Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αθήνα
Νέους μηχανισμούς παρακολούθησης του προϋπολογισμού ενεργοποιεί το Γενικό Λογιστήριο
του Κράτους.
Η μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγκαιρων στατιστικών στοιχείων για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση του Δημοσίου, καθώς και για τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί υποχρέωση της χώρας που απορρέει από το Μνημόνιο και θεσμοθετείται πλέον με το σχέδιο νόμου για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη» που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει ήδη σε πιλοτική λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των δαπανών.
Το σύστημα φέρει την ονομασία «Ενιαία Υλοποίηση Διαφάνειας Ηλεκτρονικών Μητρώων Οικονομικών Συστημάτων» (ΕΥΔΗΜΟΣ) και αποτελεί μετεξέλιξη προτάσεως Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος που είχε επεξεργασθεί το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Ν. Χριστοδουλάκη.
Το σύστημα ΕΥΔΗΜΟΣ αναπτύχθηκε το 2003 ως μηχανισμός ελέγχου των δαπανών στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Από το 2004 αναβαθμίσθηκε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε, ώστε να περάσουν στον έλεγχό του οι δαπάνες υπουργείων, περιφερειών, Δήμων, Κοινοτήτων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και ΔΕΚΟ.
Στόχος του νέου συστήματος είναι με τυποποιημένο τρόπο να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να δημοσιοποιούνται μισθοί, προμήθειες, επιδοτήσεις και κάθε άλλο έξοδο που βαρύνει τον Προϋπολογισμό του κράτους.
Η δαπάνη θα καταγράφεται με τον κωδικό της, θα παρακολουθείται σε όλα τα στάδια πληρωμής της και θα αναρτάται στο Διαδίκτυο ακόμη και με τα στοιχεία του δικαιούχου. Από το ΕΥΔΗΜΟΣ θα εξαιρούνται οι περιπτώσεις αμοιβών, επιδομάτων και υπερωριών δημόσιων υπαλλήλων, των οποίων τα στοιχεία θα παρακολουθούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών οι σχετικοί μηχανισμοί εποπτείας να είναι πλήρως λειτουργικοί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη δομή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η «τρόικα» έχει ζητήσει την ενδυνάμωση του ρόλου του Γενικού Λογιστηρίου στο σχεδιασμό και τον έλεγχο του Προϋπολογισμού, την παροχή απαραίτητων πόρων σε όρους προσωπικού υψηλού επιπέδου, υποδομής και εξοπλιστικής υποστήριξης, διαχειριστικής οργάνωσης και πληροφοριακών συστημάτων, την πρόβλεψη για προσωπική ευθύνη για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων, αλλά και την παροχή διασφαλίσεων για τους υπαλλήλους του Λογιστηρίου, απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις.
Για το σκοπό αυτό οι επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις θα αξιολογούνται και από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα