Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2010
Δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας
Αθήνα
Το επόμενο «δύσκολο πακέτο μέτρων» για την οικονομία περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δίνοντας έμφαση σε θέματα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του Δημοσίου.
Από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι το Μνημόνιο έχει συνδεθεί με τα άμεσα μέτρα διάσωσης της οικονομίας, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις εμμέσων φόρων και τις δύσκολες αλλά μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Ωστόσο, συνέχισε, το πρόγραμμα είναι κυρίως ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης και βιώσιμης ανάπτυξης, περιλαμβάνοντας δράσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος μέχρι το τέλος του 2010 είναι:
– Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αρχικά με τις οδικές μεταφορές για να ακολουθήσουν οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί και οι ορκωτοί λογιστές.
– Οι διαπραγματεύσεις για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από την Ενιαία Αρχή βάσει και των στοιχείων της απογραφής.
– Τα σχέδια για την εξυγίανση του ΟΣΕ.
– Η μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α., γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές προϊόντων κατά περίπου 10%.
– Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, αυξάνοντας αντίστοιχα τον φόρο μεταβίβασης.
– Η συλλογή του ειδικού τέλους για τους ημιυπαίθριους χώρους και ο «πράσινος φόρος» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Επίσης περιλαμβάνονται μέτρα όπως η δημοσιοποίηση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων για το 2009 των 10 πιο ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, ελεγμένων από ορκωτούς λογιστές, δίνοντας μια ρεαλιστική εικόνα για τα πραγματικά ελλείμματα των ΔΕΚΟ.

“ΝΑΙ” ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Απορρίπτει τη βοήθεια προς
την Ελλάδα η Σλοβακία
Μπρατισλάβα
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας, ύψους 110 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, ενώ ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των 440 δισ. ευρώ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε προς τη Βουλή να μην στηριχθεί η παροχή του διμερούς δανείου προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ.
Ωστόσο, συμφώνησε να υπογράψει τη συμφωνία – πλαίσιο για τον ευρω-μηχανισμό στήριξης των 440 δισ. ευρώ, αίροντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.
«Η απόφασή μας για το δάνειο προς την Ελλάδα είναι αντίθετη με τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης [η οποία είχε εγκρίνει τη βοήθεια],» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της χώρας, Ιβέτα Ραντίκοβα.
Το ποσό που θα δάνειζε η Σλοβακία στη χώρα μας ήταν 700 εκατ. ευρώ περίπου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΕΚ
Αναμένεται αύξηση
της ζήτησης για πετρέλαιο
Βιέννη
Διαφέρουν ελαφρά οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ από τις αντίστοιχες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2011, με το καρτέλ να αναμένει αύξηση 1,2% του χρόνου, έναντι αύξησης 1,6% για την οποία έκανε λόγο η υπηρεσία που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Στην πρώτη εκτίμησή του για το 2011, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί οριακά του χρόνου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με την εκτίμηση αυτή να «αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη επιφυλακτική στάση σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας».
Οι εκτιμήσεις της IEA κάνουν λόγο για 86,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και 87,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα του χρόνου, ενώ οι αντίστοιχες του ΟΠΕΚ για 85,4 εκατομμύρια βαρέλια το 2010 και 86,4 εκατομμύρια βαρέλια το 2011.
Για το 2010, ο ΟΠΕΚ διαπιστώνει ότι «η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες παραμένει νωθρή. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι απλά και μόνο βραδεία, αλλά είναι αντιμέτωπη και με σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας».
Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι αναμένεται να εκκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να «συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, με λίγο πολύ ομοιογενή ρυθμό στα τέσσερα τρίμηνα».
Όπως και το 2010, η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο αναμένεται να καταγραφεί στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, κυρίως στην Κίνα, την Ινδία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.
Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι κλειδί για τη ανάκαμψη της ζήτησης θα παραμείνουν οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως.
«Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα οδηγήσει, προφανώς, σε αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για τη συνολική ζήτηση. Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ζήτηση, του χρόνου, είναι οι τιμές λιανικής στα προϊόντα πετρελαίου, οι φόροι και η κατάργηση των επιδοτήσεων στις τιμές λιανικής παγκοσμίως», προσθέτει ο ΟΠΕΚ.
Θεωρεί, πάντως ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει καλά τροφοδοτημένη και ότι τα υπερεπαρκή διαθέσιμα αποθέματα αργού πετρελαίου δίνουν τη δυνατότητα της προσφοράς οποιωνδήποτε επιπλέον ποσοτήτων που θα απαιτηθούν το 2011.

