Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις κατά του Aσφαλιστικού

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στο δημόσιο τομέα, εξέφρασαν χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ.
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, εργαζομένων στα Ταμεία, εφοριακών, τελωνειακών και του προσωπικού των Δήμων και Νομαρχιών. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έγινε έξω από το κτήριο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που επιφέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αρνητικά μηνύματα

Αθήνα
Νέα μείωση στις εισπράξεις θα καταγράψει ο κλάδος του τουρισμού το νέο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε επίπεδο αφίξεων εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μικρές αποκλίσεις στα επίπεδα του 2009 (που ήταν μειωμένες κατά περίπου 6,5% σε σχέση με το 2008) και αυτά σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009 ενώ και οι αφίξεις θα αυξηθούν κατά 3-4% (Στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού). Στην γειτονική Τουρκία αναμένεται αύξηση των αφίξεων σε υψηλό διψήφιο ποσοστό μέχρι και 20%.
Ο κ. Ανδρεάδης έκανε λόγο για “φιλότιμες πλην ερασιτεχνικές και μη αποδοτικές προσπάθειες” του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες “θα αναγκαστούν να αλλάξουν χέρια ή να κλείσουν”.
Ο κ. Ανδρεάδης, μεταξύ άλλων, κάλεσε τον Πρωθυπουργό “να συνειδητοποιήσει την λάθος επιλογή του και να επανιδρύσει το ταχύτερο τα Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, τους δύο ακρογωνιαίους τομείς της οικονομίας της χώρας, εκεί από όπου θα προέλθει η ανάπτυξη”. Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την άρση του cabotage, σημείωσε ότι πρόκειται για μια “μη λειτουργική και άτολμη προσέγγιση”.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
“Λουκέτο” στις
παράνομες χωματερές

Αθήνα
Το άμεσο κλείσιμο των παράνομων χωματερών ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα προβλήματα που εξακολουθεί να παρουσιάζει ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα.
Σε δελτίο Τύπου της Αρχής, επισημαίνεται ότι «παρά τη δέσμευση της Ελλάδας για κατάργηση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), έως το 2008, εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία αρκετοί απ? αυτούς, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο επιβολής υψηλών προστίμων από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο άμεσο μέλλον».
Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαπιστώσει ότι καθυστερεί η εκπόνηση και η υλοποίηση των μελετών περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αρκετοί απ? τους οποίους παραμένουν ακόμη σε λειτουργία, ενώ εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα στην επιβολή των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους υπεύθυνους δήμους.
Η ανεξάρτητη Αρχή παρατηρεί ότι κατά το σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων δεν τηρείται αυστηρά η νομοθεσία και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν εξασφαλίζεται η έγκριση ή γνωμοδότηση όλων των συναρμόδιων φορέων και πως κατά τη χωροθέτηση των νέων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων δεν αξιολογούνται επαρκώς οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και η χωροθέτησή τους επηρεάζεται συχνά από κριτήρια σκοπιμότητας.
Επίσης, ο Συνήγορος σημειώνει ότι η αδειοδότηση υφιστάμενων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) είναι ελλιπής, ενώ συχνά δεν τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

ΣΤΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νέος διευθυντής
ο Ηλίας Μάτσικας

Αθήνα
Ο δημοσιογράφος των “Νέων”, Ηλίας Μάτσικας, ορίστηκε χθες γενικός διευθυντής στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με απόφαση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή.
Ο νέος πρόεδρος – γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου του Ντάρμσταντ (Darmstadt) της Γερμανίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Τα Νέα” από το 1981 ως το 2010. Υπηρέτησε στις θέσεις συντάκτη ύλης, αρχισυντάκτη, διευθυντή σύνταξης και συμβούλου έκδοσης.
Επίσης εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στις εφημερίδες “Εξόρμηση” και “Το ποντίκι”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα