Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Η ΚΑΘΡΙΝ ΑΣΤΟΝ

Βρυξέλλες
Στη Λωρίδα της Γάζας μεταβαίνει αύριο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, για να προωθήσει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους και την άρση του αποκλεισμού.
Πριν την επίσκεψή της η Άστον υπενθύμισε σε ανακοίνωσή της ότι η ΕΕ έχει “χαιρετίσει τις ανακοινώσεις που έκανε το Ισραήλ μετά το συμβάν με τον (διεθνή) στολίσκο (που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα)”, όμως “τώρα περιμένουμε να υλοποιηθούν”.
“Παραμένουμε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στο άνοιγμα των σημείων διέλευσης προς της Γάζα για τη μεταφορά αγαθών από και προς τη Γάζα”, πρόσθεσε η Άστον.
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να ενεργοποιηθεί και πάλι η αποστολή συνοριακής συνδρομής της ΕΕ για την επίβλεψη του περάσματος της Ράφα (EUBAM Ράφα), που δημιουργήθηκε το 2005 και η λειτουργία της οποίας ανεστάλη το 2007 όταν ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας η Χαμάς.
Η Άστον θα μεταβεί αύριο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα επισκεφθεί μία κατασκήνωση καθώς και ένα σχολείο της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) αλλά και μικρές τοπικές επιχειρήσεις, τις οποίες συγχρηματοδοτεί η Ευρώπη.
Πάντως δεν υπάρχει θέμα συνάντησης της Άστον με τη Χαμάς. Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέση της ΕΕ σε αυτό το θέμα: “καμία απευθείας συνομιλία με τη Χαμάς”.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, η επίσκεψη ομάδας Ευρωπαίων υπουργών στην περιοχή που θα γινόταν τον Ιούλιο αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνγκο Φρατίνι, που θα συμμετέχει στην αποστολή, ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συνομιλήσουν μόνο με αξιωματούχους από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι από τη Χαμάς.
«Είναι μια ευαίσθητη αποστολή που ετοιμάζουμε προσεκτικά. Εμείς θα την πραγματοποιήσουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα μεταβούμε στη Γάζα με μια ομάδα ευρωπαίων υπουργών, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μου την ιδέα της ανάγκης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να νομιμοποιήσουμε την Χαμάς», δήλωσε ο κ. Φρατίνι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα