Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

J&P-ΑΒΑΞ
Αδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος

Αθήνα
Η Volterra ΑΕ, διεθνής εταιρεία παραγωγής ενέργειας ελεγχόμενη από κοινού από τις J&P-ΑΒΑΞ ΑΕ και Sorgenia SpΑ, έλαβε από τις αρμόδιες αρχές άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 300MW. Η άδεια έχει 25ετή διάρκεια, με δυνατότητα παράτασης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Volterra εκτιμά ότι θα ξεκινήσει την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας εντός του 2010. Η εταιρεία “συνεχίζει την ανάπτυξή της συμμετέχοντας σε σημαντικά ενεργειακά επιχειρηματικά σχέδια (projects) σε όλα τα είδη παραγωγής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου”.
Carrefour Μαρινόπουλος: Απορρόφηση δικτύου Dia

Αθήνα
Στην απορρόφηση της εταιρείας Dia Ελλάς και στην ενσωμάτωση του δικτύου καταστημάτων της στο ήδη υπάρχον δίκτυό του προχωρά ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος, σε συνέχεια της σχετικής έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη σημαντική αυτή επένδυση, η Carrefour Μαρινόπουλος, συμμετέχει ενεργά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Το νέο δίκτυο καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα, αποτελείται από 522 εταιρικά καταστήματα και 387 με το σύστημα της δικαιόχρησης. Η ενσωμάτωση των καταστημάτων της Dia Ελλάς στον Όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος (κατά 50% της Carrefour SA και κατά 50% του Ομίλου Μαρινόπουλος) προϋποθέτει την ανάπτυξη των καταστημάτων, με επενδύσεις που θα γίνονται για την ανακατασκευή τους, καθώς και νέων θέσεων εργασίας στο διευρυμένο δίκτυο που δημιουργείται στον Όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος.

Minoan Group Plc – Επέκταση δραστηριοτήτων στα φωτοβολταϊκά

Αθήνα
Το πρόγραμμά της για την απόκτηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα θα επαναδραστηριοποιήσει η εταιρεία Minoan Group Plc, μετά τη θέσπιση του νέου κανονιστικού πλαισίου για όλα τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διαπραγματεύσεις για νέες άδειες και η χρηματοδότησή τους συνεχίζονται και αναμένονται επωφελείς.
Η εταιρεία Minoan Group Plc παραμένει πιστή στο διπλό στόχο της, δηλαδή, αφενός τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το έργο Κάβο Σίδερο κι αφετέρου την επέκταση σε νέες συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα παράσχουν τα έσοδα που θα καλύψουν τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας.

Ακτωρ: Σύμβαση με
το Βουλγαρικό Δημόσιο

Αθήνα
Η εταιρεία Ελλάκτωρ ΑΕ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της εταιρεία Ακτωρ ΑΤΕ υπέγραψε σύμβαση με το Βουλγαρικό Δημόσιο για την κατασκευή του έργου: Αυτοκινητόδρομος ‘Θράκια’ /Α-4/ ‘Ορίζοβο ‘ Μπουργκάς’, τμήμα: Lot 3 ‘Νόβα Ζαγκόρα’ Γιάμπολ’, από χλμ 241+900 έως χλμ 277+597.
Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ? και η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 25 μήνες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέα άνοδος

Με άνοδο, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, αν και με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με την Τρίτη, έκλεισε χθες η χρηματιστηριακή αγορά. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.573,87 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 6,39 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,41%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.592,26 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 1,51%, τα οποία περιορίσθηκαν προς το τέλος των συναλλαγών.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 754,19 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,46%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.813,97 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,21%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 303,41 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,30%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.716,44 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,43%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.007,06 μονάδες, με άνοδο 0,41%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (+3,26%), της Ελλάκτωρ (+2,81%) της Βιοχάλκο(+2,53%) και της Alpha Bank(+2,22%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες 3,71% και 1,77% αντιστοίχως κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και της Eurobank.
Συνολικά, 90 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 70 πτωτικά και 61 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΑΝΕΚ(πο΄90) +10,00%, PC Systems +10,00%, Ιλυδα +10,00% και Τεγόπουλος +9,76%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Q&R -11,76%, Euromedica -10,78%, ΑΛΚΟ -9,84% και F.G Europe-8,89%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε 84,937 στα εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alpha Bank με 2.634.347 τεμάχια, Εθνική με 2.119.796, MIG με 1.836.107 και Μarfin Popular Bank με 1.752.659 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 22,060 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 12,084, ΟΠΑΠ με 5,661 και Κύπρου με 56,230 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,266 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ
Επιστολή σε Κατσέλη
για τον “Θησέα”

Την εφαρμογή διαδικασίας ένταξης στο ΕΣΠΑ έργων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», προτείνει με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Στην επιστολή – η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Δήμο Χανίων – μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2005 υλοποιεί το Επενδυτικό Πρόγραμμα “Θησέας”, που χρηματοδοτείται σύμφωνα με το νόμο από πόρους της Τ.Α., σε ποσοστό 70% και από τον προϋπολογισμό υπουργείων, σε ποσοστό 30%. Μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις από τους ΟΤΑ έχουν φτάσει τα 2.309 εκ. ευρώ και οι πληρωμές τα 2.109 εκ. ευρώ, ενώ απουσιάζει για όλα τα έτη η κρατική συμμετοχή, που θα έπρεπε να είναι ίση με 808 εκ. ευρώ. Λόγω της υποχρηματοδότησής του, το πρόγραμμα που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου, στο τέλος του 2010 διεκόπη με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, με αποτέλεσμα πολλά εγκεκριμένα και ώριμα έργα να μην προλάβουν να δημοπρατηθούν ή να συμβασιοποιηθούν.
Επειδή το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, τα έργα ανάλογου προγράμματος εκείνης της περιόδου με την ονομασία ΕΠΤΑ, εντάχθηκαν στο ΚΠΣ με θετικό αποτέλεσμα και την ολοκλήρωση του προγράμματός μας, αλλά και τη δυναμική αύξηση της απορρόφησης των ΠΕΠ, προτείνουμε ανάλογη διαδικασία να προβλεφθεί και στο ΕΣΠΑ, με επιλογή από τις Διαχειριστικές Αρχές των ΠΕΠ των επιλέξιμων έργων”.

ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγχωνεύσεις οργανισμών
αστικών συγκοινωνιών
Αθήνα
Συγχωνεύσεις των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών, που θα υπαχθούν στην «ομπρέλα» του ΟΑΣΑ, αναδιάταξη των δρομολογίων, μετατάξεις προσωπικού και -πιθανότατα- αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματά τους. Σύμφωνα με το Βήμα, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, Τετάρτη, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα.
Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι το Δημόσιο δεν θα μπορεί να παρέχει επί πολύ καιρό εγγυήσεις για να δανείζονται οι προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις. Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί φαίνεται ότι συμφωνούν με τον περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και έτσι έχουν δρομολογηθεί διάφορες κινήσεις. Το ετήσιο έλλειμμα του ΟΣΕ ήταν 800-900 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά άγγιζε τα 10 δισ. ευρώ, ενώ στις αστικές συγκοινωνίες το έλλειμμα μαζί με τα τοκοχρεολύσια ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι ο ΟΑΣΑ θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό φορέα υπό τη σκέπη του οποίου θα ενταχθούν η ΕΘΕΛ, ο ΗΛΠΑΠ, ο ΗΣΑΠ, το μετρό, το τραμ και ενδεχομένως ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

ΑΠΟ ΤΗΝ Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ
Υπεγράφη η σύμβαση για
το φράγμα στο Ασωπό
Αθήνα
Υπεγράφη από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και τον ανάδοχο της εταιρείας Ιόνιος ΑΕ, Γιάννη Μαρούλη, η σύμβαση για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού.
Το έργο προϋπολογισμού 31,5 εκατ. ευρώ θα ωφελήσει 4.000 αγρότες της περιοχής και θα δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Κορίνθου.
Επίσης, η κατασκευή του φράγματος αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές με τον αγωγό των 4 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται. Το φράγμα είναι χωρητικότητας 20 εκατ. κυβικών μέτρων και απ’ αυτό θα αρδεύονται 50.000 στρέμματα. Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια του έργου θα δημιουργηθούν 250 νέες θέσεις εργασίας. «Η κατασκευή του φράγματος Ασωπού αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η Αγροτική Ανάπτυξη συναντά την Πράσινη Ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό 31,5 εκατομμύρια ευρώ και με ορίζοντα τριετίας, δημιουργούμε έναν μεγάλο ταμιευτήρα νερού που θα αξιοποιήσει το υδάτινο δυναμικό του Ασωπού ποταμού για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και την παράλληλη προστασία των υδάτινων πόρων από την υφαλμύρωση και τη ρύπανση», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

ΞΕΚΙΝΑ ΣΥΝΤΟΜΑ
Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση
Κατ’ Οίκον”
Αθήνα
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει χρηματοδότηση γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100.000 δικαιούχους να κάνουν ενεργειακό… λίφτινγκ στο σπίτι τους.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο και επιδοτεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων και τζαμιών, θερμομόνωση και αλλαγή καυστήρα-λέβητα με νέους πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και όποιες άλλες εργασίες θα προσδιορίζει η ενεργειακή επιθεώρηση από την οποία θα πρέπει να έχει περάσει το σπίτι.
Το καινούργιο στοιχείο του προγράμματος είναι ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει ταυτόχρονα τόσο απευθείας επιδότηση μέχρι το 30% της δαπάνης όσο και δάνειο που σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλοεισοδηματιών θα είναι άτοκο. Αρχικά προβλεπόταν δυνατότητα μόνο μιας μορφής χρηματοδότησης.

ΣΤΟ 1,4%
Επιβραδύνθηκε
τον Ιούνιο
ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Βρυξέλλες
Στο 1,4% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, από 1,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Έναντι του Μαΐου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος.
Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές σε τομείς όπως η ενέργεια) αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι 0,8% τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,5% και στο 1,6% το 2011.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός -ο υψηλότερος στην ΕΕ- παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (5,2% έναντι 5,3%). Στο σύνολο της ΕΕ, μειώθηκε από 2% σε 1,9%,
Σε ό,τι αφορά το βιομηχανικό προϊόν, αυξήθηκε κατά 0,9% το Μάιο, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,2%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση είναι 9,4% έναντι προβλέψεων για 11,2%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα