ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απορρίφθηκε αίτημα του Οτσαλάν για νέα δίκη
Στρασβούργο
“Μη αποδεκτό” κρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το αίτημα του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος ζήτησε να ξαναδικαστεί στην Τουρκία.
Ο Οτσαλάν είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει εκ νέου την ποινική διαδικασία, η οποία είχε καταλήξει το 1999 στην καταδίκη του σε θάνατο, ποινή που το 2001 μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ο Οτσαλάν επικαλούταν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη βασιζόμενος σε μία απόφαση που έλαβε το 2005 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της δίκης του. Η απόφαση αναφερόταν σε περιορισμό της επικοινωνίας του Οτσαλάν με τους δικηγόρους του και στην παρουσία ενός στρατιωτικού δικαστή, ενώ κατέληγε λέγοντας ότι “μία νέα δίκη θα ήταν κατ? αρχήν το μέσο για να διορθωθούν οι παραβιάσεις που επισημάνθηκαν”.
Όμως, χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε ότι “αρμόδια για να ελέγχει αν τα κράτη συμμορφώνονται με τις αποφάσεις (του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι αποκλειστικά η Επιτροπή των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης”.
“Σε αυτή την υπόθεση το εκτελεστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέληξε ότι η επανεξέταση της υπόθεσης από το εφετείο της Κωνσταντινούπολης ήταν σύμφωνη με τις υποχρεώσεις”.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Εμπόδια στον διάλογο ΝΑΤΟ – Ρωσίας
Βρυξέλλες
Διαφωνία παρουσιάστηκε χθες μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ για τον τρόπο με το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι ο μεταξύ τους διάλογος για την ασφάλεια, έπειτα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη διένεξη Ρωσίας και Γεωργίας. Οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ “απέρριψαν μία νέα συνθήκη που πρότεινε η Ρωσία για να πλαισιώσει τις εργασίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας διπλωμάτης της συμμαχίας.
“Οι σύμμαχοι προτιμούν μία βελτίωση της στρατιωτικής τους συνεργασίας με τη Μόσχα”, πρόσθεσε η ίδια πηγή έπειτα από μία συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών στις Βρυξέλλες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε μιλήσει για τη νέα αυτή συνθήκη τον προηγούμενο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Το κείμενο αυτού του σχεδίου δεν έχει δημοσιευθεί, όμως το κεφάλαιο στο οποίο επιμένει η Ρωσία και το οποίο μοιάζει να ενοχλεί περισσότερο τους Δυτικούς, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ρώσος πρεσβευτής Ντμίτρι Ρογκόζιν, είναι αυτό που αφορά “τον ορισμό των στρατευμάτων μάχης”.
“Η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, όμως η τάση είναι προφανής. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποφεύγει να ορίσει αυτά τα στρατεύματα”, πρόσθεσε ο Ρογκόζιν.
Αυτό που θέλει να αποφύγει η Μόσχα, δήλωσε ο Ρογκόζιν στο γαλλικό πρακτορείο, είναι η εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα.
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΜΑΣ
Αυξημένες εξουσίες
για την πρώην KGB
Μόσχα
Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν χθες σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση νόμο που διευρύνει τις εξουσίες των ειδικών υπηρεσιών (FSB, πρώην KGB), που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρά τις έντονες επικρίσεις υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο νόμος που επιτρέπει στις ειδικές υπηρεσίες να στέλνουν “αυστηρές επιπλήξεις” σε οιοδήποτε πρόσωπο θεωρούν ύποπτο ότι “δημιουργεί συνθήκες” ευνοϊκές για τη διάπραξη μιας εγκληματικής ενέργειας ψηφίστηκε από 354 βουλευτές της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ενώ καταψηφίστηκε από 96. Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε πρόσωπο ή δραστηριότητα που θα προκαλέσει τυχόν οχλήσεις στο έργο ενός πράκτορα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) μπορεί να υποστεί διώξεις, που σημαίνει επιβολή προστίμου 500 έως 50.000 ρουβλίων (13 έως 1.300 ευρώ) ή προφυλάκιση έως 15 ημέρες. Το νομοσχέδιο επικρίθηκε έντονα από τη ρωσική αντιπολίτευση και τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκφράζουν ανησυχίες για μια επιστροφή στις αυθαίρετες κρατήσεις στις οποίες προχωρούσε η KGB τη σοβιετική εποχή.
Το νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε μεταξύ πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης, με τα πιο επίμαχα άρθρα να έχουν απαλειφθεί, όπως αυτά που προέβλεπαν τον δικαστικώς υποχρεωτικό χαρακτήρα των επιπλήξεων και την κλήτευση του προσώπου.
Ο νόμος προβλέπει επίσης μια διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου αμφισβήτησης των επιπλήξεων, αντίθετα με την πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου. Τρία μέλη του δημοκρατικού κόμματος Γιαμπλόκο που διαδήλωναν έξω από τη Δούμα ζητώντας την καταψήφιση του νόμου, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, ανακοινώθηκε από το κόμμα.
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ
Πνίγηκαν έξι μαθήτριες
Κάιρο
Έξι μαθήτριες χριστιανικού σχολείου πνίγηκαν στα νερά του Νείλου, όταν το επιβατηγό σκάφος με το οποίο έκαναν εκδρομή με την εκκλησία, βυθίστηκε.
“Το σκάφος έκανε εκδρομή στον Νείλο, που είχε διοργανωθεί από την εκκλησία στο Μαάντι και σε αυτό επέβαιναν 19 κορίτσια, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που θα μπορούσε να μεταφέρει”, μεταδίδει το πρακτορείο ΜΕΝΑ επικαλούμενο αξιωματούχο που έχει σπεύσει στο σημείο του δυστυχήματος.
Δέκα κορίτσια διασώθηκαν, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Στην εκδρομή συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας από 10 έως 18 χρόνων.