­­ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Παράταση για κοινοτικές
επιστροφές Φ.Π.Α.
Εως τον Μάρτιο του 2011, παρατείνεται η προθεσμία κατάθεσης αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. για τους επιτηδευματίες της Ε.Ε. που πραγματοποίησαν το 2009 δαπάνες σε άλλο κράτος μέλος. Η προθεσμία έληγε τον Σεπτέμβρη του 2010 και αναφέρεται πως επεκτάθηκε λόγω καθυστέρησης εφαρμογής της διαδικτυακής πύλης από κάποια κράτη μέλη.
Η οδηγία της Ε.Ε. ξεκίνησε την 1 Ιανουαρίου του 2010 και αφορά έξοδα από φορολογούμενους σε κράτη μέλη διαφορετικά από το δικό τους. Σε περίπτωση που περιλαμβάνουν Φ.Π.Α., δικαιούται επιστροφής του από την Ε.Ε. καθώς δεν μπορεί να το εκπέσει στα έξοδα του. Οι αιτήσεις γίνονται από διαδικτυακή πύλη για κάθε κράτος – μέλος και λόγω καθυστέρησης εφαρμογής η καταληκτική ημερομηνία παίρνει παράταση για έξι μήνες.

Carrefour Μαρινόπουλος: Πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ

Αθήνα
Πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αλυσίδα σούπερ – μάρκετ CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ για παραβάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό με τις συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise) για τη λειτουργία καταστημάτων “5? Mαρινόπουλος”.
Σύμφωνα με την απόφαση η παράβαση έγκειται στο γεγονός ότι “η CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. εφάρμοζε πολιτικές καθορισμού τιμών μεταπώλησης, αφενός μέσω συμβατικών ρητρών που δέσμευαν τους δικαιοδόχους να ακολουθούν κατά κανόνα τις προτεινόμενες από αυτήν τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, και αφετέρου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που -κατά την πρώιμη φάση λειτουργίας του- καθιστούσε τη διαχείριση τιμών ιδιαίτερα δυσχερή και χρονοβόρα στην πράξη, επιτείνοντας έτσι τη διαρθρωτική ακαμψία των τιμών”. Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η εταιρεία περιόριζε τις διασταυρούμενες πωλήσεις μεταξύ των διανομέων – δικαιοδόχων, δηλαδή των επιχειρηματιών που λειτουργούσαν τα καταστήματα με το σήμα “5? Mαρινόπουλος”.
Το ακριβές ύψος του προστίμου είναι 12.512.848 ευρώ. Η απόφαση υποχρεώνει επίσης την CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ να παύσει τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και να αναδιατυπώσει (ή να απαλείψει) τους σχετικούς αντί-ανταγωνιστικούς συμβατικούς όρους. Σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης των παραβάσεων, απειλεί με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της.

Intralot: Νέο έργο στην Κίνα

Αθήνα
Σε συμφωνία με τη Λοταρία της Κίνας (China Welfare Lottery) στην περιφέρεια Chongqing, προχώρησε η MelcoLot Limited (MelcoLot), εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ, στην οποία η Intralot είναι σημαντικός μέτοχος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αρχική διάρκεια του συμβολαίου θα είναι πέντε έτη με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για πέντε επιπλέον έτη ύστερα από συμφωνία και των δύο μερών.
Πιο συγκεκριμένα, η Intralot υπέγραψε συμφωνία με τη MelcoLot για την παροχή, υλοποίηση και συντήρηση του συστήματος LOTOSTM Horizon και του λογισμικού εφαρμογής του καθ? όλη τη διάρκεια του συμβολαίου και των ανανεώσεών του. Επιπλέον, η Intralot θα παρέχει 2.000 τερματικές μηχανές LOTOSTM Horizon Multimedia Controllers, οι οποίες θα επιτρέψουν στη Λοταρία του Chongqing τη δημιουργία, μετάδοση και διαχείριση πλούσιου περιεχομένου πολυμέσων στο δίκτυο πωλήσεων της, το οποίο ξεπερνά τα 2.500 σημεία πώλησης.

Dionic: Συνεργασία
με Aegean Power

Αθήνα
Ο όμιλος Dionic ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συνεργασία με την Aegean Power, τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική ιδιωτική επιχείρηση προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεργασία αφορά συμφωνία Master Dealer, που δίνει τη δυνατότητα στη Dionic να εμπορεύεται το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω επιλεγμένων συνεργατών του δικτύου της σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τις περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες. Η Dionic και οι συνεργάτες της μέσω των προγραμμάτων της Aegean Power, “μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους από τα πιο ανταγωνιστικά και ξεκάθαρα τιμολόγια της αγοράς, ενώ παράλληλα συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων”.

ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόστιμα σε 55 επιχειρήσεις
Αθήνα
Πρόστιμα συνολικού ύψους 445.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε 55 επιχειρήσεις από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών και ελέγχους.
Όπως αναφέρεται τα πρόστιμα επιβλήθηκαν:
1) Σε  τέσσερις εταιρείες, ύψους 90.000 ευρώ, για παραβιάσεις των διατάξεων για τις «Συμβάσεις από απόσταση» του άρθρου 4 του νόμου 2251/1994. 
2) Σε μια εταιρεία, ύψους 3.000 ευρώ, επειδή δεν παρείχε οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα για ηλεκτρικά προϊόντα που πωλούσε.
3) Σε δεκαπέντε εταιρείες καυσίμων, πρόστιμα 142.500 ευρώ για διάθεση στην αγορά μη ασφαλών καυσίμων. 
4) Σε οκτώ εταιρειες, ύψους 45.000 ευρώ για πώληση παιδικών ενδυμάτων τα οποία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. 
5) Σε μια εταιρεία, 12.000 ευρώ επειδή δεν συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διάθεση στην αγορά προϊόντος διασκέδασης.
6) Σε βάρος ιδιοκτήτριας καταστήματος ανταλλακτικών μοτοποδηλάτων, πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ, επειδή διέθεσε στην αγορά μη ασφαλή κράνη.
7) Σε τρεις εταιρειες, πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ, επειδή διέθεσαν στην αγορά προϊόντος μεταμφίεσης κατά παράβαση της Υ.Α. Ζ3-362/28.2.2003.
8) Σε είκοσι δύο κέντρα αισθητικής και ινστιτούτα αδυνατίσματος πρόστιμα συνολικού ύψους 142.500 ευρώ για παραβίαση των διατάξεων που ρυθμίζουν τον τύπο και τις συμβάσεις που συνάπτουν οι καταναλωτές με μονάδες αδυνατίσματος και γυμναστήρια (μη επιστροφή προκαταβληθέντος τιμήματος σε υπαναχωρήσεις, αδιαφανείς συμβάσεις κ.ά.).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Υψηλά κέρδη

Μετά από 40 συνεδριάσεις η χρηματιστηριακή αγορά επανήλθε πάνω από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων, στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου. Η πρόταση εξαγοράς του 77% της ΑΤΕ Βank και του 33% του ΤΤ από την Πειραιώς απετέλεσε τον καταλύτη για την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο φυσικά τον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας τις τιμές των μετοχών σε υψηλά κέρδη.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.608,76 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 34, 89 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,22%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.613,83 μονάδων όταν σημείωνε κέρδη έως και 2,34%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 781,16 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,58%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.830,19 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,89%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 309,92 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,15%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.772,10 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,24%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.072,61 μονάδες, με άνοδο 3,27%.
Από τις τραπεζικές μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν το Τ.Τ (+21,48%), η Πειραιώς (+12,66%), η Eurobank (+7,19%), η Alpha Bank (+6,74%), η ATEBank (+6,54%) και η Εθνική (+5,62%).
Συνολικά, 125 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο +21,48%, Vell Group +16,85%, Κλωνατέξ(πο) +14,29% και Attica Bank+13,86%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ατλάντικ -18,18%, Compucon -15,38%, Τεχνικές Εκδόσεις -10,00% και Μοχλός -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 163,508 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alpha Bank με 5.285.858 τεμάχια, Εθνική με 5.015.614, Marfin Popular Bank με 3.128.854 και Γενική με 2.441.937 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 54,571 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 25,941, ΟΠΑΠ με 9,081 και Eurobank με 8,574 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 61,815 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα