Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Τον κίνδυνο να χαθούν λόγω καθυστερήσεων κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν οριστικές λύσεις στο θέμα διαχείρισης των αποβλήτων, επεσήμανε χθες η πρόεδρος της Διαδημoτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), Χαρά Μυλωνάκη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι είναι “ώρα των αποφάσεων” και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού “δεν υλοποιήθηκαν τα έργα που έπρεπε να υλοποιηθούν”. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΕΣΔΑΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο κύκλος μου ως πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ έχει κλείσει”.
Ο κ. Κουράκης, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ Μανώλη Λαδωμένο, επισκέφθηκαν χθες τις εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων της ΔΕΔΙΣΑ, στις οποίες και ξεναγήθηκαν από την πρόεδρο κα Μυλωνάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λευτέρη Κοπάση.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Η κα Μυλωνάκη μιλώντας στους δημοσιογράφους σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “στην υλοποίηση των έργων δεν πάμε πολύ καλά” και πρόσθεσε ότι το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο – ενώ περίμενε να διατυπωθούν οι τελικές προτάσεις και να ξεκινήσουν τα έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα των αποβλήτων στην Κρήτη – εξελίχθηκε σε μια ενημερωτική συνάντηση. “Φοβάμαι ότι πάμε πολύ αργά και θα χαθούν κοινοτικά κονδύλια και δεν μπορούμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε οριστικές λύσεις”, είπε η κα Μυλωνάκη και αναφέρθηκε ειδικότερα για τα Χανιά στην επέκταση του ΧΥΤΥ, τη βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσα στο εργοστάσιο και τους σταθμούς μεταφόρτωσης”.
Ο κ. Κουράκης τόνισε – από την πλευρά του – ότι το μέλλον της Κρήτης βρίσκεται στην ορθή διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον: “Σήμερα είναι η ώρα των αποφάσεων. Σχεδιασμός υπάρχει, τα πάντα τα γνωρίζουμε, αλλά σήμερα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Η Κρήτη πρέπει να είναι το πράσινο νησί, το καθαρό νησί, το νησί που πρωτοπορεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον”, είπε, μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι σε επίπεδο έργων η Κρήτη βρίσκεται πίσω: “Δεν υλοποιήθηκαν τα έργα που έπρεπε να υλοποιηθούν, όπως η κεντρική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Γι’ αυτό βλέπετε και πάμε σε συνεχείς επεκτάσεις των ΧΥΤΑ. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο και για το περιβάλλον αλλά και για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που η γη είναι πολύ ακριβή”, σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου και συμπλήρωσε: “Πρέπει όλοι να τρέξουμε και πάνω από όλα η πολιτεία. Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε άνθρωποι της πράξης και των έργων, πρέπει να βγούμε μπροστά. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα έστω και πολύ καθυστερημένα να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις ώστε το νησί να προχωρήσει”.
Ο κ. Κουράκης ανέφερε ακόμα ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι πολιτικές και ότι θα πρέπει “να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο”, χωρίς να υπάρχει ο φόβος για το πολιτικό κόστος: “Δεν πρέπει να φοβόμαστε, γι’ αυτό εξάλλου εκλεγόμαστε. Αυτό δείχνει και ο ίδιος ο λαός. Στα δύσκολα να είμαστε παρόντες, στα εύκολα είναι οι πάντες”, είπε χαρακτηριστικά.

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα