύχει να πείσει ούτε τους υπουργούς του, ούτε τα στελέχη του ότι η πολιτική του κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι χειρισμοί του είναι σωστοί».

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS
Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο Τ. Μαντέλης

Αθήνα
Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 22 Ιουλίου, ζήτησε και έλαβε από την ειδική εφέτη ανακρίτρια της υπόθεσης της Siemens Μαρία Νικολακέα, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με τα εμβάσματα που είχε δεχθεί σε λογαριασμό που είχε ανοίξει για να τον εξυπηρετήσει, ο κουμπάρος του, επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού, η κατηγορία που αντιμετωπίζει αφορά το ότι «στη Γενεύη με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του αυτού εγκλήματος, απέκρυψε περιουσία που προερχόταν από εγκληματική δραστηριότητα και ακολούθως, προέβη σε μερική μεταβίβαση αυτής εν γνώσει του γεγονότος, ότι προερχόταν από προηγούμενη εγκληματική δραστηριότητά του, με σκοπό τη συγκάλυψη της αληθούς προέλευσής της».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Μαντέλης, επειδή δεν ήθελε να φαίνεται ο ίδιος ως ο λαβών δώρο υπουργός, συμφώνησε με τον συγκατηγορούμενό του κ. Τσουγκράνη, να ανοίξει τυπικά στο όνομά του λογαριασμό, ενώ ο πραγματικός δικαιούχος θα ήταν ο υπουργός.
Έτσι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 3 Νοεμβρίου 1998 κατατέθηκε το χρηματικό ποσόν των 200.000 μάρκων και στις 8.2.2000, κατατέθηκε ποσό 250.000 μάρκων στον επίμαχο λογαριασμό, μέσω άλλων λογαριασμών.
Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, ο κ. Μαντέλης δήλωσε ότι «με όπλο μου την αλήθεια, θα σταθώ απέναντι σε όσα μου αποδίδονται», ενώ ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης επανέλαβε, ότι σε βάρος του εντολέα του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να συνηγορεί υπέρ της διάπραξης του αδικήματος της δωροδοκίας.

ΓΙΑ ΤΟ “ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ”
Διάβημα στην Αγκυρα

ΑθHνα
Με διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της η Αθήνα, για τις έρευνες που πραγματοποιεί από την Τρίτη το τουρκικό σκάφος “Πίρι Ρέις” στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμά της, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έχει μπει σε χώρο ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι, αν προχωρήσει προς την ελληνική πλευρά, θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες και θα πάει ακταιωρός του Λιμενικού.
Ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά με την στάση που είχε τηρήσει πριν από 23 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου με το Σισμίκ, είπε ότι δεν θα έπρεπε το 2010 να πούμε “mea culpa” όπως το 87-88 και ότι τώρα οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι καλύτερα προετοιμασμένες.
Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας όσο και στην ανάγκη οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στη διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για το θέμα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημείωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί, αξιολογεί τις εξελίξεις και προασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα.
“Οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7”, σημείωσε.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οι ιδέες και οι πρακτικές
της ΝΔ είναι που πτώχευσαν

Πόρος
Απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον Πόρο, όπου βρίσκεται, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις περί «κοινωνικής πτώχευσης» που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Πρόκειται στην πραγματικότητα για πτώχευση των ιδεών και πρακτικών, που ακολούθησε η ΝΔ» είπε. Στο Συμπόσιο της Σύμης συζητούνται προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας, με επίκεντρο τον τουρισμό.
«Η παράταξη αυτή θα έπρεπε, λόγω των τεράστιων ευθυνών της, και αυτό θα περίμενε ο ελληνικός λαός, να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση. Αντίθετα, συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της και να υπερασπίζεται τις πολιτικές της» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο και η ταφόπλακα αυτών των πολιτικών».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ευκαιρία και θα περιμέναμε από αυτήν την αντιπολίτευση να βοηθήσει περισσότερο, αντί να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια». Στο Συμπόσιο της Σύμης χθες συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ελληνική ιδιαιτερότητα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, διαπιστώθηκε και πάλι ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι το δημόσιο, το οποίο έχει εθιστεί απλώς να αναπαράγει την πελατειακή λογική» και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την απογραφή, που γίνεται, ώστε να ξέρει το κράτος πόσους υπαλλήλους έχει.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ
Στον Κ. Παπούλια
η νέα δικαστική ηγεσία

ΑθHνα
Την εμπιστοσύνη του στο δικαστικό Σώμα της χώρας αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος χθες, Τετάρτη, τον υπουργό και τους νέους αντιπροέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Ο Κάρολος Παπούλιας συνεχάρη τους δικαστές για την εκλογή τους και πρόσθεσε: “Ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο λαϊκό, παλλαϊκό αίτημα της ισονομίας και ισοπολιτείας”. Αναφερόμενος στον υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για “έναν φίλο από πολύ παλιά” και σημείωσε: “Ξέρω τις ευαισθησίες του και είμαι βέβαιος ότι όποια προβλήματα και αν ανακύψουν, θα τα επιλύσει με τον καλύτερο τρόπο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα