ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Ξέμειναν από λεφτά
Ουάσιγκτον
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν οι μισθοί του Αυγούστου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο ελπίζει σε έγκριση του νομοσχεδίου περί αμυντικών δαπανών από το Κογκρέσο, ώστε να απορροφήσει 37 δισ. δολάρια.
Ανώτατο στέλεχος των Δημοκρατικών είπε ότι οι βουλευτές θα βρουν έναν τρόπο να περάσουν τον νόμο πριν τον Αύγουστο. «Πρέπει να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Οι εντάσεις αυξάνονται στο Πεντάγωνο σχετικά με την τύχη του νομοσχεδίου, το οποίο έχει βαλτώσει στο Κογκρέσο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος χρειάζεται να χρηματοδοτήσει την δύναμη των 30.000 στρατιωτών που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Ο Λευκός Οίκος επέτεινε τη δραματική κατάσταση απειλώντας να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στις ύψους άνω των 800 εκ. δολαρίων περικοπές δαπανών στην εκπαίδευση, τις οποίες προσέθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ενώ ελπίζουμε και περιμένουμε ότι το Κογκρέσο θα τελειώσει την υπόθεση, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε σοβαρά για το ενδεχόμενο να μη συμβεί αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ, ο οποίος σημείωσε ότι «αν δεν αναληφθεί αμέσως δράση», ο στρατός και οι Πεζοναύτες θα ξεμείνουν από χρήματα τον Αύγουστο.
«Το Υπουργείο Άμυνας θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να συνεχίσει να προστατεύει τις ΗΠΑ και να στηρίζει το στρατό που έχει αναπτυχθεί», είπε ο Μορέλ.
«Αυτό ίσως συνεπάγεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί από πολλούς ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά σε αυτό το Υπουργείο να έρχονται στη δουλειά χωρίς την δυνατότητα να τους πληρώνουμε ή να πάρουμε άλλα μέτρα, που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι τελικά η δουλειά θα γίνει, τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν αλλά και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ο Γκέιτς εξέφρασε την ανησυχία του στους Ρεπουμπλικάνους με τους οποίους συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη, στο Καπιτώλιο. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε ότι «πρόκειται για πραγματικά επείγουσα ανάγκη».
ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ερευνες για πετρέλαιο
Σόφια
Επτά αιτήσεις από δύο ξένες εταιρείες, τις “Chevron Bulgaria Holding BV” και “Integrity Towers Inc.”, για εξερεύνηση πετρελαίου και αερίου στη βορειοανατολική Βουλγαρία, έλαβε το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας.
Η “Chevron” εκδήλωσε ενδιαφέρον για δύο τοποθεσίες και η “Integrity Towers” για πέντε περιοχές. Τον περασμένο Απρίλιο, η πιθανότητα εξερεύνησης φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα στη Βουλγαρία, συζητήθηκε, στην Ουάσιγκτον, από τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ. Ο κ. Τράικοφ κάλεσε τους εκπροσώπους της “Chevron” να επισκεφθούν τη Βουλγαρία και μόλις πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας, ?Ιαν Μακντόναλντ και ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Τζέιμς Γουόρλικ συναντήθηκαν, στη Σόφια, με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και συζήτησαν αυτό το θέμα.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, αφού έλαβε τις αιτήσεις από τις δύο εταιρίες, απευθύνθηκε στα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού), προκειμένου να συντονίσει τη διενέργεια διαγωνισμού, για τη χορήγηση άδειας για την εξερεύνηση σχιστολιθικού αερίου, εγγυόμενο, ταυτόχρονα, την περιβαλλοντική προστασία και την προστασία της υγείας των πολιτών.
Η διαδικασία συντονισμού των βουλγαρικών υπουργείων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας προχωρά στη λήψη των απαραίτητων – για την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού – αποφάσεων. Η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας αναμένεται να ξεκινήσει σε διάστημα τριών μηνών, από την κατάθεση των αιτήσεων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Παρέμβαση ευρωπαϊκού
πολιτικού ινστιτούτου
Βρυξέλλες
Πρόταση για την επίλυση των διαφορών Αθήνας – Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρουσίασε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό ινστιτούτο, το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας (ESI), σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv.com με τίτλο «Νέες ιδέες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ESI προτείνει την οριστική αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ την ημέρα της ενδεχόμενης ένταξής της στην ΕΕ.
Ειδικότερα, το Ίδρυμα προτείνει την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, επιτρέποντας στην Αθήνα να συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, εντός του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, σημειώνει ότι η συνταγματική τροπολογία θα πρέπει να προβλέπει την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την ημέρα ένταξής της στην ΕΕ, ενώ προτείνει ότι αν, για κάποιο λόγο, η χώρα δεν ενταχθεί στην ΕΕ, δεν θα χρειαστεί να αλλάξει το όνομά της.
Ο πρόεδρος του ESI, Γκέραλντ Κνάους, υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη λύση θα αποτελέσει νίκη και για τις δύο χώρες και τους ηγέτες τους. Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποσχεθεί ότι θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την ονομασία ΠΓΔΜ (όνομα με το οποίο εντάχθηκαν στον ΟΗΕ), μετά την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών. Ο Γκ. Κνάους εκτιμά ότι αν επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας για το θέμα της ονομασίας, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι οι πολιτικοί της ΠΓΔΜ θα είναι σε θέση να κάνουν παραχωρήσεις για το όνομα της χώρας, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.
«Η πρόταση του ESI αξίζει προσεκτικής μελέτης και συζήτησης», δήλωσε η πρώην υπουργός της ΠΓΔΜ για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ίβικα Μποτσέβσκι, σε ημερήσια εφημερίδα της Βουλγαρίας και σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, θα έπρεπε να οργανωθεί προσεκτικά, διαφορετικά «ο εθνικισμός θα μπορούσε να προβεί καταστροφικός για κάθε είδους συμβιβασμό».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
“Πράσινο φως” για
πυρηνικό σταθμό
Άγκυρα
Το “πράσινο φως” για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακκούγιου, άναψε χθες η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, εγκρίνοντας το σχετικό νομοσχέδιο της συμφωνίας Τουρκίας – Ρωσίας. Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα, στις 12 Μαΐου και βάσει αυτής, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την κατασκευή και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Ακκούγιου, στην επαρχία Μερσίν της νότιας Τουρκίας. Η ρωσική πλευρά θα ξεκινήσει διαδικασίες για την ίδρυση της εταιρίας, που θα αναλάβει τη διαχείριση του έργου. Ο πυρηνικός σταθμός του Ακκούγιου, δυναμικότητας 4.800 MW, θα είναι ο πρώτος στην Τουρκία και αναμένεται να καλύψει το 14% των σημερινών ενεργειακών αναγκών της χώρας.