Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Λιουμπλιάνα
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των Βαλκανικών χωρών, καθώς στην περιοχή επικρατούν τροπικές συνθήκες που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα.
Στο Μπαρ του Μαυροβουνίου η θερμοκρασία έφτασε στους 30 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της Σερβίας το θερμόμετρο δείχνει 36 βαθμούς Κελσίου και στην ΠΓΔΜ 38 βαθμούς.
Στην Κροατία, στο εσωτερικό της Δαλματίας το θερμόμετρο έδειξε 39 βαθμούς Κελσίου, στο Λάστοβο 32 βαθμούς Κελσίου, στο Ντουμπρόβνικ 31 βαθμούς Κελσίου και στο Ζάγκρεμπ 28 βαθμούς Κελσίου. Οι κλήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών στο κέντρο άμεσης βοήθειας του Ζάγκρεμπ αυξήθηκαν κατά 20%.
Κύμα καύσωνα πλήττει και τη Σλοβενία με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ αξιωματούχοι από το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διενεργούν ελέγχους σε ιδρύματα για να διαπιστώσουν αν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και οι κρατούμενοι στις φυλακές είναι προστατευμένοι από τη ζέστη.
Κατά τον έλεγχο κρίθηκε ότι η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Σλοβενίας, το UCK Λιουμπλιάνας, ήταν τόσο υψηλή που αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία των νοσηλευόμενων και οι αξιωματούχοι του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη απέστειλαν αναφορά στον αρμόδιο επιθεωρητή.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 29,9 βαθμοί Κελσίου στην ορθοπεδική κλινική και η χαμηλότερη, 28,2 βαθμοί Κελσίου στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ζέστη, καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία στο κτίριο των φυλακών της Λιουμπλιάνας ήταν 29,4 βαθμοί Κελσίου.
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Προειδοποίηση για καύσωνα επιπέδου 3 (του υψηλότερου) για 18 μεγάλες πόλεις της χερσονήσου, έβγαλε χθες η Ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασάις, ενώ το Υπουργείο Υγείας έθεσε στη διάθεση των πολιτών μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή.
Η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί σήμερα , όταν 21 από τις 27 ιταλικές πόλεις που περιλαμβάνονται στο δίκτυο μετεωρολογικής παρακολούθησης, θα βρεθούν σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 3.
Έτσι από τη βόρεια Ιταλία, από την Τεργέστη, τη Βενετία, τη Βερόνα ή τη Γένοβα, ως τον νότο, τη Νάπολη, στη χερσόνησο θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, κατά περίπου 5 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση θερμοκρασία της εποχής, ενώ θα επικρατεί και υγρασία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα