Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ “ΝΤΟΥΡΑΚΗ”

Ομαδική έκθεση Γλυπτικής, Κοσμήματος, Κεραμικής, Γυαλιού και Φωτογραφίας εγκαινιάζεται σήμερα, στις 8 μ.μ., στο οινοποιείο “Ντουράκη” στον Αλίκαμπο.
Συμμετέχουν: Βεργαδής Νίκος, Καλαϊτζάκης Μιχάλης, Κουτρουμπάκης Γιώργος, Μπακλαβάς Στέλιος, Πετράκης Κώστας, Πολυχρονάκης Μιχάλης, Ρέις – Κοκοβλή Άλντα, Σταυρουλάκης Σήφης, Ταμπατσίκος Άρης, Fischer Konstantin. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 6 Αυγούστου. Είσοδος ελεύθερη
Οπως αναφέρει για την έκθεση ο κριτικός τέχνης Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος “Το τσέρκι είναι μια μεταλλική ζώνη, ατσάλινη ή σιδερένια που ενώνει και συγκρατεί τις ξύλινες σανίδες στα βαρέλια ωρίμανσης κρασιού. Όταν το κρασί χύνεται μέσα στο βαρέλι για πρώτη φορά, οι σανίδες, που λέγεται ότι είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους, «κλειδώνουν» μεταξύ τους και έτσι επιτυγχάνεται στεγανοποίηση. Προφανώς, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο όρος αυτός επιλέγεται ως τίτλος έκθεσης τέχνης στο οινοποιείο Ντουράκη. Κατά πρώτον, είναι ένας όρος πλούσιος σε συνειρμούς σχετικούς με το κρασί και τη διαδικασία παραγωγής του. Κατόπιν, επιτυγχάνει ένα δεύτερο στόχο, αναφορικά με τα έργα τέχνης που εκτίθενται που δεν είναι άλλος από το να τονίσει ότι αυτό που συντελείται εδώ, είναι η παρουσίαση διαφορετικών καλλιτεχνικών ειδών μαζί.
Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σχετικά με την συμπαρουσίαση φωτογραφίας, γλυπτικής, μεταλλουργίας, υαλουργίας, κοσμήματος και κεραμικής. Εντούτοις, το κλασικιστικό γούστο καθορίζεται από την ιεραρχία των τεχνών που καθιερώνεται κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Αναγέννησης: οι καλές τέχνες, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και προσφάτως και η φωτογραφία που δεν έχουν καμία πρακτική χρήση, οφείλουν να διακριθούν από τις διακοσμητικές τέχνες όπως το κόσμημα, η κεραμική, η μεταλλουργία και η υαλουργία στις οποίες αποδίδεται μια δευτερεύουσα θέση. Ωστόσο, η προαναφερθείσα κλασικιστική ιεραρχία καθιερώθηκε πολύ αργά στην Ελλάδα, μια χώρα με ισχυρές μνήμες από το βυζαντινό παρελθόν της όπου καμία ιεραρχική διάκριση δεν γινόταν μεταξύ ζωγραφικής, κοσμήματος, κεραμικής και έργων από φίλντισι, σμάλτο και μέταλλο. Ο πρόσφατος, μεταπολεμικός μοντερνισμός επίσης αμφισβήτησε συστηματικά την κλασικιστική ιεραρχία των τεχνών. Το 1965, ο Dick Higgins, ένας φοιτητής του John Cage και Fluxus καλλιτέχνης της πρώτης γενιάς, έπλασε τον όρο intermedia για να περιγράψει τις άφατες δραστηριότητες μεικτών μέσων που επικράτησαν κατά τη δεκαετία του ?60. Είναι επομένως σύμφωνο με τις τάσεις, της εποχής μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να αμφισβητείται η ιεραρχία των καλλιτεχνικών ειδών και να επιχειρείται η συνύπαρξη και η αλληλεπίδρασή τους. Έχοντας το παραπάνω υπόψη, η παράλληλη έκθεση διαφορετικών καλλιτεχνικών ειδών δεν είναι εύκολος στόχος. Απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και να μην ακυρώνει ή να επισκιάζει η μία τέχνη την άλλη”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα